LoL SP 2017: Osveta Samsunga, ili novo slavlje SKT T1?

eSports 3. nov 201714:50 > 15:23
Podeli:
Jowan

U subotu 4. novembra od 08:00 u reprizi prošlogodišnjeg finala, ponovo ćemo gledati borbu za titulu najboljeg League of Legends tima na svetu između trostrukog prvaka sveta SK Telecom T1 i njihovih velikih rivala ekipe Samsung Galaxy.

Ove godine smo prisustvovali uzdizanju moćnog Longzu Gaminga koji je pokorio SKT T1 u finalu letnje sezone LCK lige. Prisustvovali smo ubraznom razvoju kineskih ekipa kojima su se nekako sve kockice poklopile. Odgovarajuća meta u kojoj su njihove ADC zvezde mogle da sijaju punim sjajem, ogromna podrška domaće publike na Svetskom prvenstvu u Kini, sjajna igra za dodatnu motivaciju u grupnoj fazi takmičenja.

I na kraju, opet u finalu gledamo dva korejska titana, SK Telecom T1 i Samsung Galaxy.

Iako su identični učesnici finala kao i prošle godine, njihov put do borbe za trofej je bio poprilično drugačiji. Može se reći da su donekle timovi i obrnuli uloge. Dok se prethodne godine igra SSG-a bazirala na nošenju njihovog mid lejnera Lee „Crown“ Min-hoa, koji je gospodario Viktorom u tadašnjoj meti, ovoga puta su preostala dva lejna čvrsti stubovi ekipe, pogotovo sjajni Lee „CuVee“ Seong-jin, koji je dokazao da može da se nosi sa bilo kojim top lejnerom na turniru.

Riot Flickr

Samim tim se promenio i zadatak legendarnog junglera Kang „Ambition“ Chan-yonga, koji je svojim iskustvom doprineo tome da se ekipa fokusira na ono u čemu je danas najbolja, umesto da forsira prodor preko mida, i igranja oko središta mape. Prošle godine novajlija, sada već iskusan borac, ADC Park „Ruler“ Jae-hyuk je taj koji je podigao igru kada je bilo najpotrebnije, i nekako čini se da su se sve kockice Samsunga sklopile taman na vreme.

Ali na vreme za šta? Da ponove uspeh iz prošle godine, i ostanu upamćeni kao petorka koja je dva puta za redom bila vicešampion planete, ili da se upišu u istoriju kao ekipa koja je po prvi put savladala SKT T1 u BO5 meču na Svetskim prvenstvima?

Istina je da je SKT T1 slabiji nego pre, ali to samo po sebi ne mora ništa da znači, kao što smo videli u polufinalu. Baš zbog loše forme bot lejna, promenljive igre Heo „Huni“ Seung-hoona, i slabe forme Han „Peanut“ Wang-ho koji se tek u polufinalu pokazao u pozitivnom svetlu, Royal Never Give Up je ušao kao favorit u polufinale, i iako su poput Misfitsa doveli SKT T1 na korak do ispadanja, Lee „Faker“ Sang-hyeok je imao drugačije planove, i podizao je svoj tim na noge, taman toliko koliko je potrebno da izbore plasman u sledeću fazu takmičenja.

Riot Flickr

Uz pet partija na Galiu u polufinalu, Faker je činio sve što je u njegovoj moći da izbori svaku mrvu prednosti za svoj tim, i njegova odlučnost je nešto što ne samo da svi moraju poštovati, već i nešto čega Samsung mora biti izuzetno svestan. Kratko i jasno – ako Samsung želi da sruši SKT T1, moraju da sruše Fakera, jer dok on ne padne, neće pasti ni kruna sa glave SKT-a.

Da li će Samsung to probati fokusom na mid iz nekog novog ugla, pošto smo već videli da sve ono što su činili drugi timovi nije urodilo plodom, ili će namerno ignorisati Fakera i probati da toliko slome preostale lejnove da čak ni Faker neće moći da ih iznese do pobede? Saznaćemo sutra. Jedno je sigurno, da nas na Olimpijskom stadionu u Pekingu „Ptičje Gnezdo“ sutra čeka pravi esport spektakl pred 80.000 ljudi, i da će na ovaj ili onaj način biti ispisana nova stranica LoL istorije, pitanje je samo kojih pet imena će pisati na njoj – neka potpuno nova, ili ime legende LoL-a uz stare/nove saigrače koji imaju tu čast da se bore rame uz rame sa Fakerom.

Riot