LoL SP – Samsung nadigrao Longzhu u prvom četvrtfinalu

eSports 19. okt 201713:04 > 13:10
Podeli:
Riot Flick

Samsung Galaxy je izašao kao pobednik u velikom korejskom derbiju četvrtfinala League of Legends Svetskog prvenstva 2017, ubedljivo savladavši glavnog favorita za titulu Lonzhu Gaming rezultatom 3-0.

Longzhu Gaming je iznenadio već u pik/ban fazi prve partije, kada su se odlučili za Tresha, iako smo navikli da gledamo Ardent Cresent supportove u ovoj meti, a nakon što su Lulu i Janna bili banovani, a Samsung uzeo Rakana, preostao im je Taric, kog nisu hteli da uzmu, kao i blind pik Jaxom na topu, na kog je Samsung odgovorio Kenenom.

Dok su na topu i botu stvari proticale mirno na početku, na midu smo videli veliku borbu od samog starta, a u duelu Syndra vs. Malzahar, mid lejner Longzhua Gwak „Bdd“ Bo-seon je u prvih pet minuta dva puta naterao Lee „Crowna“ Min-hoa da se vrati u bazu, što je rezultovalo first bloodom čim je došao do šestog nivoa. Kang „Ambition“ Chan-yong je pomogao svom mid lejneru da uzvrati killom par minuta kasnije, da bi potom napravio novi kill na topu, i stavio se u sjajnu poziciju u odnosu na protivničkog Jarvana.

Prvu veliku borbu smo videli u reci malo pre nego što se pojavio drugi infernal drejk, koja je poprilično dugo trajala, a na kraju je Longzhu izašao kao pobednik sa tri killa, nasuprot dva izgubljena igrača. Malo kasnije su žrtvovali jednog igrača za drugog infernala, i polako su pripremali teren za kasniju fazu igre.

Longzhu je nastavio da dobija i preostale manje grupne borbe, sve dok Samsung konačno nije pobedio jednom u sudaru na midu, što je označilo i pad prvog Barona u partiji, na zadovoljstvo SSG fanova. Oni su to iskoristili da sruše mid inhib LG-a, ali kako im partija ne bi previše odmakla kontroli Longzhu je rešio da pruži otpor i odbrani top inhib, što im je donelo čak četiri killa uz samo jednog izgubljenog člana itma.

Ipak, nakon toga SSG je ponovo preuzeo stvar u svoje ruke, došli su do novog Barona, a ovoga puta Longzhu nije mogao da zaustavi Tristanu sa 5 itema, i potencijal u timskoj borbi koji su Kenen i Sejuani davali Samsungu. Jax nije dobio priliku da iskoristi split push taktiku zbog prednosti koju je Samsung imao, bili su primorani da se brane, i kada im to nije pošlo za rukom izgubili su sva tri inhibitora, a ubrzo zatim i nexus.

Ako je neko pomislio da je Samsung napravio iznenađenje u prvoj partiji, šta reći za početak druge. Iako su izgubili first blood, uz dva sjajna 4 man ganka na midu i botu vrlo brzo su poveli 4-1. Oni su se opet odlučili da veruju u Tristanu, koju su ovoga puta čuvali Shen, Sejuani i Taric, neprobojni štit, dok je Longzhu probao da odgovori sa uravnoteženim balansom heroja, i Varusom na botu, umesto nekog od hypper carry heroja koji cvetaju u Ardent meti.

Kada je Samsung ubio svih pet protivničkih heroja u prvoj velikoj borbi u reci na botu, došli su do prednosti od preko 5.000 golda iako je tek isteklo 20 minuta igre, i u tim momentima je bilo jasno da će Longzhu morati da načini iznenađenje ako žele da prekinu Samsungov pobednički niz. SSG je iskusno napravio pritisak kod Barona, došao do nova dva killa, i uzeo bitan buff za sebe, što im je uz ogromnu prednost u goldu omogućilo da bez problema završe partiju u kojo jje obeležio Crown koji je učestvovao u svim killovima svog tima i završio meč sa 9-1-7 skorom kao Taliyah, koja je očigledno sa razlogom banovana većinu partija na Svetskom prvenstvu.

Samsung se poveo izrekom „zašto menjati dobitnu kombinaciju“ u trećoj partiji, uzeli su iste heroje sem mida, jer je Taliyah ovoga puta bila na strani Longzhua, dok se Crown odlučio za Lissandru, koju nismo imali prilike da gledamo do sad na turniru. Khan je ovoga puta uzeo Trundla kao odgovor na Shena, a pritisak na topu je rezultovalo solo killom u 17. minutu, a sem toga i first blooda u džungli Longzhua, nismo videli previše akcije na startu treće partije.

Longzhu kao da i dalje nije imao rešenje na neprobojan zid Samsunga, i ponovo smo videli identičnu situaciju kao i u prethodnim partijama, nakon pobede u timskoj borbi, SSG je odlučno uzeo Barona i krenuo u rušenje kula. Ambition je dao svoj život na topu da bi tim uzeo bot inhibitor, i prednost Samsunga je u tom trenutku dostigla velikih 10.000 golda.

Longzhu je nakon toga izgubio smirenost, i napravio kardinalnu grešku kada je Khan uhvaćen na topu. Tim se zaleteo da mu pomogne, svi su umrli, i Samsung je po treći put srušio nexusa prvaka LCK lige, izborivši plasman u polufinale.

‎Tim je verovao u svog ADC igrača Park „RulerJae-hyuka, zaštitili su ga, pomogli mu da iznese sve ključne borbe, dok se Longzhu srušio pod pritiskom favorita, pogotovo po mnogima najslabija karika tima – Moon „Cuzz“ Woo-chan, koji je bio maltene nevidljiv u celom meču, ali kao jedan od ključnih razloga poraza mora se izdvojiti i to što Longzhu jednostavno nije znao da pravovremeno odgovori na taktiku Samsunga.