EBL liga: WiLD u plejofu, ASUS na korak od cilja

LOL 17. avg 201819:11 > 19:12
Podeli:
Screenshot

Čini se da su nakon sinoćnjih mečeva Esports Balkan Lige najviše razloga za slavlje imali WiLD, koji je obezbedio istorijski plasman u plejof i ASUS RoG Elite, koji je srušio još jednog od glavnih rivala i sada su na odličnom putu za prolaz u top 4.

Pre početka 12. kola odgledali smo meč koji je odložen prošle nedelje između ekipa Neronity i Team Horizon Reapers. Neronity je odneo ubedljivu pobedu za nešto više od 20 minuta igre, a meč će se pamtiti po debiju Marina „ProxeYY“ Vlahovića u dresu rumunskog tima. ProxeYY je već igrao u EBL ligi, kada je sa ekipom Wind and Rain u prvoj sezoni stigao do trećeg mesta, ali ga naredne sezone nismo gledali među najboljim balkanskim igračima.

Simon „Zvene“ Svensson je odlično odigrao Aatroxa na top lejnu, s kim je na kraju meča uspeo čak i da napravi quadru.

THR je i pored ubedljivog poraza uspeo da pruži solidan otpor ekipi WiLD u prvom meču 12. kola. Timovi su bili izjednačeni po goldu prvih pola sata i kako je partija odmicala, tako je sve više počela da predstavlja borbu ADC heroja. Jedan pravovremeni crit od četvrtog metka sa Jhinom je bio dovoljan da pokosi Caitlyn, spreči ofanzivu THR-a i donese pobedu ekipi WiLD. Pobedu koju će dugo slaviti, jer ih je upravo ona i zvanično plasirala u plejof Esports Balkan Lige, koji im je oba puta do sad izmicao.

WiLD je konačno uspeo da odigra celu sezonu u kontinuitetu, nisu imali previše grešaka, uspevali su da se povrate nakon poraza, i sa 9 trijumfa iz 12 mečeva zasluženo idu na završnicu sezone, gde će imati priliku da se bore za 10.000 evra i šansu da predstavljau Balkan na drugom European Mastersu.

KlikTech nije uspeo dva puta da iznenadi Crvenu Zvezdu, koja je smireno ušla u važan meč koji je bio pred njima i uspela da nadigra hrvatsku ekipu. Zvezda se odlučila za agresivan sastav i to im je i donelo veoma brzo veliku prednost. Dušan „Ryzaki“ Petković je bio odličan na Lee Sinu, dok je Luka „MarrowOoze“ Cvetković pokazao zašto je Zoey heroj koga se svi plaše.

Crvena Zvezda je ovom pobedom omogućila sebi da sama odlučuje o svojoj sudbini i plasmanu u plejof u poslednja dva kola. Njih očekuju mečevi protiv na papiru slabijeg THR-a i rasterećene ekipe WiLD, zbog čega su u vrlo dobroj prilici da se nađu među četiri najbolje ekipe na kraju grupne faze.

X25 Esports je ostao u trci za plejof pobedom protiv ekipe Neronity. Neronity se dobro držao prvih 20-ak minuta igre, ali je X25 jednostavno izdraftovao bolji i konkretniji sastav, sa tenkovima u solo lejnovima u vidu Cho’Gatha i Galia, Olafom u džungli i duo bot lejnom Xayom i Rakanom.

Vicešampion lige, X25, u poslednja dva kola dočekuje KlikTech i ASUS RoG Elite, a od njihovog meča protiv ASUS-a puno toga može da zavisi, i to ne samo za ova dva tima, već i za preostale pretedente za plejof.

Rift Esports je ponovo doživeo poraz u derbiju kola, ovoga puta od ASUS-a. Iako je mađarski tim u jednom momentu izgledao možda i kao najbolja ekipa u ligi, izgleda da im odlazak na zajedničke pripreme nije prijao, jer su od tada izgubili tri meča za redom. Ponovo je Aleksa „DoubleAIM“ Stanković prednjačio u redovima ASUS-a, ovoga puta sa Kindredom, sa kojim je napravio i za sada jedinu pentu u trećoj sezoni, a na kraju ovog meča je upisao petu nagradu MVP igrača meča – najviše u ligi.

Mnogi su se na početku sezone pitali da li će DoubleAIM uspeti da iznese ASUS do plejofa, za sada mu to ide i više nego solidno od ruke, mada naravno mora se pohvaliti i ostatak tima koji sve bolje igra i ASUS se sada nalazi u situaciji da će im verovatno samo jedna pobeda biti dovoljna da prođu u top 4, u kom smo ih gledali i u prvoj sezoni takmičenja.

ASUS je retko kome bio favorit kada su otkriveni sastavi timova pred treću sezonu Esports Balkan Lige, ali zrelom i odlučnom igrom u proteklih par nedelja su mnogima pomrsili konce i sada ih se sa razlogom svi plaše.

Kada se sve sumira, zasigurno je da je ASUS od preostalih timova zbog pobede više u najboljoj prilici da se na kraju nađe u plejofu, dok će Rift Esports, Crvena Zvezda i X25 Esports koji imaju po sedam pobeda morati da igraju bez kalkulacija i sa namerom da upišu dve pobede u poslednjoj nedelji, kako bi ostvarili zacrtano. Skoro celu sezonu su se ova četiri tima uz WiLD borila za plejof, a ko će na kraju ostati praznih ruku, saznaćemo već sledeće nedelje.