Poslednji 'ples' čudesnog Habiba

Podeli:
Francois Nel/Getty Images

MMA priredba UFC 254 donela je šest nezaboravnih borbi u okviru glavnog programa na ostrvu Jas u Abu Dabiju, a u glavnoj borbi u kojoj se odlučivao šampion u lakoj kategoriji, ruski borac Habib Nurmagomedov naterao je na predaju Džastina Gejdžija u drugoj rundi i objavio povlačenje iz sporta.

Obećao sam majci da će mi ovo biti poslednji meč. Moram to da ispunim„, izjavio je Habib Nurmagomedov po završetku duela.

Gejdži je fantastično krenuo, pokušavao je da se oslobodi Avarinovog pritiska silovitim lou-kikovima, ali je Habib demonstrirao fantastičan kardio i sve vreme išao napred. Gejdži je u jednom trenutku odličnom kombinacijom pripretio, a Habib je na kraju runde uspeo da dođe do rušenja i napadne polugu na ruci Amerikanca. Međutim, nije bilo vremena, pa se otišlo na pauzu.

U drugoj rundi Habib je nastavio sa pritiskom i znatno ranije došao do rušenja. Ubrzo je ostvario “maunt” poziciju i iz nje došao u poziciju za “trougao”, koju je ekspresno iskoristio, “zaključao” je noge, a Gejdži je morao da preda meč.

Nurmagomedov je bio izuzetno emotivan posle meča, prvog u karijeri u kojem je nastupio bez vođstva svog oca i trenera Abdulmanapa, koji je ranije tokom godine preminuo.

Habib je tako došao do skora od 29-0 u profesionalnim mečevima, a ovo mu je bila treća odbrana titule koju je osvojio protiv Ala Jakvinte. Prethodno ju je branio protiv Konora Mekgregora i Dastina Poarjea.

Posle susreta Nurmgomedov je rekao da je ovo njegova poslednja borba i u penziju otišao sa savršenim skorom.

„Co-main event“ borba odigrala se u srednjoj kategoriji, a nekadašnji šampion Robert Vitaker posle tri runde jednoglasnom odlukom sudija pobedio je Amerikanca Džereda Kenonira i vrlo verovatno izborio šansu da ponovo osvoji pojas koji trenutno drži Izrael Adesanja.

Kenonir je od prve runde plasirao strahovite lou-kikove iza Vitakerovog kolena, ali „Riper“ nije posustao i u potpunosti je nadboksovao „Gorilu Ubicu“, nanevši mu ozbiljnu štetu i praktično zatvorio desno oko. U trećoj rundi posle jedne sjajne kombinacije i desnog haj-kika Kenonir je bio u nokdaunu, ali je preživeo i do kraja meča čak i pripretio, ali je bilo jasno da je Vitaker došao do pobede.

Na kraju su sva trojica arbitara bodovala 29:28 i postalo je jasno da je Australijanac posle Derena Tila, „skinuo“ sa puta još jednog potencijalnog izazivača Izraelu Adesanji, koji je nedavno odbranio pojas protiv Paula Koste. Ostaje da se vidi rasplet u kategoriji do 84 kilograma.

UFC 254 doneo je i jedan okršaj teškaša u glavnom programu – Aleksander Volkov slavio je tehničkim nokautom u drugoj rundi pobedio Volta Herisa i najavio uspon do mesta izazivača za titulu. Rus je milimetarski precizno plasirao frotalni kik u jetru korpulentnog Amerikanca i naneo mu veliki bol, od kojeg Heris nije mogao da se oporavi.

Sad 201 centimetar visoki Rus ima skor 6-2 u UFC i odlično se oporavio od teškog poraza od Kurtisa Blejdsa u junu.

Duel srednje kategorije (84 kg) između dvojice debitanata u UFC promociji trajao je svega 18 sekundi – Fil Hoz je brutalno „izbrisao“ iz oktagona Džejkoba Malkuna munjevitom kombinacijom i najavio blistavu budućnost u organizaciji.

U duelu ženske muva-kategorije (57 kg) Loren Marfi je na predaju naterala uzbekistansku borkinju Lilijanu Šakirovu gušenjem. Bila je to prva pobeda „sabmišnom“ za Marfijevu, koja se nada skorašnjoj borbi za pojas koji neprikosnoveno drži Kirgistanka Valentina Ševčenko. Šakirova je ušla u istoriju kao prva takmičerka iz Uzbekistana u istoriji UFC.

https://twitter.com/mma_oth/status/1320077663864762368

U meču koji je otvorio glavni program, revanšu koji je konačno organizovan posle brojnih peripetija, ruski borac Magomed Ankalajev je u duelu poluteškaša (do 93 kg) u finišu prve runde brutalno nokautirao Moldavca Jona Kucelabu.

Bila je to 14. pobeda za Dagestanca u karijeri, peta u UFC. Posle prvog meča Kucelabe i Ankalajeva, u kojem je sudija bio na meti kritika zbog neosnovanog prekida, sada nije bilo ni najmanje sumnje da je borbi došao kraj.