Albanci i Bugari na pragu LoL Esports Balkan Lige

eSports 19. jan. 201811:39 > 13:01
Podeli:
Fortuna eSports

Finalni dan zatvorenih kvalifikacija za 2. sezonu LoL Esports Balkan Lige su obeležila velika iznenađenja. U prvom meču bugarska ekipa Random 5 je nakon velikog preokreta savladala favorita Panathinaikos, dok je u drugom polufinalnom meču tim iz Albanije Focus NET1 nadigrao ekipu Red Fear Esports.

Panathinaikos je opravdao ulogu favorita u prvoj partiji polufinala protiv Randoma 5 pobedivši za nešto manje od 40 minuta igre rezultatom 17-10. Gnar je pregazio Poppy na topu, Shyvana se pokazala mnogo korisnijom od Sejuani, dok je na botu Kog’Maw izneo svoj deo posla mnogo bolje nego protivnička Tristana.

Nakon toga, Random 5 stavljaju sve karte na agresiju u drugoj partiji, uz Nidalee u džungli, agresivne Dravena i Blitzcranka na botu, LeBlanc na midu i Ireliom na topu. Irelia se ispostavila kao ključni pik, ovoga puta ona je bila nezaustavljiva, čak je napravila i Titanic Hidru kako bi mogla što bolje da čisti minione i natera ceo PAO da se brani iz baze i za manje od pola sata igre rezultat je bio izjednačen.

Treća partija je bila poprilično izjednačena u prvih 20 minuta igre, nakon čega je tim Random 5 dobio veliku timsku borbu na midu i stvorio prednost od 5.000 golda, što su iskoristili da uzmu Barona i u nekoliko narednih minuta je uvećaju na preko 10.000, a Panathinaikos jednostavno nije imao odgovor na ovako dobru igru bugarske ekipe i iako su ih mnogi već videli u Esports Balkan Ligi, moraće da se zadovolje da je ove sezone gledaju preko monitora, umesto da se takmiče u njoj.

Nakon toga je usledilo iznenađenje bez presedana na regionalnoj esport sceni. Albanija je zemlja sa najmanje razvijenim esportom u regionu, nemaju poznate igrače, čak ni relativno poznate timove, a kada je LoL u pitanju, nikada ih nismo videli čak ni u nekom daljem krugu kvalifikacija za Fortuna Championship Series, takmičenje iz kog se razvila Esports Balkan Liga.

Sve dok se nije pojavila ekipa Focus NET1 koja je bez većih problema prošla kroz otvorene kvalifikacije, da bi potom u grupi A zatvorenih kvalifikacija dva puta savladala grčki Dawn of Stars i obezbedila plasman u polufinale. Njih je tamo čekao rumunski tim Red Fear Esports koji je zauzeo prvo mesto u grupi B i koji je bio veliki favorit u ovom meču. Red Fear je kontrolisao početak prve partije, Ilaoi je pravila velike probleme na topu, kombinacija Jarvan 4 i Orianna je zadavala muke Vel’Kozu na midu, i nakon 25 minuta igre Rumuni su imali prednost od velikih 6.000 golda. Iako su prvi izgubili inhibitor i to na midu, Focus NET1 se nije predavao i nakon velike borbe u 38. minutu njihova 11-1-6 Tristana dolazi do triple killa nakon što su uhvatili Ilaoi u reci iznad zmaja, što albanski tim koristi da eksperesno ubije i ostatak protivničke ekipe i dođe na korak do velikog iznenađenja.

Red Fear je kompletno nadigrao protivnike u drugoj partiji uz veliki snowball Elise koja je pomogla Ryzeu i Tristani da iznesu partiju u kojoj je RF za 22 minuta uzeo čak 25 killova nad igračima protivničke ekipe. Taman kad je izgledalo da smo na pragu još jednog velikog preokreta albanski tim uspostavlja veoma brzo kontrolu u trećoj partiji i to najviše zahvaljući Kha’Zixu koji je za 15 minuta igre već napravio četiri killa, što omogućava ekipi Focusa da stvori pritisak na svim lejnovima. I pored toga, oni nisu žurili, igrali su strpljivo i napadali inhibitore kad se ukaže dobra prilika, a na kraju nisu ni morali da dođu do pobede preko direktno napada, već je RF napao njih dok su radili Barona, i tada Focus pravi 5 killova, ruši protivnički nexus, i dolazi do promo turnira za drugu sezonu Esports Balkan Lige uprkos svim očekivanjima.

Fortuna eSports

Finalni baraž za ulazak u drugu sezonu Esports Balkan Lige će se igrati po maltene identičnom sistemu kao i baraž za ulazak u LCS ligu. Sedmoplasirani tim iz prve sezone je birao protivnika u prvoj rundi, i odabrali su bugarsku ekipu Random 5, što znači da će X25 Esports igrati protiv ekipe Focus NET1. Nakon toga pobednici ovih mečeva će igrati za jedan od dva slota koja vode u EBL, dok će gubitnici igrati za opstanak u baražu. Potom će pobednik gubitničkog meča igrati sa gubitnikom pobedničkog meča za poslednji slot u ligi, nakon čega ćemo imati kompletan spisak svih učesnika druge sezone LoL Esports Balkan Lige.

Da li će Albanija po prvi put imati predstavnika u velikom regionalnom esport takmičenju? Da li će se Bugari vratiti u vrh balkanske scene gde su dugo vremena pripadali? Da li je ovo kraj ere X25 Esportsa? Priključite se Fortuna Esports Youtube kanalu u subotu od 11 časova i saznajte u direktnom prenosu mečeva baraža za ulazak u Esports Balkan Ligu.