Srbija prvi put ima predstavnika na The Internationalu

eSports 7. jul 201710:48 > 11:07
Fortuna eSports

Istorijski uspeh Srbije kada je Dota 2 u pitanju - srbin Uroš "Swiftending" Galić i bosanac srpskog porkla Milan "MiLAN" Kozomara su izborili plasman na najveći Dota 2 turnir na planeti - The International 7, gde će se protiv najboljih igrača sveta boriti za nagradni fond od 20 miliona dolara.

Nestvarna priča o putu kroz kvalifikacije za najveći esport turnir na planeti je imala srećan kraj za dva igrača sa ovih prostora. Uroš „Swiftending“ Galić i Milan „MiLAN“ Kozomara su uspeli da naprave najveće ovogodišnje iznenađenje u kvalifikacijama za legendarni The International, savladaju sve evropske favorite koji su im se našli na putu, i obezbedili sebi šansu da se sa ekipom Planet Dog bore za parče nagradnog fonda od neverovatnih 20 miliona dolara.

Cela Dota 2 pro zajednica se sprema tokom godine za jedno – The International. Dok šest najboljih timova dobiju automatske pozive, ostalih 12 učesnika mora da se bori kroz kvalifikacije. Uroš i Milan su morali sve da grade od početka, nakon što su ostali bez timova, kada su napustili Elements Pro Gaming i Pro Dota Gaming, i samo dve nedelje pred početak otvorenih kvalifikacija, završili su u ekipi Planet Dog sa još tri igrača iz Grčke, Izrazela i Belorusije.

Ljudi su obratili pažnju na njih tek kada su prošli u finalne kvalifikacije za Evropu, ali im ni tada skoro niko nije davao šanse poput iskusne ekipe kao što je Alliance, Team Secret, Team Singularity, i grčki mousesports koji je nedavno stigao do samog finala Dota 2 Majora, što je ogroman uspeh, i što im je automatski davalo ulogu favorita u kvalifikacijama.

Liquidpedia
Liquidpedia

Borio se ipak Planet Dog od samog starta, nisu posustajali ni kada ih je savladao Team Secret, ni kada ih je pobedio Alliance, a potom i Penta. Sa 6-3 skorom su prošli dalje, a već u prvoj rundi plejofa ih je mousesports savladao sa 2-1.

Oni više nisu imali šta da izgube, sledeći poraz je značio i rušenje snova o TI, ali iako je Team Singularity bio na pragu pobede u trećoj partiji gubitničkog baraža, sudbina je bila na Planet Doga. U momentima kada im je većina baze bila u ruševinama, oni su uhvatili jednog od protivnika samog, što su odmah iskoristili za herojski kontra napad, i ofanzivu koja je označila da idu na sve ili ništa. Rizik se isplatio, baza poljskog tima je pala, i momci su mogli makar na kratko da odahnu.

Nakon toga Danish Bears su lako savladani sa 2-0, i onda je došao momenat za odlučujući meč. Planet Dog i mousesports su zaigrali još jednom za kraj, u borbi gde pobeda vodi na TI, a poraz ostavlja gubitnika bez ičega. Grčka ekipa nije znala šta ih je snašlo, Planet Dog su igrali odlučniji nego ikad, i sredinom četvrte partije je bilo jasno kao dan da smo na pragu ispisivanja nove stranice u srpskoj Dota 2 istoriji.

Koliko je ovo ogroman uspeh najbolje nam je posvedočio i sam Swiftending, talentovani srpski igrač koji je u nezvaničnom razgovoru izjavio da nije čak mogao ni da se raduje kada su pobedili, koliko mu je bilo nestvarno da mu se san zaista ostvario, i da će ići na The International.

Šta on ima detaljnije da kaže o ovom uspehu – saznaćete uskoro u intervjuu koji pripremao za tim, a do tada, još jednom čestitamo njemu i MiLAN-u na ostvarenju svojih snova, a verujemo da je ovo tek početak, i prvi korak u uspešnim karijerama koje su pred ovim talentovanim igračima.