Jovana Preković mora ponovo u kvalifikacije za OI

Podeli:
Karate savez Srbije

Iako je Jovana Preković u drugoj polovini marta postala prva karatistkinja iz Srbije sa olimpijskom normom, pre par dana iz Svetske karate federacije (WKF), stiglo je obaveštenje da sledeće godine mora ponovo proći kvalifikacije za OI.

Prekovićeva je u martu dobila potvrdu direktnog plasmana od Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), kao jedna od četiri najbolje rangirane u kategoriji do 61 kg, ali i čestitku Svetske karate federacije (WKF), čime joj je priznat status olimpijca.

Ipak, u sredu je stigla informacija da su olimpijske licence ukinute i da se sledeće godine nastavljaju kvalifikacije, što znači da će Jovana ponovo morati na borilište.

Povezano

Sa odlaganjem Igara u Tokiju za sledeće leto, došlo je do promena u kalendaru olimpijskih kvalifikacija u brojnim sportovima, ali je preovladalo načelo MOK, da se izborene olimpijske norme neće dovoditi u pitanje. Svetska karate federacija je baš to učinila.

Nema sumnje da će ovakva odluka izazvati buru negodovanja među samim sportistima, najavljuju se tužbe, već su angažovani advokati u pojedinim Federacijama, pošto vlada mišljenje da sve ovo nije u duhu olimpizma i fer-pleja.

Karate kao sport debituje na Olimpijskim igrama u Tokiju.