Istorijat timova u LoL Esports Balkan Ligi – 2. deo

LOL 4. jul 201816:42 > 17:45
Podeli:
Fortuna eSports

Juče smo predstavili prvu polovinu učesnika treće sezone LoL Esports Balkan Lige, a danas vas upoznajemo sa ostatkom timova koji će se boriti za 20.000 evra i dva slota u internacionalnom takmičenju European Masters.

Ukoliko niste pročitali prvi deo teksta Istorijat timova u LoL Esports Balkan Ligi, možete ga pronaći ovde.

5. ASUS RoG Elite

Top lane: Bruno „Bruno“ Romac

Jungle: Aleksa „DoubleAIM“ Stanković

Mid lane: Dimitris „Von“ Balkiris

ADC: Nemanja „Nemky“ Josimov

Support: Dino „LiMiT“ Tot

Jedan od timova sa najdužom tradicijom na ovim prostorima, nekada neprikosnoveni vicešampion Fortuna Championship Series lige, ASUS je izgubio korak sa vodećim balkanskim ekipama od kako je nastala Esports Balkan Liga. Razloga za to je nekoliko, ali i pored suboptimalnih rezultata veliki broj fanova je ostao uz nih i pruža im podršku, zbog čega je ASUS poznat kao organizacija sa možda i najvernijim navijačima u regionu.

Iako je ASUS-u prošle sezone falila samo jedna pobeda za plasman u plejof, njihova igra je bila mnogo slabija od konačnog rezultata. Glavni razlog tome je bila loša forma glavne zvezde ekipe, iskusnog veterana Alekse „DoubleAIM“ Stankovića, a čim je on počeo bolje da igra, ceo tim je oživeo i popravio se – na vreme da izbegne baraž za opstanak.

ASUS je najduže pravio tim, prijavivši igrače „u minut do 12“ da bi na kraju izašli sa ekipom u koju se vrati Nemky na poziciju ADC-a, Bruno i DoubleAIM nastavljaju tamo gde su stali u drugoj sezoni, dok su promene uveli na pozicije mid i support. Grčki mid lejner Von će imati vatreno krštenje na regionalnim takmičenjima u EBL ligi, a kako saznajemo on je tek par dana pre početka takmičenja ubačen u tim, pošto je na ovoj poziciji prvobitno trebalo da igra jedno veliko pojačanje iz Češke.

Hrvatski support LiMiT je nastupao za jedan od relativno poznatijih hrvatskih timova Bonetech, koji nikada nije doživeo da se razvije u tim dovoljno jak za ovaj nivo takmičenja, a ostaje da vidimo da li će bar LiMiT iskoristiti priliku koja mu se ukazala.

Čini se na prvi pogled da ASUS ni ove sezone nije bio preterano zainteresovan za zvučna pojačanja i šteta je što ekipa takvog renomea i tradicije nema pobedničke ambicije kakve su ih krasile tokom FCS lige.

Fortuna eSports

6. WiLD by Largardere Sports

Top lane: Mate „MarineHBS“ Szlovak

Jungle: Paksai „Paresz“ Balint

Mid lane: Mate „Meight“ Torok

ADC: Mate Andras „hi im mate“ Biro

Support: Gergo „hextasy“ Keckes

WiLD. smo oba puta do sada najavljivali kao veliki potencijal u Esports Balkan Ligi, i oba puta su nas razočarali. Tim koji ima veoma talentovane pojedince i koje se drži na okupu nasuprot lošim rezultatima nije uspeo da pokaže sve što mogu do sad, a navijači polako gube strpljenje da će se to promeniti u trećoj sezoni. WiLD je onaj tip ekipe koji nekim danima može da pruži otpor najjačim protivnicima, dok već sutra mogu da izgube od poslednje ekipe na tabeli.

Ono što je posebno zanimljivo kod ekipe WiLD ove sezone je to što su se oni udružili sa svojim najvećim rivalima, ekipom Team Horizon Reapers, preuzevši njihovog top lejnera i junglera, dok su mid i bot lejn ostavili nepromenjenim. MarineHBS i Paresz se vrlo dobro poznaju sa ostatkim tima, iako su navikli da budu na suprotnoj strani Summoners Rifta. Mađarska do sada nije uspela da postigne značajnije rezultate u Esports Balkan Ligi, a ostaje da vidimo da li je baš ova fuzija WiLD-a i THR-a ono što im je bilo potrebno da odu korak dalje i izbore se za slot na European Mastersu, koji će ovaj put dobiti ne samo prvak, već i drugoplasirana ekipa.

Fortuna eSports

7. Crvena Zvezda Esports

Top lane: Krzysztof „Kackos“ Kubziakowski

Jungle: Dušan „Ryuzaki“ Petković

Mid lane: Luka „Marrow Ooze“ Cvetković

ADC: Miljan „pl0x“ Mandić

Support: Mladen „cl0x“ Mitić

Crvena Zvezda je ušla u Esports Balkan Ligu u drugoj sezoni, preuzevši slot od Wind and Raina koji je uvođenjem regionalnih liga morao da bira u kojoj od njih će zadržati tim, a izbor je pao na Englesku. Zvezda je ušla u takmičenje sa velikim ambicijama, ali bez dovoljno kvalitetnih igrača u svojim redovima, zbog čega su nakon odličnog starta od četiri vezane pobede počeli da poniru ka dnu tabele, da bi u narednih 10 mečeva samo jednom trijumfovali, zbog čega su debitantsku sezonu završili na sedmom mestu što je značilo odlazak u baraž za opstanak.

U međuvremenu su rešili da se pojačaju kako bi osigurali svoje mesto u EBL ligi, a trud im se za sada bar isplatio. Oni su iz stare postave zadržali jedino junglera, a Ryzakiju su se pridružili bivši saigrači iz X25 Esportsa – plOx i clOx na bot lejnu. Na mid je došao možda i najveći mladi talenat među novim srpskim igračima, Marrow Ooze, koji je između dve sezone EBL lige uspeo da se plasira u top 30 igrača na EUW serveru, dokazavši da može da se po tehnici nosi sa profesionalcima iz svih delova Evrope.

Ekipu je upotpunio manje poznati poljski top lejner Kackos, koji je uspeo da se dokopa Challenger lestvice na EUW serveru pre par meseci, a od igračkog iskustva izdvaja se epizoda u nemačkom timu ANT Gaming. On je i najveća enigma u ekipi, i dok se ostali igrači vrlo dobro poznaju zbog čega bi trebalo brzo da se uigraju kao jedna celina, Kackosu će verovatno trebati malo više vremena da se uklopi u tim. Ako do toga dođe i ako Crvena Zvezda uspe da iskoristi potencijal koji ovih pet igrača imaju, od njih se može očekivati dobar rezultat u trećoj sezoni EBL lige.

Najveći problem kod Zvezde i ove sezone može biti to kako će se igrači podići ako nalete na vezanu seriju poraza. Od toga nisu uspeli da se izleče na vreme prošle sezone, ali ako novi igrači budu psihološki spremniji (ili ako postignu dovoljno dobre rezultate da do pada u formi ni ne dođe) vrlo lako možemo videti crveno-bele u plejofu i borbi za titulu.

Fortuna eSports

8. Neronity

Top lane: Lybuen „Lubenaki“ Hadziev

Jungle: Miroslav „Spooky“ Gochev

Mid lane: Teodor „p1pEshA“ Papazov

ADC: Teodor „VendettazZ“ Choakov

Support: Borislav „turanaga“ Botev

Taman kada su Bugari dočekali da imaju svog predstavnika u LoL Esports Balkan Ligi, nakon dominacije u CS:GO verziji takmičenja, stigle su vesti da je ekipa Neronity, učesnik zatvorenih kvalifikacija za ulaz u treću sezonu, dala bugarskom timu ponudu koja se ne odbija za preuzianje slota u ligi. Bugarska ekipa Random 5 je iz takmičenja izbacila Nexus Gaming, rumunski tim koji se u EBL ligi takmičio od prve sezone, ali je usled serije problema i pored okupljanja dobrih igrača tokom druge sezone ispao u baraž.

Ostaje da vidimo da li je organizaciji Neronity toliko stalo do slota u Esports Balkan Ligi zbog samog brenda ili njihove ekipe, a to ćemo znati po tome da li će se držati petorke koja ih je uvela u takmičenje, ili će eksperimentisati sa timom koji se nije najbolje pokazao u kvalifikacijama. Kako god bude bilo, jasno je da je na prvi pogled ovo tim koji će se boriti za opstanak i da će morati da dovedu velika pojačanja ako žele da se uključe u trku za pehar.

Fortuna eSports

Bilo kako bilo, Balkan će konačno evoluirati i nastaviti dalje, nakon što su igrači koji su suvereno vladili regijom prešli u velike evropske lige. Ostaje da vidimo ko će biti njihovi naslednici i koliko će zaista moći da popune prazninu koja je ostala odlaskom najvećih zvezda. Ovoga puta ne samo jedan, već dva tima će dobiti priliku da se bore protiv najboljih evropskih timova van LCS-a u drugom izdanju European Mastersa, i to neće biti nimalo lak zadatak – da nastave tamo gde su Sacre, Stefan, Milica, Nikola i Edin stali. 

Jedno je sigurno, očekuje nas najneizvesnija borba za tron Esports Balkan Lige do sad, a sve mečeve možete pratiti u direktnom prenosu na Fortuna Esports Youtube kanalu.