Kalista,Sejuani i J4 obeležili prvu nedelju LoL SP 2017

eSports 10. okt 201714:59 > 15:54
Podeli:
Riot Flickr

Iza nas je prva polovina grupne faze League of Legends Svetskog prvenstva 2017, a evo i koji heroji su obeležili dosadašnji tok takmičenja.

Kada je top lejn u pitanju, najviše smo imali prilike da gledamo Cho’Gatha koji je podigao veliku prašinu, pogotovo prvog dana takmičenja, kada je imao i najveći procenat pobeda. Pored njega takođe su bili na ceni tenkovi Maokai i Shen, dok smo pred kraj videli i tri puta Trundla, koji je sjajan odgovor na tenkovi zbog njegovog ultija koji neutrališe njihove defanzivne statove, i pritiska koji može da napravi split push taktikom.

Kada smo kod tenkova, dva puta smo videli i Nautilusa na strani ekipe Cloud9, dok se ostale ekipe još uvek nisu odlučile da ga iskoriste. Tu su bili i Jarvan 4 i Galio, koji su doduše fleks pikovi u trenutnoj meti, a i suviše su često banovani da bi ih češće viđali, dok će se posebno pamtiti od neočekivanih pikova Nasus i Mordekaiser, koje smo videli u potpuno suprotnom svetlu. Dok je Kim „Khan“ Dong-ha dominirao na Nasusu u pobedi Lonzhu Gaminga nad Fnaticom, Tran „Archie“ Minh Nhurt se propisno obrukao na strani GIGABYTE Marines, upravo protiv Longzhua.

Džunglom su nastavili da vladaju Gragas i Sejuani, iako smo videli da ćemo videti malo više agresivnih pikova kao što su Lee Sin i Nidalee, to se nije desilo – oba heroja smo videli samo po jednom. Tu je naravno i Jarvan 4, koji je bio odabran svaku partiju koju nije bio banovan.

Najveće novitete smo videli na midu gde se Ryze ponovo uzdigao na vrhu, u kom ga prate Syndra i Corki, a na ovoj poziciji smo uz džungli videli i najveću raznolikost među herojima, odigrano ih je čak 14 u prva četiri takmičarska dana turnira.

Na botu smo videli šest ADC heroja, od toga ubedljivo najviše Tristanu, dok su odmah iza nje Xayah, Kog’Maw, Twitch i Varus.

U 7.18 meti na poziciji support Janna i Lulu su i dalje najtraženiji heroji, njih smo videli 16 i 15 puta u akciji, dok je na treće mmestu Rakan, koji je vrlo često bio banovan pa smo ga zbog toga videli u sedam mečeva.

Ubedljivo najviše banovan heroj je Kalista, koja je banovana 100% partija, tj svih 24 meča. Iza nje je Galio sa 16 banova, Jarvan 4 sa 15, i Sejuani, Rakan i Xayah sa po 12.

Kada se sve sabere, samo tri heroja su bila pikovana ili banovana u svim partijama, a to su upravo Kalista, Jarvan 4 i Sejuani.

Bynjee Twitter

U toku nastavka takmičenja, pogotovo u odlučujućim mečevima, možemo videti neke neočekivane pikove na strani timova koji se bore za prolaz u plejof, jer je opšte poznato da rizik ponekad zna da se isplati, i da nisu svi timovi u stanju da dovoljno brzo reaguju na nepredviđene okolnosti, čime njihovi protivnici mogu steći veliku prednost već u pik/ban fazi.

Longzhu je prvi dokazao kako je moguće ugasiti protivničku taktiku ako se odabere snažan kaunter pik, i ako tim za da igra oko njega, dok smo na strani TSM-a videli kako ekipa može da se sruši ako njihovom carry igraču otmeš omiljenog heroja. Nema sumnje da treneri i analitičari rade punom parom ovih dana kako bi doneli svako zrno prednosti svojim timovima u preddstojećim borbama koje će odlučiti kojih osam timova ide u završnu plejof fazu borbe za League of Legends prvaka sveta.