Team Liquid preokretom odbranio titulu prvaka Amerike

LOL 14. apr. 201915:46 > 15:53
Podeli:
Riot Flickr

U epskoj završnici 2019. prolećne sezone LCS lige Team Liquid je uspeo da nadoknadi 0-2 zaostatak protiv TSM-a i 3-2 pobedom dođe do treće uzastopne titule.

Nakon što nas je finale LCK lige u kom je SKT T1 povratio tron pomalo razočaralo iako smo imali ogromna očekivanja, uplašili smo se da nas slično može zadesiti i sa finalom LCS-a koje je usledilo par sati kasnije.

Ono što smo videli u prve dve partije je nagovestilo da se nešto slično može desiti, iako je potencijal za preokret u ovom meču bio mnogo veći jer TSM nije izgledalo toliko dominantno u pobedama, iako se mora priznati da su u prve dve partije zaista bili bolji tim.

Prvu partiju meča su obeležili novajlije Team SoloMida. Prvenstveno turski top lejner Sergen „Broken Blade“ Celik koji je bio nezaustavljiv na Vladimiru u svakom smislu te reči. Liquid je uspeo da ga ubije samo jednom za ceo meč, dok je on sa svojih 11 killova i 6 asistencija učestvovao u 17 od 19 killova svog tima. Matthew „Akaadian“ Higginbotham je pronalazio odlične pikove na Rek’Sai, heroju sa kojim se verovatno i najbolje služi sudeći po onom što smo videli kako u finalu tako i tokom ostatka sezone.

U drugoj partiji Akaadian se razmahaom sa Hecarimom, ovoga puta bot lejn TSM-a se odlučio za veoma popularnu kombinaciju Sona i Taric, na šta je Liquid probao da odgovori sa Ashe i Zyrom, što je u principu i bio dobar plan, ali je jednostavno TSM mnogo odlučnije igrao grupne borbe što ih je dovelo na korak do titule.

Riot Flickr

A onda je usledio važan razgovor u svlačionici sudeći po izjavi Yillanga „Doublelift“ Penga u pobedničkom intervjuu. On je rekao ostatku tima da bot lejna TSM-a igra pomalo uplašeno i da moraju da ih napadnu u nastavku meča ako žele pobedu, kao i da moraju da prestanu da puštaju rivale da iniciraju borbe i igraju agresivno, dok Liquid pokušava pasivnim pristupom da oduži gejmove i pronađe svoj put do pobede.

To se i desilo u trećoj partiji. Doublelift dominira bot lejnom uz maestralnog Jo „CoreJJ“ Yongina koji je pre meča proglašen igračem sezone u LEC ligi. Iako je Jesper „Zven“ Svenningsen igrao Kalistu, heroja po kojem je možda i najviše poznat, to nije bilo dovoljno. Uz odlične gankove Jake „Xmithie“ Puchera na Skarneru i velike količine štete koju je Jung „Impact“ Eonyeong pravio sa Gangplankom, Team Liquid uspeva da zaustavi TSM i dođe do prve pobede.

Nešto slično smo videli i u četvrtoj partiji, Doublelift je ponovo igrao Varusa, ali ovoga puta se Impact vratio na Kennena, heroja koje je igrao prve dve partije. Team Liquid odnosi ubedljivu 16-3 pobedu za samo 25 minuta igre i u tim momentima izgleda kao da su slomili TSM.

Riot Flickr

Ali Team SoloMid se nije dao lako slomiti. Oni otvaraju odlučujuću petu partiju mnogo konkretnije, Soren „Bjergsen“ Bjerg igra svog omiljenog heroja u ovoj godini, Zoe i TSM nakon 20ak minuta spore igre počinje da uvećava prednost uzimajući kule i zmajeve. Upravo u borbi za najvrednijeg zmaja, Infernala, TSM dolazi do prve veće pobede u grupnim borbama gde uzimaju tri killa, nakon čega uzimaju i Barona i dolaze do ozbiljne prednosti protiv rivala kome je neophodno da izdrži do kasne faze igre.

TSM je maltene imao titulu u rukama u tim momentima, situacija je zaista mračno izgledala za Team Liquid, sve dok ne dolazi do možda i ključnog momenta ne samo pete partije već i celog meča. Team Liquid uspeva da uhvati Zvenovog Ezreala u reci kod Barona samog bez ostatka tima, dolazi do killa, uspevaju da uzmu Barona i vraćaju se potpuno u gejm.

Borba za Barona je potom odlučlila i pobednika, a u njoj je zablistao igrač koji je konstantno u senci ostatka tima i igrač kome je ova pobeda možda i najviše značila.

Možete i sami pretpostaviti o kome je reč, u pitanju je naravno Nicolaj „Jensen“ Jensen koji od kako je došao u Ameriku je stalno morao da se zadovoljava drugim mestom i čija je takozvana vitrina sa trofejima na Redditu do sinoć zjapila prazna. Jensen je sve do tog momenta imao relativno miran gejm sa LeBlanc, ali u ključnom momentu iz žbuna u reci kod Barona iskače i uz jedan kombo ubija protivničkog supporta, Team Liquid ume da iskoristi prednost i dođe do Barona, a Jensen nastavlja u napadima koji su usledili nakon toga da pravi ogromne količine štete i na kraju završi partiju sa najviše killova u timu – osam od ukupno 16 koliko je Team Liquid napravio u pobedi koja je usledila nakon 45 minuta igre.

U momentu kada je nexus TSM-a po treći put pao usledio je ogromno slavlje. Ceo stručni štab je uleteo među igrače da zagrljajem proslavi treću po redu, ali ubedljivo najteže ostvarenu pobedu u finalu LCS lige, a kada je došlo vreme da se podigne pehar to je prvi uradio upravo Jensen, koji se potom i u pobedničkom intervjuu nije odvajao od njega rekavši kratko i jasno da je presrećan i da je ovo najbolji dan u njegovom životu.

Riot Flickr

Imao je mnogo razloga za slavlje i Doublelift koji je od igrača kom su se mnogi podsmevali zbog manjka titula došao do toga da je od noćas prestigao Bjergsena i da je igrač sa navijše titula LCS lige – ukupno šest.

Kada se sve sabere, gledanje finala LCS lige je zaista bilo nezaboravno iskustvo i ovo je zasigurno jedno od najboljih finala ako ne i najbolje koje smo gledali u ovom takmičenju. Oba tima su se lavovski borila, ali je na kraju samo jedan od njih mogao da pobedi. Team Liquid će imati tu čast da ponovo predstavlja Ameriku na Mid-Season Invitationalu, dok će Team SoloMid morati da se vrati vežbanju i pripremama za revanš u narednoj sezoni.

Oni su videli da mogu da se nose i sa super timom Liquida, Liquid je sa druge strane video da konačno imaju zaista jaku konkurenciju i da je tu neko kome je malo falilo da ih skine sa trona i čini se da će ovo celo rivalstvo izuzetno pozitivno uticati na dalji razvoj NA regije i jačanje vodećih timova pred drugu polovinu godine i naravno Svetsko prvenstvo 2019.