EP: Srebro za Boškovića i Smolovića, CG na koti pet

Podeli:
KSCG

Crnogorski karatisti Bojan Bošković i Predrag Smolović osvojili su srebrne medalje na Evropskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore u Budimpešti.

Bošković je u finalnom meču kategorije do 67 kilograma poražen od Francuza Junesa Salmija sa 2:1. To je mlađem senioru Karate kluba Omladinac četvrto odličje na velikim takmičenjima u karijeri. Prošle godine u Čileu postao je juniorski prvak sveta. Bio je i najbolji svetski kadet 2017. godine, dok je godinu kasnije u Sočiju osvojio srebro na šampionatu Evrope u konkurenciji juniora.

“Zadovoljan sam srebrnom medaljom, iako je ostao mali žal zbog zlatnog odličja. Ovo mi je bilo prvo takmičenje, odnosno prva godina u konkurenciji mlađih seniora. Svaki trud se isplati, bilo je teško, imao sam pet mečeva. Mogao sam finale bolje da odradim, taktički i fizički, ali…”, rekao je Bošković posle meča.

Bojan Bošković je drugu godinu za redom proglašen za najboljeg mladog sportistu u izboru Crnogorskog olimpijskog komiteta.

Bošković je u prvom kolu kategorije do 67 kilograma bio slobodan, u drugom je slavio protiv Mađara Davida Enrikea Nikols-Izagiria sa 2:0, dok je u trećem eliminisao Junesa Olada Haj Amara iz Belgije sa 6:1.
Bio je ubedljiv i protiv Rusa Olega Kavke sa 11:4, dok je u meču za finale slavio protiv Makedonca Roberta Acovskog sa 4:1.

KSCG

Predrag Smolović je u finalu kategorije preko 84 kilograma izgubio od Igora Lahunova iz Ukrajine sa 2:0 i osvojio prvo veliko odličje na šampionatima Evrope i sveta.

Član nikšićkog Onogošta savladao je na startu Krenara Džaferija iz Makedonije sa 4:1, dok je u drugom eliminisao Engleza Brendona Kara sa 2:0. U trećem kolu, iako je vodio sa 4:1, slavio je zahvaljujući pravilu prvog osvojenog poena protiv Irca Kristofera MekKarti Krina – 4:4, dok je finalni meč izborio pobedom protiv Mađara Ronalda Đovaija sa 7:4.

“Osvojio sam prvu medalju na velikim takmičenjima. Zadovoljan sam nastupom, možda je medalja mogla da bude i sjajnija, ali mi je protivnik bio izuzetno kvalietan. Nadam se da će u nastavku biti još bolje, ispred mene je sada seniorska konkurencija. Nadam se da će medalja biti više nego do sada”, rekao je Predrag Smolović.

Po pobedu poslednjeg takmičarskog dana upisali su Ksenija Rajović preko 68 i Saša Bojović u kategoriji do 55 kilograma. Rajović je bila slobodna na startu, u drugom kolu bila je bolja od Dankinje Federike Olesen sa 5:0, dok je u trećem izgubila od Hrvatice Lucije Lesjak sa 4:0, koja je kasnije osvojila bronzanu medalju.

Saša Bojović je u prvom kolu slavila protiv Loren Zarei iz Švedske sa 2:0, dok je u drugom izgubila od Albulene Gervale sa 2:0. Bez pobede takmičenja na Evropskom prvenstvu su završili Balša Miličković, Ilija Radonjić, Vasilisa Bujić i Jovana Strujić.

Miličković je u kategoriji do 75 kilograma bio slobodan u prvom kolu, dok je u drugom poražen od Adriana Salasa Lopeza iz Norveške sa 1:0. Slobodan na startu bio je i Ilija Radonjić do 84, dok je u drugom kolu izgubio od Švajcarca Ebinea Siuto Hermeša sa 2:0. Do 61 kilogram, Strujić je u prvom kolu izgubila od Ruskinje Valerije Golbjeve sa 8:2, a Bujić do 68 kilograma od Anite Makijan iz Jermenije sa 4:0.

Crnogorski karatisti nastup na šampionatu završili su sa pet medalja – tri srebrne i dve bronzane. Srebrni je u petak, prvog takmičarskog dana, bio mlađi senior Vladimir Mijač u katama, dok su bronzane medalje osvojili kadeti Emre Saliu i Andrija Danilović u borbama.

Šampionat u Budimpešti okupio je 1155 takmičara iz 52 države Evrope.