Zlatičanin za SK: Najteže je pobediti sebe

Podeli:
Steve Marcus, Getty Images Sport

Dejan Zlatičanin je jednoglasnom odlukom sudija pobedio Viškana Murzabekova, ali suština priče je mnogo dublja. Dejan je pobedio sam sebe.

U meču u kojem na talonu nije bila ni jedna titula, bivši šampion planete u WBC verziji, momak koji je jedini iz regiona uz Mate Perlova uspeo da stigne do najprestižnijeg planetarnog trona, pobedio je u duelu, u kojem je na talonu bila bokserska karijera Dejana Zlatičanina.
Da je izgubio sigurno bi završio sjajnu karijeru. Nije želeo da se zavarava. Nije želeo lakog rivala, želeo je da vidi da li je sposoban da se vrati na veliku scenu. Zato je u ringu bio „Mali Tajson“ iz Rusije, borac kome predviđaju sjajnu karijeru u profi ringu. Pritisak je bio ogroman, očekivanja navijača i ljubitelja boksa velika.

Nije to pokazivao ni jednim pokretom, nije to moglo, niti je smelo da se vidi na licu uoči duela, ali popularni Dinamit je u ring ušao sa ogromnim bremenom na leđima. Dilema je bila, da li nastavlja da se bori u ringu, da se bavi sportom, koji uz porodicu voli najviše na svetu, ili je došlo vreme da se rukavice kada su borbe u pitanju ostave sa strane.

Na radost Dejana Zlatičanina, svih ljubitelja boksa u Crnoj Gori i regionu, rukavice su ostale na rukama, Dejan je pokazao da je spreman za veliku scenu, da je spreman da se ponovo umeša u borbu za titulu prvaka sveta. U ovom trenutku, verzija zaista nije bitna.

Sve ste lepo naveli. Da sam poražen sigurno bih okačio rukavice u klin. Tačno je da sam u meču koji je ostao iza nas, vodio borbi sa kvalitetnim i čvrstim borcem iz Rusije, ali pre svega sam sa sobom. Nisam želeo da se zavaravam, nikada to nisam radio tokom karijere. Nikada nisam birao rivale. Želeo sam u ringu kvalitetnog, jakog i čvrstog borca, kako bih video da li zaista ponovo mogu da se borim na velikoj sceni. Pokazalo se da mogu. Pobeda dobija na težini, jer je pritisak bio veliki, jer sam imao ogroman motiv da pobedim, a na talonu je bila moja karijere, koja je mnogo važnija u ovom trenutku od bilo koje titule“, naglasio je Zlatičanin za Sport Klub i nastavio:

Privatna arhiva

U životu i sportu najteže je pobediti sebe. Uspeo sam u tome. Zadovoljan sam kako sa odradio borbu. Rus je opasan, većinu borbi je dobio nokautom. Krenuo je ofanzivno ali sam već u prvoj rundi uspeo ga pošaljem na pod i nateram da promeni taktiku. Postao je mnogo defanzivniji. Uspevao sam u svakoj rundi da dođem do njega i zadam dovoljan broj udarac da dobijam rundu po rundu i na kraju meč. I sami ste videli da se nisam zaletao, da nisam jurišao ka nokautu. Rus je pokazao čvrstina jer je mnogo izuzetno jakih udaraca koje sam uspeo da zadam, izdržao na nogama. Tačnije rečeno, delovalo je kao da ništa nije osetio. Rekao sam da nisam jurišao ka prekidu, mada je bilo prilika, jer me je takav pristup skupo koštao u prethodnom povratku u ring. Pokazalo se da čovek mnogo toga nauči i kada izgubi“.

Zlatičaninu i njegovom štabu sada ostaje nekoliko dana da odmore, da proslave veliki uspeh i da sa mnogo manjom tenzijom počnu da prave planove za naredne borbe, planove za povratak na veliku scenu.

Rekao sam vam pre meča da sam ponovo gladan uspeha. Naglasio sam da želim pobedu, da želim da se u bliskoj budućnosti ponovo borim za svetsku titulu. Pobeda nad Murzabekovim mi je vratila samopouzdanje i sada sa mnogo više sigurnosti čekam nova iskušenja. Rano je sada za priču o novoj borbi. Sada mi je neophodan mali predah, ali jasno je da će u glavi, posle sjajne atmosfere u dvorani, posle pobede nad Murzabekovim i posle pobede nad samim sobom, biti novi meč. Spreman sam za veliku scenu i srećan sam zbog toga“, naglasio je Zlatičanin.

Srećni su i ljubitelji boksa u Crnoj Gori i regionu jer će na osnovu onoga što je prikazao Dejan Zlatičanin gotovo sigurno u bliskoj budućnosti imati priliku da gledaju novi bokserski spektakl, a borba za titulu u nekoj od prestižnih verzija nije nedostižna, naprotiv.