LoL SP 2017 – statistika heroja druge nedelje turnira

eSports 17. okt 201715:29 > 16:33
Podeli:
Riot Flickr

Protekle nedelje je završen grupni deo faze League of Legends Svetskog prvenstva 2017, nakon čega smo dobili i celokupan spisak učesnika četvrtfinala, koji će se boriti za titulu LoL prvaka sveta. Dok smo i dalje vidjali slične heroje tokom većine mečeva, ipak je došlo do manjih promena u meti.

Kada su najtraženiji heroji u pitanju, nije došlo do velikih promena. Kalista je i dalje 100% banovana, i nismo imali prilike da je vidimo ni u jednom od 51 partije koliko smo gledali u drugoj nedelji takmičenja, a u stopu je prati i Jarvan IV koji je bio prisutan u svakoj pik/ban fazi, od čega je igru video 21 put, i bio banovan 30 puta. Ne smemo zaboraviti ni Sejuani, koja je odabrana/banovana u 50 od 51-og gejma, što je i očekivano sobzirom na to koliko je korisna zbog solidnog damagea za tenka, ima odličan CC, a kada napravi Warmog’s Armor vrlo lako povrati izgubljen health kada dođe do kraćih čarki u džungli.

Jana je uz Lulu i dalje najigraniji heroj, što govori da timovi nisu spremni da troše banove na ova dva supporta koja obeležavaju Ardent Censer metu, već su spremni da ih podele između sebe, a uglavnom je Janna ta koja je prvi pik, sobzirom na to da ima neverovatan procenat pobeda – čak 68.6%.

Kada je top lejn u pitanju i dalje dominiraju Cho’Gath i Maokai, iako je razlika u njima ogromna. Cho’Gath drži solidan procenat pobeda – 56.7% , dok je Maokai trijumfovao samo u 5 od 22 partija u kojima je igran, sa mizernih 22.7% statistikom kada su pobede u pitanju.

Riot

U džungli se stvari nisu mnogo menjale, Sejuani, Gragas i Jarvan IV se najviše igraju, dok polako raste popularnost Rek’Sai, i to ne samo kao tenka, već smo je viđali i sa itemima kompletno fokusiranim na damage. Ono što je interesantno primetiti je da smo druge nedelje videli tri puta Ezraela u džungli, i da je sva tri puta izgubio.

Kada je mid u pitanju takođe je vrlo primetan jedan interesantan podatak. Druge nedelje je Ryze bio najigraniji heroj, iako je pobedio samo dva puta u 11 partija. Najveću uspešnost u drugoj nedelji je imao Galio koji je trijumfovao u sve četiri partije u kojima je bio igran.

Verovatno najzanimljivija promena u meti je ona koja se desila na botu. Kao odgovor na hyper carry heroje kineski timovi su izvukli Caitlyn, koja ih toliko dominira u lejnu, da ne stignu da dođu do faze kada su u stanju da sa dovoljno itema nose tim. Prvi ju je iskoristio Team WE u pobedama protiv ekipa Team SoloMid i Flash Wolves, da bi je nakon toga koristio i EDward Gaming protiv Cloud9, kao i Cloud9 protiv ahq e-Sportsa.

Riot

Nekada najbitniji ADC pik Tristana je u drugoj nedelji pobedila samo tri od 12 puta koliko je igrana, što dovoljno govori da su timovi shvatili kako da igraju protiv nje, i moguće je da ćemo je sve ređe viđati u u plejofu.

Sudeći po manjim pokretima u meti, videćemo i dalje heroje kao što su Kalista, Xayah, Jarvan IV, Galio, Syndra, Rakan, LeBlanc i Taliyah banovane u prvom krugu, ali što više preostali timovi budu radili na taktikama za svoje protivnike u predstojećim mečevima, to ćemo više videti i neočekivane pikove, kao i banove fokusirane na određene igrače, nekad na najslabiju, a nekad na najjaču kariku u timu.

Sobzirom na to da sada prelazimo sa BO1 na BO5 mečeve, pik/ban faza će igrati još veću ulogu, pošto će timovi imati vremena da reaguju na taktike protivnika, i promene ono što im najviše zasmeta u porazu, tako da nas pravo nadmudrivanje i izmene u meti tek očekuju.