Mousesports osvojio StarLadder i-League

eSports 26. feb. 201810:44 > 11:11
Podeli:
Starladder Flickr

Mousesports je uspeo da napravi veliki podvig i preokretom savlada Na'Vi koji je imao podršku domaće publike u finalu 4. sezone StarLaddera (7-16 Overpass, 22-18 Mirage, 16-9 Train).

Pre nego što se osvrnemo na samo finale, smatramo da treba proći kroz celokupan učinak ekipe mousesports kroz StarLadder. Tim koji je već dugo vremena smatran jedan od najboljih u svetu, ali kome je oduvek falilo to nešto da stane rame uz rame sa ekipama kao što su FaZe i SK Gaming je konačno razbio kletvu spoticanja u bitnim mečevima, a sam put do finala im nije bio ni malo lak.

Oni su sjajno otvorili takmičenje sa dve pobede, od kojih je prva bila protiv posrnule ekipe Virtus.pro, ali su zato u drugoj napravili iznenađenje i savladali favorizovani SK Gaming. Njihovi fanovi su i dalje bili umereni u slavlju jer je svima poznato da je mousesports ekipa koja zna da podbaci kada najbolje igraju, a razlog za strah se pojavio nakon što su propustili prve dve prilike da izbore plejof. Prvo ih je u trećem kolu savladao G2 Esports, da bi potom izgubili i od Liquida. U odlučujućem petom kolu su igrali protiv aktuelnog Major šampiona, američke ekipe Cloud9, koju su neočekivano lako savladali 2-0 i opravdali prolaz u plejof.

U plejofu su pronašli osvetu protiv ekipa koje su ih savladale u prvoj fazi takmičenja. Prvo je u četvrtfinalu pao G2 Esports i to bez izgubljene mape, da bi u polufinalu igrali ponovo protiv Team Liquida koji je prethodno izbacio SK iz takmičenja. Mousesports je nakon što su poveli 1-0 u polufinalu poprilično ubedljivo izgubio drugu mapu rezultatom 4-16, ali umesto da nastave da tonu, oni su se povratili i dobili Train, čime su jasno stavili do znanja da su poradili na mentalitetu i greškama iz prošlosti koje su ih u više navrata skupo koštale.

U finalu je mousesports još jednom pokazao to što nismo navikli da gledamo od njih, zbog čega su na kraju i podigli trofej. Na’Vi je silovito otvorio finale, osvojivši osam od devet rundi na startu Overpassa i domaći fanovi su sa razlogom već počeli da razmišljaju o tome da će njihovi miljenici podići trofej u Kijevu. Prednost od 8-1 Na’Vi održava do poluvremena koje dobijaju rezultatom 11-4, da bi na kraju priveli prvu mapu rezultatom 16-7 u svoju korist.

Kada je na red došao Mirage, mousesports je odgovorio mnogo agresivnije, ovoga puta su oni ti koji su poveli na početku 6-1 i sada je bio red na njih da odu na poluvreme sa 11-4 prednošću. Ipak, Na’Vi odgovara podjednako dobrom odbranom u nastavku, posebno se istakao a ko drugi nego Aleksandr „s1mple“ Kostyliev koji je na kraju turnira prograšen za MVP igrača i Na’Vi stiže do meč poena u 30. runi, ali mousesports ponovo igra hladne glave i dolaze do izjednačenja. U prvom produžetku smo videli razmenu rundi na obe strane, da bi u drugom proradio Holanđanin Chris „chrisj“ de Jong i sjajnom igrom sa snajperom doneo svojoj ekipi četiri vezane pobede i izjednačenje u ukupnom rezultatu.

Podsećamo CS:GO fanove da već sutra počinje novi spektakl – IEM Katowice, a interesantno je da na njemu nećemo gledati oba učesnika finala StarLaddera, što samo potvrđuje koliko je trenutno jaka takmičarska scena u ovom esportu.