EBL liga: Pobede favorita, X25 opet bolji od Zvezde

LOL 4. avg 201818:08 > 19:10
Podeli:
Fortuna eSports

Dugo iščekivan period mađarske dominacije je konačno došao, bar na neko vreme. Nakon osam kola LoL Esports Balkan Lige, prvo mesto dele dva tima iz zemlje koja se ne može pohvaliti uspehom u prve dve sezone takmičenja,

Ako nakon meča između KlikTecha i ASUS-a nešto možemo da zaključimo, to je da Alkesa „DoubleAIM“ Stanković i te kako zna da kazni slabije igrače. Dok je za KlikTech igrao „dream team“ DoubleAIM i ASUS se nisu videli na Summoners Riftu prošle sezone. Sada kada KlikTech nastupa u mnogo slabijoj postavi, iskusni veteran poput DoubleAIM-a jednostavno zna kako da iskoristi mane protivničkih igrača i pomogne svom timu da dođe do prednosti, već u ranoj fazi igre.

Prednost koju je ASUS ostvario na početku je bila dovoljna da sa jednim baronom završe meč ukupnim rezultatom 17-5. ASUS nastavlja da agresivnom igrom uništava slabije protivnike, ali i dalje moraju da poprave svoju igru protiv jakih timova, ako žele da se nakon dugo vremena bore za veliki trofej.

Kada smo rekli da Neronity možda može da iznenadi poljuljani WiLD, nismo mogli biti dalje od istine. I to ne zato što Neronity nije pružio relativno solidan otpor, već zato što je WiLD jasno demonstrirao zašto su jedan od najuspešnijih timova ove sezone. Ovoga puta je timom dirigovao raspoloženi Paksai „Paresz“ Baliant sa Kindredom, predvodeći svoj tim do još jedne temeljne i ubedljive pobede. WiLD je slavio za samo 25 minuta igre rezultatom 13-4, još jednom pokazavši da ako ih neko samo na momenat potceni do kraja sezone (i u plejofu), načiniće kobnu grešku, jer WiLD iz treće sezone nema previše dodirnih tačka sa ekipom iz prve dve sezone Esports Balkan Lige.

Tim koji će možda i najviše dobiti povratkom ADC mete je Rift Esports. Naznaku toga smo videli u meču protiv Team Horizon Reapersa, u kom je blistao Damian „Lucker“ Konefal. Poljski ADC uz podršku iskusnog Igora „TasteLess“ Radusinovića zna kako da iznese gejm na ovom nivou igre. Njegova Caitlyn je bila nezaustavljiva u prošlom kolu i ukoliko se ekipi Rift otvore vrata da češće igra sa teškim fokusom na ADC-u, šanse za njihov uspeh u debitantskoj sezoni EBL-a će biti bar dvostruko uvećane.

Interesantno je da Rift Esports igra protiv Crvene Zvezde u sledećem kolu, još jedne ekipe koja ima na ADC poziciji famoznog carry igrača u vidu Miljana „pl0x“ Mandića, i ovo ne samo da će biti derbi kola, već će ujedno biti i jedan od najvažnijih i najinteresantnijih mečeva u grupnoj fazi lige.

Zvezda će u tom meču morati da pokaže više nego što je u prošlom kolu pokazala protiv X25 Esportsa koji ih je po drugi put u sezoni savladao. Opet se ispostavilo da u sudaru ovih timova iskustvo pobeđuje talenat. Zvezda je uspela prva da pobede, prva da dođe do Barona, imali su 5.000 golda prednosti nakon 25. minuta igre, ali jedna dobra borba kod Barona u kojoj je Đorđe „Baxa“ Lapčević sa 0-2 Kassadinom uspeo da unese pometnju u protivničke redove, dođe do dva killa i na kraju čak i sruši zvezdin inhibitor, najavivši veliki preokret svog tima.

Ključni momenat se desio u 33. minutu kada je Baxa ubio 1 na 1 Luku „MarrowOoze“ Cvetkovića, X25 odmah odlazi na Barona, ali Dušan „Ryzaki“ Petković uspeva da ga ukrade. To mu nažalost po fanove crveno-belih nije pošlo za rukom bez plaćanja preskupe cene. On i pl0x umiru i Zvezda ostaje bez sva tri inhibitora. Čak i uz Baron buff Zvezda nije mogla da odbrani bazu od tri talasa super miniona i damage koji prave Kindred, Kassadin i Draven u kasnoj fazi igre i X25 u 38. minutu dolazi do važnih bodova koji ih ostavljaju u dobroj poziciji u trci za plejof.

Nakon osam odigranih kola, stanje na tabeli izgleda ovako:

1. Rift Esports 6-2

1. WiLD by Lagardere Sports 6-2

3. ASUS RoG Elite 5-3

3. Crvena Zvezda 5-3

3. X25 Esports 5-3

6. KlikTech 2-6

6. Team Horizon Reapers 2-6

8. Neronity 1-7