Karatisti Crne Gore sanjaju medalje na EP i mesto na OI

Podeli:
karate
KSCG

Medalja sa turnira Premijer lige u Lisabonu, potvrda je dobre forme i najava uspešnog nastupa na Evropskom prvenstvu u Poreču, rekla je crnogorska karatistkinja Marina Raković, na pres konferenciji.

Podsećanja radi, Marina Raković, članica Karate kluba Omladinac, osvojila je bronzanu medalju na turniru Premijer lige u Lisabonu, a nedavno je na turniru Premijer lige u Istanbulu, zaustavljena u borbi za bronzano odličje.

Marina je u meču za treće mesto u kategoriji do 68 kilograma savladala Ukrajinku Halinu Melnik sa 6:3. Uzdanica karate reprezentacije Crne Gore, bila je slobodna na startu takmičenja, u drugom kolu bila je bolja od Angele Mojsovske iz Severne Makedonije sa 10:2, dok je u trećem slavila protiv Ede Eltemur iz Turske sa 2:1.

povezano

U meču za polufinale poražena je od Kineskinje Li Gong sa 1:0. Kineska takmičarka je plasmanom u finale povukla Marinu Raković u repesaž i omogućila joj nastavak takmičenja. Marina je u repesažu pobedila Portorikanku Žanes Mišel Fonseka Romero sa 4:3 i izborila meč za medalju.

Zadovoljna sam kako sam odradila turnir u Lisabonu. Bila sam spremna kondiciono, a taktički sam bila na visokom nivou„, rekla je Marina Raković na konferenciji za novinare, pa nastavila:

Žreb mi nije bio naklonjen, imala sam izuzetno jake protivnice, ali sam gotovo sve odradila kako treba i ovaj put došla do medalje. Na Premijer ligi u Istanbulu izgubila sam meč za medalju, ovoga puta nisam ispustila priliku da se popnem na pobedničko postolje. Ogroman je uspeh, kada na dva turnira Premijer lige stignete do borbe za medalju„.

Marinu Raković i reprezentaciju Crne Gore uskoro očekuje Evropsko prvenstvo u Poreču, a zatim i kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Parizu.

Koristim priliku da se zahvalim svom klubu Omladinac, Karate savezu, Crnogorskom olimpijskom komitetu, Glavnom gradu i mom psihoterapeutu Veselinu Piletiću na pomoći i podršci„, naglasila je Marina Raković.

Žarko Raković, trener Marine Raković u klubu i reprezentaciji smatra da je u Lisabonu ostvaren veliki uspeh.

Zadovoljan sam kako je Marina Raković odradila turnir u Lisabonu. Pobeđivala je odlične protivnice, a jedini meč je izgubila od devojke koja se kvalifikovala na Olimpijske igre. Pokazala je dobru formu, najavila dobre nastupe na Evropskom prvenstvu u Poreču i kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Parizu„, rekao je Žarko Raković i nastavio:

Imamo velike šanse da ostvarimo dobar rezultat pojedinačno i ekipno. Nadam se i verujem da ćemo uspeti da nastavimo kontinuitet kada je reč o osvajanju medalja na velikim takmičenjima. Imamo velike ambicije u Poreču„, rekao je Raković.

Psihoterapeut Veselin Piletić, koji sarađuje sa crnogorskim karatistima, naglasio je da psihološki profil Marine Raković predstavlja sportiskinju koja je sposobna da bude olimpijska šampionka.

Marina Raković trenira svaki dan od pet do osam sati. Veoma je mali broj sportiskinja koje su sposobne da treniraju toliko u kontinuitetu. Da bi neko trenirao toliko mora da ima snagu ličnosti. Zato je glavni zadatak stručnog tima, koji radi sa sportistima, da prepozna psihološki profil vrhunskog sportiste„, rekao je Piletić.

On istakao da je Karate savez prvi sportski savez u Crnoj Gori koji je doneo odluku da formira stručni tim za rad sa reprezentativcima.

To je veliki iskorak za sport i organizaciju sporta u celini. Uvođenje nauke u sport i formiranje stručnih timova predstavlja osnovni uslov za ostvarivanje vrhunskih rezultata u kontinuitetu„, rekao je Piletić.

Prema njegovim rečima, stručni tim čine trener, profesor fizičkog vaspitanja, fizioterapeut, psihoterapeut ili psiholog, lekar sportske medicine, specijalista i nutricionista.

Sektretar Karate saveza, Veljko Brnović najavio je da crnogorske karatiste sredinom maja očekuje Evropsko prvenstvo u Poreču.

Crna Gora će šampionatu Evrope imati 18 takmičara. Šampionat će biti bodovan za Olimpijske igre u Tokiju. Početkom juna čeka nas završni kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, na kojem ćemo nastupiti sa pet takmičara„, rekao je Veljko Brnović.

Komentari

Vaš komentar