LoL EBL plejof: Ko će postati najbolji na Balkanu?

eSports 15. dec 20172:12 > 2:12
Podeli:
Fortuna eSports

U subotu počinje najveća League of Legends borba na ovim prostorima ikada viđena, kada ćemo i konačno dobiti odgovor na pitanje ko je zapravo najjači tim na Balkanu, i ko zaslužuje najviše da nas predstavlja u Evropi, kada i ako do toga dođe.

Dve godine je KlikTech kao bivši Instic/SBB dominirao na ovim prostorima osvajanjem tri titule Fortuna Championship Series lige. U međuvremenu u Rumuniji je titule kupio Nexus, a u Mađarskoj su se smenjivali Team Horizon Reapers i WiLD.CoolerMaster, ali ni jedan od ovih timova nije uspeo da dođe do plejofa Esports Balkan Lige. Za razliku od njih, aktuelni šampion Grčke ne samo da je došao do plejofa, već je i jedini neporaženi tim u grupnoj fazi, zbog čega je Greek Regenesis jedan od dva glavna favorita za titulu.

Ali najbolji igrači iz Srbije i Grčke će imati dva pomalo neočekivane prepreke na putu do velikog trofeja. KlikTechu na putu do finala stoji Wind and Rain, novi tim u regionu, oformljen od strane iskusne esport organizacije koja ima još dva tima, jedan koji se takmiči u EU CS ligi, i jedan koji se bori u Nemačkoj. Dok će GRE dočekati pred mnogobrojnom domaćom publikom ASUS RoG Elite, drugi najbolji srpski tim, pojačan sa dva ogromna pojačanja, internacionalnim duom veterana koji čine Aleksa „DoubleAIM“ Stanković i Luka „Lukezy“ Trumbić.

Kada se sve sabere, dva favorita, i dva tima koja i te kako imaju šanse da naprave iznenađenja. Hajde da vidimo gde su šanse za ASUS i WaR da dođu do pobeda.

Wind and Rain će zaista morati da se pomuče ako žele da savladaju KlikTech, a ta pobeda ne bi bila iznenađenje samo u teoriji, već i po onom što smo videli u praksi. KT za sada ima skor 4-0 protiv WaR-a, i jednostavno, ma koliko da su igrači Wind and Raina zaista talentovani, perspektivni, i imaju ogroman prostor za napredak i razvoj, iako su već dokazali da su među najjačim ekipama u regionu, trebaće im malo vremena da dođu do nivoa ekipe koja je toliko dugo zajedno na okupu, i igra kao celina, gde svako zna svoj zadatak u svakom momentu igre.

Ono gde WaR može da iznenadi je neka neočekivana taktika. KlikTech ih je dobro istražio, očekuju da će probati da pobede preko njihovog top lejnera Pope „Orome“ Andreia, koji je pokazao odličan carry potencijal, i verovatno ćemo između top i mid lejna videti najviše borbe tokom meča. Hrvatsko-grčki bot lejn koji čine Marin „ProxeYY“ Vlahović i Labros „Labrov“ Papoutsakis će probati da zadrže srpsko-bugarski duo u sastavu Nikola „Nikola Senpai“ Đorđević i Dimitar „EdinPriqtel“ Piskov, što neće biti ni malo lako sobzirom na to da aktuelni meta odlično odgovara najboljem srpskom ADC igaču.

Zaista bi bilo veliko iznenađenje da Wind and Rain samo dva meseca nakon svog osvajanja pokori Balkan, i šta god da urade u plejofu, mora se priznati da su oni već opravdali poziv u EBL, i pokazali da se upornost, trud i naporan rad i te kako isplate. Ako WaR nastavi da se razvija i održe sve igrače na okupu, možda dovedu i neko pojačanje, imaju veliki potencijal da kroz godinu-dve postanu vodeća sila na Balkanu, samo čini se da još uvek nisu spremni za to.

Greek Regenesis i ASUS RoG Elite smo gledali u duelu poslednjeg kola grupne faze takmičenja. GRE je uspeo da dođe do sedme uzastopne pobede, ali daleko od toga da se nisu namučili. Lukezy i DoubleAIM su pokazali u drugoj partiji tačno ono što se od njih očekuje – nemilosrdnu igru i brz snowball od samog starta, i kada su stvorili toliku prednost da ni pobednički top i bot lejna grčke ekipe nije mogao da ih zaustavi, ASUS je pokazao sav svoj potencijal sa novim pojačanjima. A ono što je najinteresatnije od svega je i činjenica da su oba igrača jasno stavila do znanja da su u tom meču pokazali samo deo onog što mogu, i da ako odigraju na vrhunskom nivou, kako su igrali kada je ruska ekipa Vaevictis Esports čiji su bili članovi došla na gejm do osvajanja ruske lige – vrlo lako mogu srušiti i ono što za sad izgleda kao nezaustavljiva mašinerija – Greek Regenesis.

Ovo će svakako biti pravi spektakl za gledanje, i u slučaju da ASUS izgubi mnogi će se pitati šta bi bilo da su imali više vremena da se pripreme, i da su možda njihovi ostali lejnovi malo jači mehanički u odnosu na rivale, a ako pobede – pa recimo da će to i te kako naterati ostale timove da razmišljaju o ozbiljnijem ulaganju i dovođenju pojačanja iz raznih krajeva Evrope, pošto kako Esports Balkan Liga raste, tako će rasti i interesovanja mnogih igrača da zaigraju u njoj, i to ne samo onih najboljih iz regiona.

Nema sumnje da će plejof prve sezone Esports Balkan Lige nadmašiti uzbuđenje čak i iz Fortuna Championship Series takmičenja, pošto više ne gledamo samo ekipe iz bivše Jugoslavije, već su sada tu predstavnici svih najvećih zemalja u okolini, a pored toga, tu je naravno i skoro četiri puta veći nagradni fond, što EBL čini jednom od novčano najjačih LoL liga u Evropi, i igrači imaju i više nego dovoljno motivacije da daju svoj maksimum, i upišu se zlatnim slovima u balkansku istoriju esporta.

Ali mesta na vrhu ima samo za jedan od ovih timova.

Subota, 16. decembar, polufinala:

10:00 KlikTech vs. Wind and rain
13:00 ASUS Rog Elite vs. Greek Regenesis

Nedelja, 17. decembar, veliko finale:

13:00 TBD vs. TBD