Počinje EBL liga uz direktan prenos na našem TV kanalu

LOL 24. jun 201914:44 > 14:49
Podeli:
Fortuna eSports

Danas od 19 časova startuje peta sezona Esports Balkan Lige, a od sada je možete gledati u direktnom prenosu i na televiziji uz Sport Klub Esports TV kanalu.

Osam najboljih League of Legends timova sa Balkana će se još jednom boriti za nagradni fond od 20.000 evra, plasman na internacionalni turnir EU Masters i svoje mesto u regionalnoj esport istoriji. Šest timova će pokušati da po prvi put podignu trofej prvaka, dok će dve ekipe probati da postanu prvi tim uz KlikTech kome je pošlo za rukom da više od jednom postanu šampioni ovog dela Evrope.

Među novim izazivačima se nalaze dva tima sa pretežno slovenačkim igračima što je i najveća novina u novoj sezoni. Iako je Slovenija poznata kao zemlja sa izuzetno dobrim pojedinicima koji su još ranije pronašli svoje mesto u EU LCS ligi do sada nisu imali prilike da se pokažu u EBL-u, ali se sve promenilo nakon kvalifikacija za petu sezonu.

Iz njih su kao pobednici izašli Upper Echelon, prvak Nacionalne Esport Lige Slovenije, kao i ThePlan koji je preuzeo slot Neroteca i sada igra u potpuno novom sastavu i pod novom organizacijom.

Ako pogledamo direktan okršaj ova dva tima u finalu baraža za ulazak u ligu jasno je da ThePlan trenutno pruža bolju igru i da su pretedenti na višu poziciju, ali pošto su u pitanju nova imena koja nismo do sada gledali u ligi postoji realna šansa da se obe ekipe umešaju u trku za plejof ukoliko ostali timovi zakažu.

Srbiju će i ove godine predstavljati najviše ekipa, a svaka od njih u novu sezonu ulazi sa velikim izmenama. Level Up je ostavio svoj bot lejn i izmenio ostatak tima. Na topu će igrati Luka „GentlemanHero“ Prentović, u džungli Dušan „Lotus“ Nedeljković koga smo gledali u ekipi Nerotec a na midu će se naći Sven „Dehaste“ Vidović.

X25 je prošle sezone ostao bez plejofa završivši na petom mestu na tabeli što je za njih bio popriličan neuspeh, zbog čega su izmenili kompletan tim pred novu sezonu, a evo u kom će sastavu igrati ovoga puta:

Top lane – Aleksandar „PatkicaA“ Stefanović
Jungle – Miroslav „Spooky“ Gochev
Mid lane – Mihail „Shripel“ Petkov
ADC – Valmir „Goldento4st“ Fejzullahu
Support – Mladen „Cl0x“ Mitić

Ostaje da vidimo da li će uz bot lejn Crvene Zvezde i dva pojačanja iz Bugarske uspeti ozbiljnije da priprete ostalim timovima i umešaju se u trku za titulu.

Kada smo kod Crvene Zvezde, oni su takođe izmenili većinu igrača sem neočekivano top lejnera Markusa „Quinncidence“ Tobina koji se nije proslavio u redovima crveno-belih prošle sezone, ali verovatno ima razloga zašto klub i dalje ima poverenje u Šveđanina. Oni su doveli dva ogromna pojačanja iz redova dva od tri glavna rivala. Iz ASUS-a je stigao Aleksa „DoubleAIM“ Stanković što je ujedno i najveći transfer sezone, dok je iz WiLD-a doveden mid lejner Mate „Meight“ Torok koji je čak 6 puta bio MVP svog tima u regularnom toku prošle sezone.

U tim se vratio i bivši ADC Miljan „Pl0x“ Mandić a društvo na botu će mu praviti Rus Artur „Skash“ Ermolaev.

ASUS je drugi tim u ligi koji je zamenio celokupnu petorku iz prošle sezone. Na topu će igrati Bruno „Darkrai“ Ivančić kog smo prethodno gledali u ekipi X25, u džungli će nastupati Atila „Colamax“ Dudaš kome će ovo biti debi u EBL lige, a na midu ćemo gledati Michail „Zoir“ Zoira, igrača sa velikim iskustvom u regionalnim ligama.

Bot lejn će predvoditi Igor „TasteLess“ Radusinović uz izraelskog ADC-a Dor „Goshuujinn“ Iluza.

Tim koji je najmanje promenio a koji je i pored toga možda najveća enigma je mađarski WiLD. Oni nisu ništa dirali sem mid lejn pozicije sa koje je otišao Meight, ali upravo je on bio ključ uspeha ekipe u regularnom delu prošle sezone, tako da će biti interesatno videti šta mogu bez njega. Njega je zamenio Janos „Sora“ Hunor Suba.

Sličnu sudbinu je doživeo i aktuelni šampion Random5 koji je ostao bez zvezde tima AD Carry igrača Teodora „Vendetazz“ Cholakova, umesto koga će igrati Todor „WildRabbit“ Yankov.

Ni ove sezone timovi iz EBL lige nisu uspeli da dovedu velika pojačanja koja bi nekog od učesnika stavili u ulogu velikog favorita, zbog čega još jednom očekujemo izuzetno neizvesnu borbu ne samo za titulu već i za plasman u plejof.

Prvo kolo je danas na programu od 19 časova a evo i tačnog rasporeda:

19:00 Crvena Zvezda vs. X25 Esports
20:00 Random5 vs. Wild
21:00 ASUS RoG ELITE vs. Level Up
22:00 Upper Echelon vs. ThePlan