Nema bežanja iz Dejvisonove giljotine, titula za 2 min

Podeli:
Jeff Bottari/Zuffa LLC via Getty Images

U noći između subote i nedelje po srednjeevropskom vremenu održana je MMA priredba UFC 255, a u glavnim borbama titulu su odbranili Brazilac Dejvison Figeredo u muva kategoriji (do 57 kg) i neprikosnovena Valentina Ševčenko, u istoj diviziji u konkurenciji dama.

U „Ejpeks centru“ u Las Vegasu glavni program doneo je pet borbi, od čega su dve odlučivale o novim prvacima. U glavnom događaju večeri Dejvison Figeredo je savladao Aleksa Pereza, koji je na manje od dva minuta od početka borbe morao da preda zbog „giljotine“ Figereda. 

Povezano

Brazilac je prvi put u karijeri branio pojas koji je letos osvojio protiv Džoa Benavideza i bio je veliki favorit protiv Pereza, koji je imao priliku da postane prvi šampion UFC, koji je u organizaciju došao preko promocije „Dena White’s Contender Series“. Međutim, „Bog rata“ Figeredo nije dozvolio iznenađenje – slavio je posle jedan minut i 57 sekundi posle veoma lepe tranzicije iz obaranja. Sudija Mark Godard je bio u neposrednoj blizini i munjevito je reagovao i prekinuo borbu.

Bila je ovo jubilarna 20. pobeda u Figeredovoj karijeri, a ima samo jedan pojas – onaj koji je doživeo od Žusijera Formige, borca kojeg je upravo Peres pobedio u poslednjem meču.

U „co-main event“ borbi Valentina Ševčenko iz Kirgistana je bila bolja od Brazilke Dženifer Maje jednoglasnom odlukom sudija posle pet rundi, a sva trojica arbitara su bodovali 49-46 za šampionku.

Posle prve runde u kojoj je izazivačica uspela da je iznenadi u parteru, Ševčenko je uspostavila kontrolu u drugoj rundi do kraja meča demonstrirala zašto je imala toliko uspešnu kik-boks i muaj tai karijeru.

Bila je to četvrta odbrana zaredom za 32-godišnjakinju iz Biškeka, šesta pobeda u nizu, a ukupno u karijeri ima 20 pobeda i 3 poraza (dva od Amande Nunes i jedan od Liz Karmuš).

U duelu koji je trebalo da se odigra u velter kategoriji (do 77 kg) Tim Mins je bio bolji od Majka Prija jednoglasnom odlukom sudija. Ipak, Peri nije uspeo da skine kilograme, pa je zbog toga Mins dobio 30 odsto njegove zarade.

U još jednom meču ženske muva kategorije Kejtlin Čukegijan bila je bolja od Sintije Kalviljo jednoglasnom odlukom sudija posle dominantne predstave, a svaki od trojice arbitara bodovao je 30-27 za Čukegijan.

Viđen je uzbudljiv duel i u poluteškoj kategoriji (do 93 kg), a Škotlanđanin Pol Kreg slavio je tehničkim nokautom u drugoj rundi protiv legendarnog Brazilca Maurisija „Šoguna“ Rue.