Istorijski uspeh – OG odbranio titulu TI šampiona

Dota 2 25. avg 201914:54 > 14:55
Podeli:
Valve Flickr

OG je ispisao novu stranicu esport istoriji postavši prvi tim koji je osvojio dve The International titule i to za redom, 3-1 pobedom u velikom finalu TI9 protiv Team Liquida koja im je donela 15 miliona dolara.

Pre nešto više od godinu dana verovatno nije postojala osoba na planeti koja bi rekla da će OG biti tim kome će poći za rukom ono o čemu su svi Dota 2 timovi ikada maštali, a to je da postanu prva ekipa koja će osvojiti dva TI turnira.

Nakon što su prošle godine u epskom finalu sa 3-2 savladali PSG.LGD i podigli prvi trofej imali su izuzetno sporu sezonu u kojoj su ulogu favorita prepustili ekipama kao što su Team Secret, Vici Gaming i Virtus.pro, ali su se onda vratili u formu za TI9, možda čak i jači nego ikada.

Grupnu fazu su završili sa najviše poena od svih učesnika turnira, uz šest pobeda i samo dva nerešena rezultata. U plejofu su prvi savladali Newbee, pa potom u dvostrukoj reprizi sa prošlogodišnjeg The Internationala pali su njihovi najveći rivali, prvo Evil Geniuses pa potom i PSG.LGD, ovoga puta pred domaćom publikom.

Ali ovoga puta nismo gledali reprizu velikog finala. Dok su se vodeći timovi borili kroz pobednički baraž, Team Liquid koji je popustio u grupama se bori kroz donji baraž od prve runde, redom pobeđujući Fnatic, TNC Predator, RNG, Evil Geniuses, Team Secret i na kraju PSG.LGD da bi došli do velikog finala i omogućili da se i oni bore za svoju drugu titulu.

U tom momentu bilo je jasno da ćemo prisustvovati istorijskoj pobedi i prvoj dvostrukoj tituli jednog tima, samo je pitanje bilo da li će OG odbraniti titulu ili će je Team Liquid vratiti.

Iako je Team Liquid uspeo da povede u finalu, OG ih je uništio u naredne tri partije, a posebno ćemo pamtiti treću koja je trajala 23. minuta što je bilo dovoljno neverovatnom Topisu „Topson“ Taavitsainenu da napravi 17 killova i 11 asistencija, uz 36-11 pobedu OG-a koji je već nakon 15 minuta imao 10.000 golda prednosti.

Ništa manje impresivna nije bila ni četvrta odlučujuća partija u kojoj je Liquid odlučio da pokažu da i oni znaju agresivno da igraju od samog starta, ali je OG bio potpuno spreman. Pustili su protivnike da na prvi pogled diktiraju tempo igre ali im nisu dozvoljavali da naprave veću prednost u resursima.

Liquid je čak uspeo i da uzme Roshana, ali maestralni Topson pravi Difusal Blade na Gyrocpteru što se retko viđa, jede manu protivničkih igrača i sprečava ih da budu korisni u dugim borbama, što se ispostavilo ključnim prilikom napada Liquida na bazu OG-a u 20. minutu. OG ne samo da uspeva da se odbrani već u kontra napadu uništava protivničke heroje, prelaze u potpunu ofanzivu i u roku od 5 minuta završavaju partiju i ulaze na glavna vrata u esport istoriju.

OG je ovom pobedom ukupno zaradio 26 miliona dolara u proteklih godinu dana pobedama na dva vezana The International turnira, što je nešto zaista bez presedana u svetu esporta.