Stižu ogromne promene u LoL uz novi 8.4 patch

eSports 22. feb 201811:30 > 12:33
Podeli:
Riot

Riot je najavio 8.4 patch koji je možda i najveći patch ako ne računamo onaj koji izlazi pred početak svake sezone i on će svakako imati ogromnog uticaja i na LoL esport, s obzirom na to da ćemo videti promene u meti na maltene svakom od lejnova, pogotovo na topu i midu.

Promenama je obuhvaćen skoro svaki bitniji segment igre. Od itema, pogotovo AP itema koji su maltene svi promenjeni, preko heroja, gde su najviše pogođeni Zoey na midu koja napokon dobija zaslužene nerfove, kao i Gangplank i Orn na topu koji su postali preveliki problem u kompetitivnom okruženju. Baron i Elder Dragon dobijaju mnogo jače buffove kako partija odmiče, što znači da će borba oko objektiva postati bitnija nego ikada, a igru napušta Trackers Knife, koji je po Riotu previše olakšavao junglerima da uspostavljaju viziju po mapi.

Sve izmene u novom patchu možete detaljno iščitati ovde, a mi ćemo se potruditi da za vas prođemo kroz najbitnije od njih.

Kada su itemi za magove u pitanju, Riot je opravdao promene navodeći činjenicu da je kupovina itema za ovu klasu heroja postala suviše monotona. Oni kojima treba mana bi počinjali sa Morellonomiconom i pritom prelazili na najisplatljivije AP iteme koji donose najviše damagea, zbog čega su odlučili da osveže postojeće iteme pa čak i da dodaju neke nove.

Među itemima koji su doživeli promene se nalaze: Lost Chapter, Luden’s Echo, Hextech GLP-800, Archangel’s Staff, Liandry’s Torment, Haunting Guise, Morellonomicon, Void Staff, Rabadon’s Deathcap i Rylai’s Crystal Scepter, dok u igru stižu i tri nova AP itema:

Oblivion Orb: Ukupno košta 1.500 golda pravi se od itema Ruby Crystal + Amplifying Tome + 665 golda, daje 25 AP, 200 healtha i unikatni pasiv Touch of Death koji donosi + 15 magic penetration.

Spellbinder: Košta 2.800 golda, pravi se od itema Aether Wisp + Needlessly Large Rod + 700 golda, daje 100 AP, 10% movement speed, unikatni pasiv: magije koje bacaju heroji u tvojoj blizini pune Spellbinder do 100 poena, a aktivacijom itema igrač dobija do 30% movement speeda i 100 AP-a na 4 sekunde u zavisnosti od broja chargeva na itemu, 60 sekundi CD.

Riot

Twin Shadows: Košta 2.400 golda, pravi se od Fiendish Codexa + Aether Wispa i 650 golda, daje 60 AP, 7% movement speed i 10% cooldown reduction. Ima i aktivaciju koja se zove Spectral Pursuit i označava prizivanje dva duha koja prate obližnje protivničke igrače, otkrivaju ih i usporavaju 40% na period do pet sekundi (u zavisnosti od razdaljine od heroja), CD je 90 sekundi.

Kada je top lejn u pitanju, najveću problem trenutno predstavlja preveliki susitan Gangplanka kome je suviše olakšano da preživi do kasne faze igre gde je nezaustavljiv, kao i to da Orn kao tenk pravi više štete od mnogih bruiser heroja. Zbog toga je Riot primarno poradio na njima, ali nisu samo oni doživeli promene.

Dariusu je smanjen CD na W, dok E dobija veći armor penetration, Poppy je dobila povećan passive damage i jači E, Renektonu je pojačan Q dok je Gangplanku povećan mana cost za Q i promenjeno je to da burići više ne daju viziju drugih jedinica. Ornu je povećan CD na W, smanjeno trajanje Brittlea sa 6 na 3 sekunde, dok je na E uklonjen shockwave damage. Promenama je zahvaćen i jedan od najigranijih heroja na topu u profesionalnim partijama, Gnar, kome je smanjeno refundiranje bumeranga (Q magija) dok mu je povećan damage E magije.

Još jedna promena će uticati primarno na Gnara, a to je nerf Frozen Malleta koji od sada usporava 20% umesto 30& posto kada heroj koristi ranged napade.

Velike promene je doživeo Voliber, heroj koji je možda i u najvećem problemu od svih LoL heroja trenutno. Povećan mu je movement speed na Q, smanjen CD na W dok je na E magiji dodat knokback i povećan damage. Šta će tačno ovo značiti za zaboravljenog heroja, ostaje da vidimo kada novi patch izađe.

Riot

U džungli su od heroja buffovani Evelynn (koja je previše nerfovana u prošlim patchevima) i Fiddlestick koga već dugo vremena jako retko viđamo u igri, kao i Rengar koji je dobio ogromne buffove i kome se Q vratilo na ono što je nekada bilo. Od nerfova u džungli izdvaja se Shyvanin nerf kojoj je smanjen Q damage i količina AD-a koju dobija svakog nivoa, kao i dva nerfa koje je dobio Xin Zhao, na pasivni damage i W magiju.

Kada je bot lejn u pitanju, Kalista je ponovo prošla kroz veće promene i izgleda da Riot i dalje ne zna kako da je izbalansira da ne bude ni prejaka ni preslaba.a Skoro svi base statovi su joj smanjeni, dodato joj je da dobija bonus AD kada je blizu igrača sa kojim je povezana, kako bi se smanjio potencijal roamovanja po mapi dok je povratak mane kada baca Rend smanjen na početnim nivoima.

Kog’Mawu je smanjen nerf na W koji je doživeo prošli patch, Tristani je povećan CD na ulti, dok je Twitchu smanjen damage na E.

I konačno – Zoe. Riot je priznao da je napravio previše grešaka sa njom i da će to da promene, zbog čega Zoe dobija nekoliko velikih nerfova u ovom patchu. Najproblematičnija magija, njeno Q, dobija oko 20% damage nerf, dok će Sleepy Trouble Bubble takođe doživeti veliku promenu, u vidu toga da se ne smanjuje CD kada pogodi heroja. Ona će dobiti i manji buff na osnovne statove, ali kako Riot tvrdi, očekuju da će Zoe nakon ovih nerfova možda postati i delimično neigriva, ali bolje i to da pa da je buffuju, nego da nastavi da predstavlja probleme koje danas predstavlja, ubijajući heroje sa jednim Q.

Riot

Ne smemo zaboraviti ni bitan faktor u profesionalnom LoL-u, Barona i Elder Dragona. Povećavaju se bonusi koje daju kako partija odmiče. Baron buff će nakon pola sata igre davati 48 AD i 80 AP bonusa umesto po 40 od oba, a ojačani caster minioni će od sada primati 50% manje štete od heroja, što znači da će biti još teže braniti se od ekipe koja ima Barona. Eldrag Dragon će se od sada ponovo stvarati na svakih 8 umesto 10 minuta, a buff koji daje će trajati 150 sekundi prvog puta i čak 300 sekundi svaki sledeći. Kada je burn damage u pitanju igrači će za prvi buff dobijati 45 + 45 za svakog ubijenog zmaja do tada, a nakon svakog sledećeg po 135 + 90.

Jasno je kao dan da će ove promene i te kako uticati na profesionalnu LoL scenu i biće veoma zanimljivo videti kako će se na nju privići kako najbolje svetske ekipe, tako i učesnici Esports Balkan Lige koji ulaze u sve ozbiljniju i neizvesniju trku za plejof i četiri mesta koja ih vode u borbu za titulu najboljih u regionu.