Poraz ASUS-a i Zvezde na startu nove sezone EBL lige

LOL 29. jan 201915:03 > 15:10
Fortuna eSports

Već na samom startu nove sezone Esports Balkan Lige smo videli poraze finalista iz prošle sezone takmičenja. I dok je ASUS iznenadio debitant u ligi LevelUP, crveno-beli su izgubili od starih rivala, X25 Esportsa.

Crvena Zvezda i X25 Esports su vodili poprilično uravnoteženu borbu na početku meča, ali kako je partija odmicala, tako je X25 pravio sve veću prednost preko top lejna, na kom je Zvezda igrala Orna, heroja koga ne viđamo toliko često u profesionalnim partijama od kako je dobio nekoliko nerfova. Iako su bili u zaostatku 1.000 golda, X25 dolazi do četiri killa u reci kod drejka pri rezultatu 3-3 i po prvi put dolazi do konkretne prednosti.

Zvezdu to nije omelo da nastavi sa napadima, ali ih je onaj preko mida u 23. minutu skupo košta, pošto X25 dolazi do nova dva killa, što im omogućuje da napadnu Barona, za kog Zvezda pokušava da se bori, ali vrlo neuspešno. Uz 12-5 prednost X25 se vraća po Barona, sledi borba u kojoj uzimaju još tri killa, potom i samog Barona, što je bilo dovoljno da svega par minuta kasnije završe gejm i upišu prvu pobedu već na samom startu šampionata.

Nakon dva srpska tima, borbu su započeli Random5 i WiLD. WiLD je za nijansu bolje otvorio meč sa dva killa na topu nakon što su izgubili first blood, ali se Random5 brzo vratio i polako su uvećavali prednost u goldu. Centralne figure oba tima su bili mid lejneri, koji su demonstrirali znanje na Ireliji i Vladimiru, dva veoma jaka, ali i potpuno drugačija heroja. Ipak, nakon velike borbe na midu iz koje Lyuben „LUBEEENZZZ“ Hadziev izlazi sa tri killa, njegov tada 7-0-2 Kenen postaje glavna pretnja na strani Bugara.

WiLD nije imao snage da u 29. minutu spreči Random5 da uzmu Barona, što se ispostavilo kao kobna greška, jer je već u sledećem napadu R5 počistio protivnički tim i došao do ubedljivog trijumfa.

Meč između ASUS-a i LevelUP je počeo na zaista nesvakidašnji način. Andrija „Klowny“ Jovanović pravi tri brza killa na drugom, trećem i petom nivou heroja protiv Bruna „Bruno“ Romaca, koristeći moć Irelije u ranoj fazi igre protiv Urgota, da bi ubrzo nakon toga počeli da nižu killove i na preostalim lejnovima, što im je donelo ogromnu 8-0 prednost na startu meča.

Screenshot

I pored toga, ASUS je uspevao da zaostatak u goldu drži na minimumu, ali je LevelUP jednostavno imao preveliku prednost. Pokušavao je ASUS dva puta da ih spreči da uzmu Barona, verovatno bi i uspeli da partija nije krenula toliko loše po njih, ali je razlika bila prevelika i na kraju je LevelUP slavio ubedljivim rezultatom 33-11, za debi iz snova u Esports Balkan Ligi.

Iako se od duela Rift Esports i Team Neroteca nije možda očekivalo koliko i od preostalih mečeva, oba tima su pokazala da su zaista motivisani za uspeh u EBL ligi, odigravši žestok meč za kraj prvog kola. Rift je ostvario prednost na početku igrajući agresivne lejnove sa Lucianom i Vayne na midu, ali se Nerotec strpljivo povratio u meč, tako da je nakon pola sata igre razlika u killovima bila minimalna.

Nerotec uspeva da probije odbranu protivnika kada konačno dolazi do Barona, ali i pored četiri drejka prednosti Rift dolazi do velike pobede u borbi oko Barona na isteku 40 minuta igre, nošeni snagom Vayne u kasnoj fazi igre. To im donosi dve inhibitor kule, ali i pored toga nisu imali dovoljno snage da završe meč, koji se odužio sve do sledećeg Barona, koji ih dovodi do nexus kula, ali Nerotec dolazi do dva krucijalna killa kod Elder Dragona i uspeva da preživi.

U 55. minutu Rift dolazi do novog Barona dok njihov support ruši bot inhibitor, ali ni to nije bilo dovoljno da poraze Nerotec, nakon nedovoljno dobrog finalnog napada. Nerotec uspeva da se odbrani i ubije sve protivničke heroje i u ofanzivi koja je potom usledila zasluženo dođe do pobede u meču koji je ne samo nadmašio sva očekivanja, već je možda i jedan od najzanimljivijih mečeva koje smo do sada imali prilike da gledamo u EBL-u.