Fjuri: I ja sam žrtva rasizma zbog svog porekla

Podeli:
REUTERS/Steve Marcus

Svetski bokserski prvak u teškoj kategoriji po VBC verziji, Britanac Tajson Fjuri, čiji je nadimak Kralj Roma, izjavio je da je žrtva rasizma zbog svog porekla.

Ja sam beli muškarac, ali i danas 2020. godine žrtva sam rasizma, jer sam „traveller”, beli Rom”, kazao je Fjuri u emisiji „Dobro jutro Britanija” na televizijskoj mreži ITV.

Povod razgovoru bili su protesti u SAD, koji traju već danima, nakon što je Afroamerikanac Džordž Flojd umro zbog policijske brutalnosti prilikom privođenja u Mineapolisu.

I dan danas ćete na vratima pabova i restorana naići na natpis „nije dozvoljen ulaz travellerima”. Još uvek je prihvatljivo biti rasista prema Romima u Velikoj Britaniji i svetu, i niko ništa ne preduzima u vezi sa tim”, rekao je Fjuri i dodao. „Nisu samo crnci žrtve rasizma. Takođe, svako može da bude rasista, bez obzira na boju kože ili poreklo.

Tajson je otkrio i to da njemu i njegovoj ženi Paris, 2016. godine nije bio dozvoljen ulazak u jedan restoran u Veliki Britaniji, i to nakon što je postao svetski prvak u teškoj kategoriji, savladavši Vladimira Klička:

Rekao sam toj gospođi da sam ja svetski prvak u teškoj kategoriji, koji predstavlja ovu zemlju, a ne samo neki Rom. Ona mi je odgovorila da to nema veze, jer sam „traveller”, a njima nije dozvoljen ulazak u restoran”, dodao je Fjuri.