LoL SP 2017 Istorijski preokret Fnatica za četvrtfinale

eSports 12. okt 201714:02 > 14:12
Podeli:
Riot Flickr

Fnatic je postigao nešto što nikom nije pošlo za rukom u istoriji LoL Svetskih prvenstva 2017, posle 0-3 starta u prvoj nedelji takmičenja, uspeli su da se izbore za tajbrejker mečeve nakon što im je nekoliko rezultata ostalih timova išlo u korist, i to su iskoristili na najbolji mogući način.

Fnatic je sjajno pripremio pik/ban fazu za prvi tajbrejker meč. Kada su videli da Immortals nema previše CC-a na svojoj strani, uzeli su Malzahara na midu, nešto što nismo dugo imali prilike da gledamo u bitnim partijama, i ova odluka im se više puta isplatila u toku meča. Fnatic je igrao poprilično smireno, osećali su vetar u leđima nakon 0-4 starta, i povezane dve pobede u ključnim trenucima. Koncetracija im je bila na nivou, i za pola sata igre su prepustili samo dva killa svojim protivnicima. Prednost u goldu su polako uvećavali kako je partija prolazila, Martin „Rekkles“ Larson je gospodario bot lejnom na Tristani, dok je Mads „Broxah“ Brock-Pedersen pokazao da mu je Rek’Sai jedan od omiljenih heroja, i još jednom je bio ključ uspeha svog tima. Nakon tri zmaja i Barona, Fnatic je imao dovoljno snage da probije poslednju liniju odbrane Immortalsa, i nanese im četvrti poraz u ovom danu, čime je i je američka ekipa postala i prvi tim koji je zvanično ispao iz grupne faze League of Legends Svetskog prvenstva 2017.

Na kraju se sve svelo na meč između GIGABYTE Marines i Fnatica. Umesto očekivanog, videli smo obrnutu ulogu, marince sa sastavom heroja fokusiranih na timsku borbu – Maokai, Sejuani, Orianna, Tristana i Rakan, dok se Fnatic odlučio za agresiju sa Gnarom na topu, Elise u džungli, Syndra na midu, i neočekivana Sivir na botu uz Lulu. Đo „Levi“ Duy Khanh, je otvorio meč na najbolji mogući način za GAM, sa first blood gankom na trećem nivou na topu, nakon čega je ostao tamo, i uzeo i drugi kill na Gnaru u roku od 30 sekundi, čime je stvorio ogromnu prednost u itemima u odnosu na Elise. Ipak, nije sve bilo izgubljeno za Fnatic, Rekkles je nakon samo 10 minuta igre imao prednost od 35 CS-a, što je Fnaticu donelo prvu srušenu kulu u gejmu, i prednost od 1.500 golda.

Riot Flickr

Fnatic je nastavio da kontroliše mapu uz prednost koju su ostvarili, ali nisu mogli da dođu do Barona, dok je GAM tri puta uhvatio nespremne igrače Fnatica, što im je donelo top inhibitor u 26. minutu. Fnatic je uspeo da odgovori samo minut nakon toga, i sjajnom igrom kod Barona dođe do dva killa i Barona, čime su se u potpunosti vratili u igru, i uzeli izuzetno bitnog infernal drejka. Na isteku pola sata igre oba tima su bila izjednačena i umesto da se suoče u borbi, videli smo razmenu mid i bot inhibitora. Potom je usledila i razmena u kojoj je Fnatic uzeo Barona, a GAM infernala, što je evropska ekipa iskoristila da stvori veliki pritisak, i sruši dva inhibitora protivnika. To im je omogućilo da se stave u bolju poziciju za sledećeg Barona, i tu je GAM poklekao, dozvolili su da ih Fnatic uhvati ne spremne, uzme Barona, nakon čega su išli na sve ili ništa, rizikujući da uzmi Elder Dragona, gde su izgubili i preostale igrače, što ih je koštalo plasmana u četvrtfinale jer su u narednih 60 sekundi ostali bez nexusa, i veliko slavlje igrača i navijača Fnatica je moglo da počne!

Nakon današnjih mečeva poznata su i prva dva učesnika četvrtfinala na LoL Svetskom prvenstvu 2017, a to su Longzhu Gaming i Fnatic.