Da li RNG može pred domaćom publikom da sruši SKT T1?

eSports 27. okt. 201715:33 > 16:08
Podeli:
Riot Flickr

Četiri tima su stigla na korak do finalne borbe za tron najbolje LoL ekipe na svetu, među kojima su i ekipa koja je trostruki prvak sveta, i koja brani titulu iz prošle godine - SKT T1, a njihov izazivač u polufinalu, koji će imati veliku podršku domaće publike je kineski tim Royal Never Give Up.

SK Telecom T1 se nalazi u specifičnoj poziciji, koja je zaista retka u esportu. Od kako su pre četiri godine isplivali na čelo LoL ekipa, ruše sve pred sobom, osvojili su sve što se može osvojiti, predvođeni legendom igre Lee „Faker“ Sang-hyeokom i iskusnim trenerom Kim „kkOma“ Jung-gyunom, koji su bili tu u svakom od trijumfa ekipe na Svetskim prvenstvima, 2013, 2015 i 2016 godine.

Za razliku od ostalih timova, koji imaju jedan jasan cilj ka kome teže – da pobede SKT T1, oni nemaju protiv koga da se takmiče sem protiv rušenja sopstvenih rekorda. Ipak i pored višegodišnjih impresivnih rezultata, SKT T1 izgleda danas ranjiviji nego ikad, primarno zbog nestabilnosti na pozicijima top lane i jungle, ali i zbog izuzetno promenljive forme bot lejna.

Nasuprot njima, Royal Never Give Up zna kako je gubiti, zna kako je biti na korak do cilja ali tamo posustati, pogotovo zvezda tima Jian „Uzi“ Zi-hao, i sve o čemu maštaju je trofej, koji je ovoga puta u njihovoj zemlji, i čini se nikad nije bio nadomak ruke kao sad. Uz ogromnu podršku navijača, oni su heroji celog sveta od kojih se očekuje da zadaju nokat korejskim legendama koje je već načeo autsajder iz EU LCS lige Misfits, koji ih je doveo na rub poraza u četvrtfinalu, iz kog se SKT T1 jedva izvukao.

Riot Flickr

Po velikom broju parametara RNG je bliži pobedi protiv SKT-a nego što je to bio i moćni Rox Tigers prošle godine, ali to im neće poći nimalo lako za rukom, pogotovo što je ranjena zver ponekad i najopasnija.

Koji god rezultat da vidimo sutra, jedno je sigurno, a to je da će se Faker boriti svom snagom do samog kraja, kao što je uvek i radio, ali Longzhu je već dokazao ove godine u finalu LCK lige da je moguće čak i njega savladati u BO5 meču, i Royal Never Give Up zna šta tačno treba da uradi ako žele do pobede.

Jedna od ključnih figura u meču može biti Liu „Mlxg“ Shi-Yu, jungler ekipe RNG. Misfits je pokazao kako lejnovi SKT-a znaju biti ranjivi kada nemaju dovoljnu podršku junglera, što je previše čest slučaj ove godine, pogotovo kada u timu igra Han „Peanut“ wang-ho koji je bleda senka sebe iz prošle godine. Čak ni Kang „Blank“ Sung-gu ne može uvek da popravi stvari, i sada je vreme za Mlxga da postane heroj Kine, i pomogne svom timu da dođe do prednosti na više frontova, a u ovako bitnom meču, svaka prednost može napraviti razliku između poraza i pobede.

Iako će verovatno džungla napraviti najveću razliku u meču, znamo da će najviše pažnje biti usmereno na bot. Bae „Bang“ Jun-sij i Lee „Wolf“ Jae-wan imaju ozbiljnih problema u koncetrisanju na partije već neko vreme, pogotovo Bang koji zna da zaređa veći broj grešaka, što prvenstveno pravi veliki pritisak na Wolfa koji mora da ostane uz njega, pogotovo protiv igrača Uzijevog kalibra, koji zna da iskoristi i najmanju prednost koju dobije da snowball-uje partiju.

Ono što se da primetiti iz prethodnih mečeva na turniru je to da se ekipama i dalje ne isplati da investiraju previše resursa u gankovanje Fakera, i da je bolje fokusirati junglera na slabije karike tima, što pod velikim pritiskom definitivno zna biti Heo „Huni“ Seung-hoon, koji je na momente bio sjajan u četvrtfinalu, ali i dalje se pitamo šta on zapravo može da uradi, kada stvari krenu po zlu protiv neke od najjačih svetskih ekipa?

Riot Flickr

U ovako kasnoj fazi takmičenja oba tima su imala i više nego dovoljno vremena da detaljno prouče igru protivnika, i jedan od glavnih faktora koji će uticati na rezultat je to ko je bolje spremio taktiku koju njihov rival ne očekuju, kao i odgovor na igru koju misle da će protivnici pokazati.

SKT T1 ima i te kako iskustva sa nadmudrivanjem protivika kako u pik/ban fazi, tako i u makro igri u samom gejmu, i da bi ih RNG savladao, zaista moraju da budu brilijantni u svim aspektima igre. Uz veliku motivaciju i podršku publike mogu da pokažu svoj maksimalni kapacitet i ne možemo a da ih ne stavimo u ulogu blagih favorita, bar po trenutnoj formi, ali to ne znači previše protiv najlegendarnijeg tima u istoriji LoL-a.

SK Telecom T1 je siguran u svoj uspeh, sutra će izaći na binu u novim dresovima koje su čuvali za polufinale i veliko finale Svetskog prvenstva 2017, a na ekipi Royal Never Give Up je da se postaraju da nova oprema njihovih protivnika vidi svetlo dana samo jednom na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu.