LoL SP 2017 faza doigravanja, predstavljamo grupe A i B

eSports 20. sep. 201716:43 > 17:20
Podeli:
Riot LCL

Ostalo je još samo par dana do 23. septembra - početka LoL Svetskog prvenstva 2017. U prvoj fazi takmičenja gledaćemo 12 ekipa podeljenih u četiri grupe kako se bore za preostala četiri mesta u glavnoj grupnoj fazi takmičenja, a danas vam predstavljamo učesnike grupa A i B.

 Za one koji nisu upoznati sa novim sistemom takmičenja, podsetimo još jednom. Tri ekipe iz svake grupe će igrati po dva BO1 meča svaka sa svakom, dve najbolje plasirane će proći u plejof, dok treća ispada. U plejofu će se ukupno boriti preostalih osam ekipa, za četiri mesta koja vode u glavnu fazu LoL SP 2017 takmičenja.

U grupi A će se takmičiti Team WE, Gambit Gaming i Lyon Gaming. 

Grupu A predvodi po većini analitičara i najjači tim u prvoj fazi takmičenja, treći nosilac LPL regije, kineska ekipa Team WE. Kineski fanovi ne bi prijatno prihvatili da jedan od tri domaća tima ne prođe u završnu fazu takmičenja, a srećom po njih, i nemaju previše razloga za brigu, usled izuzetno kvalitetnog sastava koji bez dileme odskače od ostalih timova u grupi.

Team WE nije učestvovao na Svetskom prvenstvu još od druge sezone, i njihovi fanovi željno iščekuju povratak, i to na domaćem terenu. Iako je Team WE ne samo favorit u fazi doigravanja, već i u prolasku u plejof (iako se još uvek ne zna u kojoj će grupi glavnog dela takmičenja biti), ne sme se zaboraviti da oni nisu ni malo lako došli do toga da budu treći nosilac LPL regije, već su taj uspeh ostvarili trijumfom u finalu LPL baraža za SP, pobedivši Invictus Gaming tek u petoj odlučujućoj partiji.

I pored toga, niko ne može da ospori njihov individualni kvalitet koji svako od igrača poseduje, kao i veliko poznavanje same igre. Svaki od lejnova tima ima potencijal da nosi partiju, zbog čega su opasni u svim segmentima igre, i nije ih ni malo lako savladati, zbog čega su pokazali i sjajnu igru na MSI 2017, sve dok ih u polufinalu nije zaustavio nadahnuti G2 Esports. Mana ekipe je što nekad znaju da podcene protivnike u ranoj fazi igre, ali bar u fazi doigravanja, teško da će to iko moći da kazni na pravi način.

Riot Flickr

Šta reći o Gambitu. Jedan od najlegendarnijih esport timova se povukao iz EU LCS-a i sada igra u ruskoj LCL ligi, koji su ove godine osvojili bez većih problema. U svojim redovima imaju okosnicu bivše Albus Nox Lune, prve Wildcard ekipe koja je stigla do plejofa Svetskog prvenstva, načinivši istorijski uspeh prošle godine, dok su tu i dva iskusna igrača Danil „Diamondprox“ Reshetniko i Edward „Edward“ Abgaryan. Nema sumnje da su oni jedna od ekipa koje će imati najviše fanova u fazi doigravanja, a da li će je uspesno privesti kraju – najviše zavisi od potencijalnih protivnika u plejofu doigravanja, jer je i više nego izvesno da će proći grupnu fazu, zbog iskustva i individualnog kvaliteta koji će biti na njihovoj strani u duelu sa protivnicima iz Južne Amerike.

Tako dolazimo i do Lyon Gaminga, pobednika LLN lige, koji na papiru imaju dobru skupinu mehanički potkovanih igrača, ali koji nikako nisu do sada uspevali da pokažu pravu sinergiju na internacionalnoj sceni. Lyon Gaming primarno igra oko bota i mida, sa fokusom na gankovanje bota, dok je top lejner Daniel „Jirall“ del Castillo uglavnom ostavljen da farma. U nekim drugim okolnostima, ova meta bi im odgovarala, i imali bi solidne šanse, ali mora se priznati da su oni izvukli možda i najtežu grupu, i biće zaista teško da načine iznenađenje protiv iskusnih ekipa kao što su Team WE i Gambit.

U grupi B glavnu reč će voditi NA LCS tim Cloud9, uz Team oNe Esports iz Brazila, i Dire Wolves iz Australije.

Cloud9 je sjajno odigrao prolećnu sezonu NA LCS lige, i bio glavni kandidat za titulu pred TSM-a, a njihovo rivalstvo se nastavilo i u nastavku takmičenja. Za razliku od TSM-a, Cloud9 je doživeo osetan pad u formi negde oko sredine letnje sezone, koja se reflektovala i u plejof, gde ih je pomalo neočekivano savladao Dignitas već u četvrfinalu. Oni su uspeli da se iskupe za to savladavši CLG u finalu NA LCS baraža za Svetsko prvenstvo, i sada ponovo drže konce u svojim rukama.

Riot Flickr

Ni jedan od izazivača nema igrača koji je približno kalibra Nicolaj „Jensen“ Jensena, i jedini način da on kompletno ne gospodari igrom je da Team oNe i Dire Wolves ulože sve resurse da ga zaustave, što će otvoriti priliku za ostale članove tima da zasijaju. Top lejner ekipe Jung „Impact“ Eon-yeong , bivši prvak sveta, znaće kako da to iskoristi, i Cloud9 zaista ne bi trebalo da ima problema da obezbedi prolaz dalje.

Dire Wolves gospodare OPL ligom ove godine, uspešno su odbranili titulu prvaka u letnjoj sezoni, a sada imaju ponovo šansu da se dokažu na internacionalnoj sceni, što im nije pošlo za rukom na MSI 2017, gde su u fazi doigravanja završili treći u grupi A, iza ekipa SuperMassive i RED Canids, sa ukupnim skorom 2-4. Ako žele da savladaju Team oNe, moraće da pokažu mnogo više od onoga što su do sada pokazali na internacionalnoj sceni, i definitivno im pripada uloga autasjdera u ovoj grupi, gde sa razlogom Team oNe Esports i Cloud9 ulaze kao glavni pretedenti za plejof.

Tačno vreme odigravanja mečeva možete videti u ovom tekstu.