Vajlder o boks-tragedijama: Jezivo je, pazim, imam decu

Podeli:
Al Bello/Getty Images

Dve velike nesreće zadesile su svet boksa u prethodnoj nedelji – dvojica profesionalnih boksera preminula su u razmaku od samo nekoliko dana po završetku borbi u kojima su zadobili brojne udarce. Tragedije je komentariso i svetski šampion u superteškoj kategoriji Diontej Vajlder.

Maksim Dadašev imao je 28 godina kada je preminuo, a Ugo Santiljan 23.

Vajlder se ranije našao na meti kritika jer je pred svoj meč sa Dominikom Brizilom govorio kako pokušava da „ubije jednog od svojih protivnika.“

Povezano

Gostujući na BBC upitan je da li razmišlja o rizicima koje boks nosi.

Skoro svaki put kada moram da se borim. Morate da se zapitate da li će se jednom dogoditi da uđete u ring i iz njega ne izađete. Mislim da svi mi borci imamo nekakvu mentalnu bolest koja nas tera da se borimo jedan sa drugim. Ipak, to je sport koji vas uhvati i ne pušta. Nosi brojne emocije“, rekao je Diontej Vajlder, šampion sveta u superteškoj kategoriji u WBC verziji.

31-godišnji Amerikanac se osvrnuo u na tragedije koje su zadesile Dadaševa i Santiljana.

Osećaj je jeziv. Svaki put kada boksujem ja se postaram da sam fizički spreman. Pretvorim se u drugačiju životinju. To je zbog toga što zna koliko je ovaj posao ozbiljan i opasan. Imam i ja cedu. Što se tiče kritika zbog mojih izjava, mislim da imam pravo na svoje mišljenje kada se non-stop nalazim pred takvim životnim rizikom“, rekao je „Bronzani bombarder.“

Njegov sledeći meč biće krajem godine sa Luisom Ortisom, a datum i mesto i dalje nisu potvrđeni, a u februaru 2020. godine imaće revanš meč sa Tajsonom Fjurijem.

Vajlder se bavi boksom od svoje 20. godine, kada je, prema svojim rečima, počeo da boksuje kako bi zaradio za lečenje svoje ćerke. Nepune tri godine otkad je ušao u salu osvojio je bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Pekingu, a sedam godina nakon što je stavio rukavice postao je svetski šampion.

U karijeri je ne poražen na 42 meča, pobedio je u 41 duelu, a 40 je završio nokautom.