Kraj ere: Samsung srušio SKT 3-0 u velikom finalu

eSports 4. nov 201711:30 > 11:31
Podeli:
Riot

Samsung Galaxy je postigao nešto što nikom drugom do sada nije pošlo za rukom u istoriji League of Legends esporta. Skinuli su trostrukog prvaka sveta SK Telecom T1 sa trona, naneli im prvi poraz u plejofu šampionata sveta, i sa ubedljiv 3-0 im preuzeli titulu najbolje LoL ekipe na planeti.

Samsung je otvorio pik fazu uzevši Jannu, na šta je SKT odgovorio Varusom i Gragasom. Interesantno je da je Jarvan IV prošao prvi deo pik faze, i da je banovan tek u nastavku, nakon čega smo videli Cassiopea pik na strani SKT-a kao odgovor na Malzhara, i Zaca za Ambitiona, heroja koji je nekad dominirao džunglom, ali se u ovoj meti i nije najbolje pokazao.

Ruler i CoreJJ su uzeli prvu kulu u partiji u 13. minutu, još jednom pokazavši koliko agresivno igraju u lejnu tokom celog prvenstva, a mnogo boljim rotacijama i pritiskom na mapi su došli do 4 srušene kule u prvih 20 minuta, dok je SKT uzeo samo jednu. Tek u 23. minutu smo videli first blood kada je Samsung rešio da napadne Barona, kog im je sjajnim tajmingom ukrao Peanut, ali je u borbi koja je potom usledila SKT izgubio 4 igrača, i prednost Samsunga je nastavila da raste, pogotovo kada su nakon toga uzeli i trećeg mountain drejka.

Potom je opet usledila mirnija faza igre sve do sledećeg Barona, kog je SSG uzeo bez otpora SKT-a, i već u sledećem napadu su uzeli mid inhibitor i top inhibitor kulu, a u tom trenutku su dostigli i prednost od 10.000 golda. To im je dalo znak da u sledećem napadu sruše i preostale inhibitore, i rutiski privedu prvu partiju kraju, u kojoj SKT T1 do samog kraja nije uzeo ni jedan kill.

U drugoj partiji SKT je poveo u ranoj fazi igre zahvaljujući agresivnom piku na topu – Yasuu za Hunija, i iako su ostvarili željenu prednost, sve je palo u vodu nakon dve velike katastrofe u reci kod dragon pita, prvi put kada je Bang agresivno flashovao sa Varusom u protivnički tim, što ostatak ekipe nije ispratio, i drugi put, greška koja je i prelomila partiju, kada je Samsung uhvatio SKT loše pripremljene za borbu, Ambition je trojicu uhvatio Jarvanovim ultijem, a CuVee je sjajno ispratio ovaj momenat sa Gnarom, i health barovi SKT-a su se istopili za čas.

Sa tri killa CuVee je lako mogao da se nosi sa Yasuom, a ceo tim je uz dovoljno golda od Barona uspeo da se potpuno povrati u gejm. Oni su strpljivo čekali sledećeg barona i uspostavili kontrolu nad vizijom na mapi, i kada su Peanuta uspeli da pošalju nazad u bazu nakon kraće borbe na midu, lako su uzeli i drugog Barona, što je kao i u prvoj partiji označilo kraj za SKT čiji je nexus pao u sledećem napadu Samsunga, koji su time ostvarili ogromnu 2-0 prednost, i došli na korak do istorije.

Faker se razbesneo u trećoj partiji, i otvorio je sa tri killa i dve asistencije, uz pomoć Blanka koji je ušao u igru zamenivši Peanuta, ali i dalje držeći se Gragasa kog SKT očigledno izuzetno ceni. SKT je napravio sitnu grešku dozvolivši Samsungu da se na kratko vrati u igru tako što su potrošili Rift Heralda na napad koji im nije ništa doneo, ali već u sledećoj borbi SKT je uspeo da ubije oba carry igrača protivničke ekipe sjajnim napadom na Rulera, što im je donelo Barona, i sve tier 2 kule sem one na midu, koju je SSG odlilčno branio sve do sledećeg Barona.

To im se isplatilo, Bang je ponovo napravio kardinalnu grešku spasivši ultijem od Tristane Rulera, nakon čega ga je pojeo Cho’Gath, a za njim je umro i Wolf, što je otvorilo vrata ekipi SSG da uzme Barona i vrati se u meč. Već u sledećem napadu su se probili do mid inhbitora, i nakon što su uzeli još dva killa, stigli su sve do nexusa srušivši obe nexus kule, ali je SKT uspeo da se odbrani uz agresiju Hunija i Fakera.

Ruler je bio taj koji je prelomio, koji je prekinuo tradiciju, koji je ispisao novu stranicu u istoriji LoL-a, u kojoj će biti ispisano njegovo ime velikim slovima. Odlučan flash ulti sa Varusom je uhvatio Fakera na midu, na kog se sjurio ceo Samsung u deliću sekunde, i kada je Faker pao, svima je bilo jasno šta će uslediti. Epski proboj Samsunga ka nexusu koji je čuvao samo inhibitor, i kada je nakon njega pao i Bang, stavljena je tačka na najduži pobednički tim u istoriji LoL-a, i SK Telecom T1 je konačno doživeo poraz u plejofu Svetskog prvenstva, i to na ubedljiv način, bez pobeđenje partije.

Velike greške SKT T1, i odlučna igra Samsunga su rezultovala time da imamo novog šampiona sveta u LoL-u, a kako je Faker to podneo najbolje govori činjenica da je iste sekunde nakon poraza spustio glavu na tastaturu, i trebalo mu je mnogo vremena da prihvati šta se desilo, i rukuje se sa protivnicima na gubitničkoj strani.

Tradicije i postoje da bi se rušile, a Samsung Galaxy je to uspeo da uradi na ubedljiv način, i to na najvećem LoL finalu do sada, pred nekoliko desetina hiljada ljudi koji su se okupili na Olimpijskom stadionu „Zmajevo Gnezdo“ u Pekingu.