Nagradni fond The International 10 prešao $40 miliona

Dota 2 12. okt 202011:19 > 11:27
Screenshot

Iako je jubilarni deseti The International odložen za narodnu godinu to nije sprečilo navijače da kupovinom Battle Passa podignu nagradni fond na zaista neverovatnih 40 miliona dolara.

Od kako je prvi The International turnir najavljen kao prvo esport takmičenje sa nagradnim fondom od milion dolara TI ne prestaje da obara rekorde. Iz godine u godinu je postavljao nove rekorde i pravio Dota 2 esport zvezde najbogatijim gejmerima na planeti, a ovaj trend će se nastaviti i naredne godine.

Preko pet meseci navijači su kupovali Battle Pass koji im otključava vredne nagrade u igri, i čiji deo prodaje ide direktno u TI nagradni fond, što je dovelo do toga da je TI10 apsolutni rekorder po nagradnom fondu u istoriji esporta.

Cifra od 40 miliona dolara zaista zvuči impresivno, ali ne treba zaboraviti da dok Valve nastavlja da diže The International na pijedastal, Dota 2 esport se nalazi u sve gorem stanju. Timovi su pogođenji manjim brojem takmičenja i preranim gašenjem 2019/2020 sezone, ponajviše time da su ostali bez sponzora, zbog čega se iz dana u dan smanjuje broj kompetitivnih timova.

I dok Evropa i CIS regija nisu toliko pogođena, NA odnosno Severna Amerika je ostala sa maltene jednim kompetitivnim profesionalnim timom.

U ovom slučaju ne važi da samo treba pregurati ovu godinu, jer deo od TI kolača će dobiti samo nekolicina timova, dok će ostali morati da se snalaze kako znaju i umeju – ukoliko Valve ne uradi nešto konkretno i reši da pomogne Dota 2 esport ekosistemu.