Prvi korak Srbije u svet profesionalnog NBA2K

eSports 26. okt 202010:58 > 11:01
Podeli:
Foto: Privatna arhiva

Srpska esport ekipa Balkan Igls profesionalno će se takmičiti u simulaciji video igre NBA2K 21.

Prve pro mečeve Balkan Igls odigraće u nedelju protiv esports sekcija košarkaških klubova Bajern i Gran Kanarija, u okviru prvog „Fjužn Festivala”, koji je u saradnji sa CEBEF počeo 24. oktobra na Svetski dan esporta i koji se po prvi put ove godine slavi u 120 zemalja sveta.

Srpski tim igraće sve popularniji Pro-Am „mod”, u kojem svaki igrač upravlja svojim igračem i organizuje se sve više liga i uključuje sve više timova.

U Italiji postoji liga od 12 timova, u Rusiji od 15, a najpoznatije su CSKA Esports i Zenit Sajber. Svaki Pro-Am tim se sastoji od sedam igrača, pet na terenu i dve rezerve.

Balkan Igls čine: Luka Vujasinović, Milos Nićiforović, Nenad Veljić, Darko Đukić (Beograd), Aleksandar Krstić (Kosovska Mitrovica), Rijad Smailović (Novi Pazar) i Dejan Čavić (Vršac).

„Izuzetno smo ponosni i uzbuđeni što započinjemo svoje esports putovanje kao prvi NBA2K tim u regionu koji će odigrati pro meč i to protiv Bajerna, koji se takmiči u ligi pod pokroviteljstvom Milvoki Baksa”, kazao je Luka Vujasinović, kapiten Balkan Iglsa. „I FIBA je prepoznala koliko je esport važan i počela je sa organizacijom turnira. Takođe ohrabruje i entuzijazam igrača drugih zemalja iz ovog regiona koji su kvalitetni i biće deo našeg tima u narednom periodu”.

Esport se najjednostavnije opisuje kao takmičarsko igranje video igara koje se igraju na računarima (PC), konzolama (PlayStation, Xbox, Nintendo Switch itd.), a u poslednje vreme sve više i na mobilnim telefonima. Reč je o jednoj od najbrže rastućih industrija sveta, koja neprestano pomera granice.

Obe utakmice esport tima Balkan Eagles u nedelju od 19.00 i 23.00 možete pogledati na zvaničnom kanalu twitch.tv/serbia_esports