Mađarska organizuje turnir – milion dolara nagrade

eSports 11. jan. 201812:10 > 12:30
Podeli:
V4futuresports

U Budimpešti je juče najavljen najveći esport turnir ikada u regionu, koji će doduše biti ekskluzivno namenjen V4 zemljama (Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka), sa ukupnim nagradnim fondom od neverovatnih milion dolara.

Mađarska vlada je prošle godine najavila veliku podršku razvoju esporta u ovoj zemlji, i očigledno da se nisu šalili. Predstojeći V4 Future Sports Festival koji će se održati u Budimpešti je zaista nešto bez presedana na ovim prostorima, ali nažalost po domaće esport fanove, iako se održava kod naših suseda, turnir je primarno fokusiran na zemlje V4 regiona.

Šta to tačno znači za učestvovanje na turniru? Pa upravo to da će na njemu igrati timovi sačinjeni od igrača iz ovih zemalja. Na samom festivalu ćemo videti turnire u četiri igre, a to su: CS:GO, League of Legends, FIFA 2018 i Clash Royale.

Evo kako će izgledati i raspodela nagradnog fonda:

CS:GO – 500.000 evra
League of Legends – 300.000 evra
FIFA 2018 – 100.000 evra
Clash Royale – 100.000 evra

Kada je CS:GO u pitanju, zna se već da će na turniru učestvovati osam učesnika, od kojih će četiri biti direktno pozvane ekipe, dok će četiri doći iz regionalnih kvalifikacija u pomenutim zemljama. Kada su direktno pozvani timovi u pitanju, kako nezvanično saznajemo, organizator se odlučio za vodeće svetske ekipe u kojima igra bar jedan igrač iz neke od ovih zemalja, i to će biti: FaZe Clan, Virtus.pro, Mousesports i HellRaiser.

Distribucija nagradnog fonda je takva da će pobednik odneti 200.000 evra, drugoplasirana ekipa 100.000, trećeplasirana 50.000, a timovi koji budu od 5. do 8. mesta po 25.000 evra, što znači da će timovi iz ovih zemalja koji se plasiraju na turnir, za učestvovanje na njemu osvojiti više para nego što bi im donela pobeda na bilo kom od prethodnih turnira u ovom regionu. Ovo će zaista uticati pozitivno na razvoj esporta u ovim zemljama, i daće preko potrebnu motivaciju talentovanim igračim da se ozbiljnije posvete karijerama profesionalnih gejmera.

Za sada nemamo informacije o preostalim igrama, a najveća enigma je svakako League of Legends, pošto nije jasno koje će se ekipe boriti za ovu igru ogroman nagradni fond od 300.000 evra. Izvesno je da Riot neće dopustiti EU LCS timovima da se ovde takmiče, što znači da će se lokalni timovi boriti za novčani fond koji premašuje nagrade 90% LoL liga u svetu, što je i više nego impresivno, a velike su šanse da ćemo na njemu videti i nekog od učesnika Esports Balkan Lige, u kojoj se takmiče dva mađarska tima – WiLD.Cooler Master i Team Horizon Reaper.

Sam festival će se održati od 23-25 marta u Budapest BOK Hall areni, koja prima 6.000 gledalaca. Karte za festival se neće prodavati, već će ulaz biti omogućen stanovnicima ove četiri zemlje, uz obaveznu rezervaciju na sajtu eventa.