Banovano 37 CS:GO trenera

CS-GO 28. sep. 202011:21 > 11:40
Podeli:
DreamHack

Komisija za Esport Integritet (ESIC) je jutros objavila prvi deo opsežne istrage korišćenja spektatorskog buga, a prema zvaničnim informacijama 37 trenera za sada je uhvaćeno na delu i kažnjeno od 3 do 36 meseci zabrane igranja.

Na startu saopštenja se navodi da je za sada pregledano tek 20% od 99.650 mečeva koliko je ESIC dobio od HLTV-a i ESEA. U tih 20% su se uglavnom nalazili „kritični“ mečevi, tako da bi u preostalim demoima trebalo da bude mnogo manje otkrivanja i kažnjavanja nego što je slučaj za sad.

Ono što se prvo da primetiti je da je zapravo većina trenera koristila bag koji omogućuje da gledate jedan deo mape tokom meča samo jednom ili dva puta, kao i da na listi nema previše velikih imena koji danas vode najbolje svetske timove. Listu na kojoj se nalaze između ostalog i bivši Na’Vi trener Sergey „starix“ Ischuk, OG trener Casper „ruggah“ Due, Alessandro „Apoka“ Marcucci“ možete pogledati ovde.

Među banovanim trenerima se našao i bivši trener FaZe Clana Robert „RobbaN“ Dahlstorm koji je ubrzo nakon objave izneo svoju verziju događaja otkrivši da zapravo bag nije koristio već da je naleteo na njega slučajno, a u korist njegove priče definitivno ide i to što je u spornom meču FaZe izgubio 1-16 od Astralisa.

Nameće se pitanje koliko je zapravo trenera sa ove liste koristilo bag, a koliko je naletelo na njega što je program za skeniranje prepoznao kao korišćenje baga.

Ostatak istrage bi trebalo da se završi do kraja oktobra, a ostaje da vidimo da li će se na listi do kraja pronaći još neko veliko ime iz CS:GO esporta.

Kada je reč o kažnjenim trenerima, oni neće smeti da fizički budu uz timove koje vode 15 minuta pre početka mečeva, kao i da komuniciraju uopšte sa timom tokom same partije i odabira mapa.

Ove kazne se odnose na takmičenja čiji su organizatori deo ESIC-a, a to su ESL, DreamHack, BLAST i WePlay, ali je ESIC pozvao i druge organizatore da poštuju kazne koje su doneli u duhu očuvanja integriteta CS:GO esporta.