UFC: Habib broj jedan 'paund for paund', Džons se buni

Podeli:
Francois Nel/Getty Images

Ruski MMA borac Habib Nurmagomedov povukao se pošto je po treći put odbranio pojas UFC šampiona u lakoj kategoriji, a imao je želju da mu kompanija oda priznanje proglasivši ga prvim borcem „paund for paund“ liste elitne MMA promocije.

Tzv. „P4P“ lista objavljuje se svakog utorka i rangira borce po trenutnom uspehu nezavisno od toga kojoj kategoriji pripadaju, a već neko vreme na njenom vrhu nalazi se višegodišnji šampion poluteške kategorije Džon Džons.

Povezano

Džons je izrazio neslaganje činjenicom da je Habib prvi na P4P listi zbog toga što je pojas branio samo tri puta, za razliku od Džonsa koji je nastupao u mečevima za pojas čak 15 puta.

Nurmagomedov ima druga sjajna dostignuća poput savršenog skora od 29 pobede u 29 mečeva, od čega 13 u UFC, ali „Bounsu“ to nije dovoljno.

Obraćam se svima vama Habibovim fanovima – ja sam slavio u 15 mečeva u kojima je ulog bio pojas, a Habib je pobedio u četiri takve borbe. I vi zaista govorite o tome ko je postigao više? Šalite se, zar ne? A ja se nisam ni povukao, imam tek 33 godine i čitavo jedno poglavlje ispred sebe“, izjavio je Džon Džons, koji je nedavno upraznio svoje mesto prvaka poluteške divizije i najavio prelazak u tešku kategoriju.

„Paund for paund“ lista posle drugoplasiranog Džonsa navodi prvaka srednje kategorije Izraela Adesanju, zatim „kralja“ teškaša Stipu Miočića, pa prvaka velter kategorije Kamarua Usmana, a zatim slede prvak peorlake kategorije Aleksandar Volkanovski, Dastin Poarje (laka), Maks Holovej (perolaka), Pjotr Jan (šampion bantam divizije) i Džastin Gejdži.

Nurmagomedov je na svom Instagram profilu objavio spomenutu listu i poručio:

Bilo je to moje životno delo. Ništa nisam dobio lako i niko mi ništa nije dao zato što sam bio fin. Naporan rad, uzdanje u Alaha i strpljenje – ta tri sastojka su mi pomogla da budem uspešan, kao i saveti i kontrola mog oca, koji je u mene uložio toliko vremena i rada“, napisao je Habib Nurmagomedov, čiji je otac Abdulmanap nedavno preminuo od posledica kovida 19.

Da li je Habib uradio dovoljno da se može smatrati najvećim MMA borcem svih vremena ili ta počast pripada nekom drugom borcu?