Aljoša "Milica" Kovandžić: Spreman sam za sve izazove

eSports 22. dec 201711:12 > 12:02
Podeli:
Fortuna eSports

Nakon finala 1. sezone LoL Esports Balkan Lige, popričali smo sa mid lejnerom pobedničkog tima KlikTecha, Aljošom "Milica" Kovandžićem, o tome kakav je osećaj biti najbolji na Balkanu, i šta je sledeće što ovaj, po mnogima najtalentovaniji LoL igrač u Srbiji, želi da postigne u svojoj karijeri.

Sport Klub: Aljoša, čestitamo ti na velikoj pobedi, najvećoj u dosadašnjem toku karijere, reci nam, sada kada je sve gotovo, kako se zapravo osećaš?

Milica: Osećam ogromno olakšanje, ponajviše zbog toga što zaista nisam znao šta da očekujem u duelu na midu, pošto je Dom1nant izuzetno dobar igrač, a nisam imao previše iskustva protiv njega do sada.

Sport Klub: U Fortuna Championship Series ligi ste sva tri puta dolazili do titule nakon neizvesnih finala protiv ASUS-a, i iako je to rivalitet koji mnogo duže traje u odnosu na ovaj sa ekipom Greek Regenesis, možemo se složiti da je finale Esports Balkan Lige bilo mnogo više napeto, prvenstveno zbog toga što je ulog bio mnogo veći, ali takođe i zbog toga jer je GRE jači tim nego što je ASUS ikada bio. Kako je to uticalo na vas, i o čemu ste pričali najviše pre finala, kako bi smanjili malo napetost i tenziju?

Milica: Pre svakog finala najviše pričamo o draftu, kako ne bi došli u situaciju da izgubimo partiju i meč, pre nego što uopšte i počnemo da ga igramo. To nam je apsolutni prioritet, i izdvojilimo smo 3-4 sata na razgovor o tome pre finala protiv GRE-a. Jednom kada je draft završen, trudimo se da jasno definišemo šta su nam glavni faktori za pobedu, tipa – određeni heroji, ili sama taktika u timskim borbama, i onda nam se većina razgovora svodi na to da ih što bolje iskoristimo kako bi došli do željenog trijumfa.

Sport Klub: Kada je draft u pitanju, ti si odabrao Vladimira u prvoj partiji, što je pomalo bilo neočekivano. Reci nam malo više o tome, da li je glavni razlog njegovom odabiru to što su protivnici najviše banovali mid heroje, ili nešto drugo?

Milica: Prvobitno nisam planirao da igram Vladimira prvi gejm, ali nakon što su banovali mid heroje i u prvoj i u drugoj ban fazi, znao sam da moram brzo da smislim šta ću igrati i Vladimir je na kraju bio moj izbor.

Fortuna eSports

Sport Klub: Greek Regenesis je izuzetno dobro otvorio meč, i ubedljivo slavio u prvoj partiji. Vi ste izgubili od njih 2-0 u regularnom delu sezonu, potom ste doživeli poraz u prvojoj partiji velikog finala, šta vam je tada prolazilo kroz glavu, i da li ste se bar malo uplašili?

Milica: Znali smo da smo pogrešili u draftu i da smo zato izgubili. Previše smo se fokusirali na kasnu fazu igre, i nismo mogli da se borimo kada je bilo potrebno, zbog čega je rezultat prvog gejma bio toliko nepovoljan za nas.

Sport Klub: Nakon toga smo videli ogroman preokret, i tvoju posebno dobru igru. Ti si nam rekao u nezvaničnoj izjavi pre finala da si pun samopouzdanja, da si ispravio svoje greške, i da si spremniji nego ikad, što si u preostala tri gejma i dokazao. U drugoj partiji videli smo kompletnu dominaciju u lejnu sa Corkijem, 100 cs-a prednosti nakon 20 minuta igre, 7-0-7 skor, a vredi napomenuti da sa njim nisi umro ni jednom kako u drugoj, tako i u odlučujućoj četvrtoj partiji. Takođe sjajno odigrana i LeBlanc u trećem gejmu, znao si u svakom momentu gde treba da budeš, odigrao si hrabo i odlučno, i kako se osećaš nakon tako kvalitetne prikazane igre, u toliko bitnom meču?

Milica: Nekada sam imao mnogo više treme, ali smatram da sam sada sazreo kao igrač. Zbog toga sam pun samopouzdanja, znam šta tačno treba da radim u svakom momentu partije, i ako nešto krene po zlu, znam kako treba da reagujem da bi se vratio u gejm, i odneo pobedu. Smatram da je to ključan faktor moje dobre igre u finalu.

Sport Klub: Hajde da se dotaknemo glasina (napomena urednika – u momentu kada je rađen intervju, Riot još uvek nije potvrdio formiranje novog internacionalnog takmičenja evropskog LoL kupa, u kom će šampion Esports Balkan Lige predstavljati našu regiju) oko formiranja novog Riotovog internacionalnog takmičenja, u kom bi trebalo da se bore šampioni najvećih regionalnih liga. Ako do njega dođe, i KlikTech nas bude predstavljao, dokle smatraš da možete da dogurate protiv šampiona preostalih velikih evropskih liga, i na koji način ćeš da se potrudiš da predvodiš svoj tim do pobeda u internacionalnim takmičenjima?

Milica: Da bih dao najbolji mogući odgovor na ovo pitanje, moram prvo da ispričam jednu kratku priču o nastanku ekipe KlikTech. Mi smo tim u ovom sastavu formirali primarno da bi igrali kvalifikacije i ušli u EU CS ligu (koja se sada ukida i koju menja evropski kup), i kada je ukinuta, to nas je poprilično demotivisalo. Jedno vreme smo maltene prestali da vežbamo, što inače niko nije znao, jer smo najjača ekipa na ovim prostorima i na nama je pritisak da u svakom momentu moramo davati sve od sebe, inače bi nas javnost stavila na stub srama. Tako da iako smo u nekim intervjuima govorili da se spremamo i treniramo, stvarnost je zapravo bila drugačija. Jesmo mi i dalje igrali zajedno, ali mnogo manje nego da smo se pripremali za internacionalno takmičenje kao što je bila EU CS liga. Moj lični plan je bio da se potrudimo i osvojimo prvu sezonu Esports Balkan Lige, i da onda u zavisnosti od toga šta uradi, i ja odlučim šta ću dalje. U slučaju da se formira evropska liga, nastavili bi da dajemo sve od sebe, i maksimalno se pripremao za nju, a u slučaju da do toga ne dođe, najverovatnije da bi bio primoran da potražim tim u LCS-u ili turskoj/ruskoj ligi, gde bi probao da dovedem nekog od mojih saigrača.

Fortuna eSports

Sport Klub: Mnogi dugo već pričaju da si ti najbolji srpski LoL igrač, a sada si dokazao da si verovatno i najbolji balkanski igrač koji nikada nije igrao u LCS ligi. Dokazao si da si igrač koji zaista može da nosi svoj tim, i da počinješ da koristiš potencijal koji si oduvek imao, ali koji je većinu vremena bio neiskorišćen. Pred tobom je sada težak ali i uzbudljiv put, i zadatak da prevodiš KlikTech u pohodu na Evropu, kao i očuvanje titule prvaka Esports Balkan Lige, gde ćete imati sve težu i težu konkurenciju. Kako se osećaš povodom odgovornosti koja je na tebi?

Milica: Sve što želim je da uspem, i siguran sam da ću uz puno truda i zalaganja ostvariti svoje snove.

Fortuna eSports