SP: Višak kilograma zaustavio Mrvaljevića

Vesti borilački sportovi 28. avg. 201917:24 > 17:27
Podeli:
Privatna arhiva

Crnogorski džudista Srđan Mrvaljević zbog viška kilograma diskvalifikovan je i nije nastupio na Svetskom prvenstvu u Tokiju. Mrvaljević koji je tri puta učestvovao na Olimpijskim igrama bio je prijavljen u kategoriji do 81 kilograma.

“Imao sam velikih problema, ali uspeo sam da skinem kilažu za zvanično merenje i budem tačan na 81 kilogram. U džudou postoji i kontrolno merenje, ujutru gde se žrebom od svih takmičara izvlače njih četvorica. Dozvoljena kilaža na kontrolnom merenju je 85 kilograma. Izvučen sam žrebom i na kontrolnom merenju imao sam 87,3 kilograma. Automatski sam disfalifikovan”, rekao je Mrvaljević agenciji MINA i nastavio:

“Žao mi je, ali takve stvari se ponekad dese. Već duže vreme imam ogromnih problema sa kilažom i planirao sam da mi Svetsko prvenstvo bude poslednje takmičenje na kojem ću nastupiti u kategoriji do 81 kilograma. Činjenica da sam za jedno veče vratio preko šest kilograma govori o tome koliko sam napora uložio da na zvaničnom merenju skinem kilažu i kolikom sam stresu i dehidrataciji izložio svoj organizam”.

Mrvaljevljić je istakao da mu je žao što se to desilo na najbitnijem takmičenju u olimpijskom ciklusu i šampionatu kojem je posvetio čitavu godinu i uložio mnogo truda.
“Pokušaću da u novoj kategoriji do 90 kilograma nadoknadim propušteno i do kraja kvalifikacija ispunim olimpijsku normu, izborim plasman na četvrte uzastopne Olimpijske igre”, naglasio je Mrvaljević.
Od crnogorskih takmičara u Tokiju, nastupiće još Jovana Peković (do 78 kilograma), Anto Dubreta (do 100) i Danilo Pantić (do 100 kilograma).

Peković je slobodna na startu, dok je u drugom kolu, u petak, očekuje bolja iz duela između predstavnica Portugala, Patrisije Sampajo i Tajpeha, Hui Šu Vang Hsu. Istog dana boriće se Pantić i Dubreta.
Anto Dubreta se sastaje sa predstavnikom Kanade, Kajlom Rejesom, dok Danila Pantića očekuje meč protiv predstavnika Filipina, Dejva Karla Aseneta.

U trećem kolu nastup je završio Jusuf Nurković u kategoriji do 66 kilograma. Šampionat u Tokiju okupio je 840 takmičara iz 147 država sveta.