Newbee Dota 2 tim banovan zbog nameštanja

Dota 2 17. maj 202020:56 > 21:08
Podeli:
DreamHack

Bivši The International šampioni Newbee su uhvaćeni u varanju tokom jednog od mečeva kvalifikacija za StarLadder Minor, zbog čega su izbačeni iz Kineske Dota 2 Pro Asocijacije.

Newbee je inače jedan od osam osnivača Kineske Dota 2 Profesionalne Asocijacije iz koje sada ne samo da su izbačeni već im je zauvek zabranjeno učestvovanje u kineskim Dota 2 ligama.

Igrači Xu „Moogy“ Han, Yin „Aq“ Rui, Wen „Wizard“ Lipeng, Yan „Waixi“ Chao i Zeng „Faith“ Hongda neće moći više nikada da se takmiče na turnirima u organizaciji Imba TV-a kao i u ligama CDA (Chinese Dota 2 Associtation).

Newbee je negirao optužbe i izdao zvanično saopštenje u kome se navodi da će pokrenuti žalbu na odluku, a u međuvremenu ih je napustio i njihov B tim Newbee Youth, čiji igrači sada igraju bez oznaka osramoćene organizacije.

Prema izveštaju, sporni meč koji je raskrinkao nameštanja rezultata je duel protiv ekipe Avenglers. Naime Avenglers su vodili 1-0 u ovom meču, imali prednost i u drugoj partiji, ali umesto da završe gejm i upišu pobedu krenuli su da prave greške kakve se ne očekuju od profesionalnih igrača što je vrlo brzo izazvalo sumnju i dovelo do istrage.

Valve se za sada još uvek nije oglasio povodom budućnosti organizacije i toga da li će biti banovani i na zvaničnim DPC (Dota Pro Circuit) turnirima drugih organizatora. Oni će verovatno sprovesti sopstvenu istragu pre nego što se oglase oko celog skandala.

Ovo je samo još jedan u nizu incidenata sa nameštanjem mečeva koji več dugo potresaju kinesku esport zajednicu u različitim igrama, što je zaista zabrinjavajuće kada se uzme u obzir opšti procvat elektronskog sporta u ovoj državi.

Podsetimo Newbee je jedan od najuspešnijih Dota 2 timova svih vremena. Oni su 2014. godine osvojili The International, da bi potom još jednom – 2017. godine igrali u velikom finalu kada ih je porazio Team Liquid.