Trener Vici Gaming Dota tima kažnjen zbog klađenja

Dota 2 12. dec 201820:23 > 20:27
Podeli:
Privatna arhiva

Bai "rOtK" Fan, bivši igrač i trener Dota 2 ekipe Vici Gaming je novčano kažnjen i zabranjeno mu je da strimuje na neodređeno vreme, nakon što je na svom strimu slučajno otkrio da se kladio na PSG.LGD i izgubio veliku svotu novca, zbog čega je igrače ekipe nazivao pogrdnim imenima.

Naime, do incidenta je došlo tako što je rOtK nakon završetka svog strima zaboravio da isključi mikrofon i kameru i nastavio da priča sa nekim ko se u tom momentu našao pored njega u sobi o tome kako je izgubio 7.000 dolara kladeći se na PSG.LGD u meču protiv ekipe Na’Vi tokom MegaFon Winter Clash turnira, u kom je kineska ekipa doživela neočekivan poraz.

On je iskoristio nekoliko sočnih psovki u opisivanju igrača PSG.LGD-a, opisavši tačno kako i na koje partije se kladio. Za razliku od CS:GO-a, Valve nije izdao izričita pravila da Dota 2 igrači i trener ne smeju da se klade, valjda smatrajući da se to na neki način podrazumeva. U CS:GO pravilniku se navodi da oni nemaju prava da se klade jer mogu da koriste informacije iz treninga i priprema timova koje su samo njima dostupne, zbog čega bi bili u ogromnoj prednosti.

ROtK je odmah nakon što je uvideo da je otkriven pokušao da se izvuče tako što je u saopštenju naveo da se nije on kladio, već da je u pitanju njegov prijatelj, koji ga je pitao za savete, a rOtK mu je rekao da je toliko siguran da će LGD pobediti, da će mu nadoknaditi pola gubitka, u slučaju da ne pobede.

Kada je reč o uvredama na račun igrača, on je napomenuo da to nisu „ozbiljne uvrede“, već samo interni izrazi kako se u šali između sebe zovu ponekad igrači koji se dobro poznaju, a da je to zapravo istina potvrdili su i dvojica članova PSG.LGD-a koji su odmah stali u zaštitu svog prijatelja na društvenim mrežama, objasnivši da u ovom slučaju nema reči o bilo kakvom vređanju.

Iako se Valve nije oglasio povodom incidenta, Vici Gaming je brzinski reagovao i i kaznio svog trenera sumom od 14.500 dolara, uz koju je i dobio zabranu da strimuje. Oni su izjavili da su u saradnji sa China Construction bankom sproveli istragu njegovog računa i da nisu našli nikakve sumnjive transakcije, ali je i pored toga rOtK ozbiljno kažnjen, zbog dokaza koje je sam slučajno izneo.