Igrači besni – skandalozan raspored grupa na WESG 2018

CS-GO 25. feb 201917:00 > 17:07
Podeli:
WESG

Alisports je otkrio grupe za CS:GO turnir na World Electronic Sports Games 2018 turniru koji će se narednog meseca održati u Kini sa nagradnim fondom od 890.000 dolara, a njihov sastav je izazvao burnu reakciju nezadovoljnih igrača širom sveta.

Za početak, treba napomenuti da ovo nije prvi put da se na WESG-u grupe određuju bez bilo kakve transparentnosti ili objašnjenja. Takođe, nije ni prvi put da je Alisports u centru nekog esport skandala, ali izgleda da dokle god isplaćuju astronomske svote novca za nagrade, na kraju dana niko se previše ne buni.

I dok se ostale velike kompanije trude da iz godine u godinu osmisle što bolji sistem rangiranja timova kako bi gledali pravednu borbu za titulu (najnoviji primer je unapređenje sistema za Major koji je ESL uveo), WESG nastavlja da sedište malverzacija, u ovom slučaju teškog favorizovanja azijskih ekipa.

Pogledajte i sami raspored grupa i sve će vam biti jasno.

Najbolji evropski timovi su upareni zajedno u grupama A, B i E, dok pojedine grupe nemaju timove koji su u top 50, maltene ni u top 100. U grupi A se nalaze Ninjas in Pyjamas i G2 Esports, čak dva učesnika završne faze IEM Katowice Majora.

U grupi B imamo OpTic i Valiance, dva tima koja su u top 30 na HLTV svetskoj rang listi, dok je grupa E najbolji primer nonsensa na celom takmičenju – u njoj se nalaze ENCE, Fnatic, Windigo i Movistar Riders, četiri jake evropske ekipe, koje predvode prošlogodišnji šampion turnira Fnatic i učesnika plejofa IEM Katowice Majora ENCE.

Za razliku od njih, u grupi D MVP PK koji je inače 47. tim sveta, nema apsolutno nikakvu konkurenciju. Pravog nosioca nema ni grupa F, kao ni grupa G u kojoj se eventualno može izdvojiti ukrajinski tim, ali ni u njemu ove godine nema nijednog igrača koji je član neke od vodećih svetskih ekipa.

I za kraj grupa H u kojoj se više nego prosečni australijski tim Chiefs sastaje sa nepoznatim imenima iz Alžira, Meksika i Tajlanda, timovima koji nisu ni blizu po kvalitetu bugarskoj ekipi Windigo, koja će za prolaz dalje morati da pobedi Fnatic ili ENCE, što savršeno oslikava neozbiljnost i neorganizovanost prilikom određivanja sistema takmičenja koje ima jedan od najvećih nagradnih fondova u CS:GO esportu.

Iako je javnost negativnim komentarima dočekala vesti iz Kine, za sada još uvek nema nikakvog odgovora organizatora, a po svemu sudeći – neće ga ni biti. Evidentni pokušaju Alisportsa da olakša prolaz lokalnim timovima u plejof nisu prošli nezapaženi, ali neke konkretne posledice najverovatnije neće biti, neki će reći da ovo sve možda i nije toliko bitno, pošto ko želi da pobedi mora da je u stanju da prođe dalje ko god da mu je protivnik, ali to nije poenta. Poenta je da ukoliko WESG zaista želi da postane ozbiljno i respektabilno takmičenje na duge staze, potrebno je mnogo više od novca, što za sada izgleda organizatori ne shvataju.