Esport potencijalno na Olimpijskim igrama 2024 u Parizu

eSports 10. avg 201710:55 > 11:15
Riot Flickr

Postoje realne šanse da vidimo prve dodele olimpijskih medalja za Esport na Olimpijskim igrama već 2024. godine u Parizu, izjavio je potpresednik pariskog Olimpijskog komiteteta Tony Estanguet.

Pariski Olimpijski komitet prepoznaje esport kao nešto za šta su mlade generacije izuzetno zainteresovane. „Moramo da pogledamo o čemu se tu tačno radi, ne možemo samo reći, ‘to nije sport, nije nešto što nas zanima’. Mladi su izuzetno zainteresovani u esport, i to je realnost na koju moramo obratiti pažnju,“ rekao je Estanguet.“Hajde da pogledamo o čemu je reč, hajde da upoznamo esportiste, i probamo da pronađemo zajednički jezik.“

Iako još uvek nije zvanično, Pariz će biti potvrđen kao organizator Olimpijskih igara 2024. godine, u septembru na internacionalnom Olimpijskom komitetu u Limi. Za 2024. godinu nije bilo klasičnog glasanja, već će IOK predstaviti Pariz i Los Anđeles kao domaćine dvoje Olimpijskih igara nakon sledećih koje će se održati u Tokiju.

Estanguet je takođe dodao da će Olimpijski komitet detaljnije proučiti esport nakon septembra i sastanka u Limi, kada će imati jasniju sliku oko budućnosti esporta na Olimpijskim igrama. Još uvek ništa nije sigurno, ali je diskusija na tu temu svakako korak u pozitivnom smeru.

Naravno, svakako će biti najvažniji stav predsednika IOK-a Thomas Bacha, koji je ranije ove godine izjavio da još uvek nije siguran da li je esport zaista sport, iako se takmičari i fizički troše i pripremaju za turnire, i da će staviti na razmatranje šta je elektronskom sportu potrebno da stane i zvanično rame uz rame sa tradicionalnom sportovima.