FaZe i NiP u finalu IEM Oaklanda

eSports 19. nov 201714:17 > 14:18
ESL

FaZe Clan i Ninjas in Pyjamas će se boriti za trofej na IEM Oakland CS:GO turniru i glavnu nagradu od 125.000 dolara, nakon što su u polufinalnim mečevima savladali Cloud9 i SK Gaming.

U prvom polufinalnom meču gledali smo dvostruke Major šampione SK Gaming protiv legendarnih Ninjas in Pyjamas. SK je opravdao ulogu favorita na startu prve mape, gde su na Overpassu poveli 7-1, i sve je izgledalo kao da ćemo videti brzu pobedu do kraja osme runde. Nakon toga NiP magično uspeva da konsoliduje svoje redove, pruži epsku odbranu, kompletno uništi ekonomiju protivnika, i završi rundu rezultatom 8-7 u svoju korist. SK je ovaj preokret potpuno izbacio iz koloseka, zbog čega nisu uspeli da se povrate u nastavku, NiP je uzeo osam od deset rundi u drugom poluvremenu, i sa 16-9 odneo pobedu.

Iako je NiP odabrao Cache, SK se ovoga puta mnogo bolje snašao, i opet su imali veliku prednost, povevši 7-2, ali je NiP uspeo da smanji zaostatak do kraja poluvremena, i ovoga puta je bilo 8-7 za brazilce. NiP je najavio preokret sjajnim triple kilom mladog Fredrik „REZ“ Sternera koji im je doneo pišolj rundu, ali ovoga puta SK je uspeo da se povrati već u sledećoj rundi, i nakon toga su uspostavili kontrolu koja im je donela rutinsku 16-8 pobedu.

Inferno je odlučio pobednika, i SK je prvi pripretio uzevši tri runde na početku, ali se NiP povratio, i ponovo smo na kraju videli 8-7 rezultat na poluvremenu, ovoga puta za švedsku ekipu. NiP je uzeo pištolj rundu, i iskoristio to da uveća prednost, i iako je SK na kratko odgovorio kada su skupili oružija, ekonomija im nije bila na zavidnom nivou, i čim je NiP uspeo da zaustavi njihov povratak u partiju, odlučno su priveli meč kraju 16-11 pobedom, i izborili plasman u veliko finale.

Cloud9 je imao ogromnu podršku navijača u drugom polufinalu, ali FaZe Clan ih je vrlo brzo utišao. Jednostavno još jednom smo videli na delu koliko je teško igrati protiv ekipe koja je sačinjena od pet zvezda, i čak i ako ih ugasiš na momente, u svakom momentu neko od njih može da ekslodira, i sam donese pobedu u rundi za FaZe. Bilo da su u pitanju sjajni killovi snajperom Ladislava „GuardiaN“ Kovacsa, neverovatna rešavanja protivnika D. Eagle pištoljem od strane Havard „rain“ Nygaarda, ili jednostavno brilijantni potezi i 1 na 1 dueli Nikole „NiKo“ Kovača, Cloud9 jednostavno nije mogao da parira istovremeno na svim poljima, i iako su mnogo puta bili na korak do pobede, previše često bi im ona na kraju izmicala.

Oba poluvremena i na Trainu i Overpasssu FaZe je dobijao 11-4, i dok je C9 u prvoj partiji uspeo da pruži malo duži otpor u nastavku, to nije bilo dovoljno, i FaZe je slavio 16-8, 16-6 na kraju.

Između njih i još jednog trofeja se sada nalazi samo NiP, koji je pokazao da zna da kiksne isuviše često, pogotovo kada su se obrukali i nisu uspeli da izbore plasman na EU Minor, izgubivši od poljske ekipe PRIDE u odlučujućem meču. Ali isto tako su na ovom turniru dokazali i da znaju da se nose protiv najboljih svetskih ekipa. Koju stranu će u finalu pokazati, i da li će i ona dobra biti dovoljna da se zaustavi čudesni FaZe? Saznaćemo večeras od 22:15 po našem vremenu kada počinje veliko finale.