Kalista obeležila prvu fazu LoL SP 2017

eSports 30. sep 201713:49 > 13:50
Podeli:
Riot

Gotova je i prva faza League of Legends Svetskog prvenstva 2017, u kojoj se 12 ekipa borilo za preostala četiri mesta u završnoj grupnoj fazi, a prema statistici koja je izašla, Kalista je jedini heroj koji je bio pikovan ili banovan u svim partijama koje su se odigrale.

Prema statistici koja je izašla, možemo videti da je Kalista banovana u čak 87% partija, dok je u preostalim odmah odabrana u slučaju kada je prošla ban fazu, samo je jednom u toku celog turnira banovana tek u drugoj fazi.

Pored nje koja je bila banovana 34 puta, najviše je banovan Jarvan 4, čak 62% partija (24 puta), Sejuani 56% (22 puta), kao i Galio – 44% (17 puta). Ono što je interesantno kod Galia je to da se nakon dugo vremena provedenog na midu vratio na top, tamo smo ga videli u 13 partija, dok je na midu bio igran 5 puta.

Sejuani je takođe obeležila prvu fazu turnira, ubedljivo je najviše poželjan heroj u džungli, i samo u jednoj partiji nije bila ni pikovana ni banovana, tokom cele prve faze turnira. Zbog toliko čestog bana, Gragas je taj koji je najviše bio igran – čak 23 puta, a samo tri puta je banovan, najviše zbog toga što su banovi u većini partija bili upućeni na ADC heroje, po nekog mid lejnera, i Jarvana i Sejuani, dok bi Gragas bio odabran vrlo rano, pre druge faze banova.

Na topu smo najviše gledali duel između Cho’Gatha i Maokaia, koje smo videli 16, odnosno 15 puta na turniru, dok je Cho’Gath pet puta više bio banovan – 13, u odnosu na 8 banova Maokaia. Pored njih se istakao i Shen, koji je 10 puta bio pikovan, 13 puta banovan, što je i očekivano u tenk meti, pogotovo na pro sceni gde njegov ulti dolazi do izražaja.

Zbog toliko čestih banova Kaliste, na botu smo najviše videli duel Tristane i Xayah. Tristana je ujedno i najviše pikovan heroj u toku celog dosadašnjeg toga turnira – 24 puta, a 8 puta je bila banovana.

Mid lejnom je gospodarila Syndra, koju smo 17 puta videli u igri, iako je 16 puta bila banovana, i njega snaga da u dve sekunde ukloni protivničkog carry igrača je čini izuzetno opasnom dokle god ne dobije nerf. Orianna je nastavila da bude visoko kotiran mid lejner, zbog njene fleksibilnosti i snage da se snađe u svim situacijama, kao i izuzetno korisnog ultija za grupne borbe, dok se Corki zbog sirove snage i dalje vrlo često bira u mečevima.

Pored mid lejna, support je pozicija sa najširim spektrom heroja, Lulu i Janna predvode, a za njima su odmah tu i rakan, koji je najviše banovan support, Alistar, Braum i Thresh.

Petog oktobra se takmičenje nastavlja, sa početkom finalne grupne faze, kada ćemo videti neke nove promene u meti, i potencijalne odgovore za najproblematičnije heroje koji se trenutno igraju.