Rekkles Riotu: Prestanite da pravite prejake ADC heroje

Podeli:
Riot Flickr

Slavni ADC Martin "Rekkles" Larsson se nije suzdržao da na svom strimu otvoreno kritikuje Riot zbog toga što prave sve jače i jače AD Carry heroje, što dovodi do toga da stari heroji ostaju kompletno zaboravljeni i da se maltene uopšte više ne igraju u LoL esportu.

Prošle godine smo bili svedoci potpune dominacije dva nova ADC heroja na ovoj poziciji. Dovoljno je pogledati statističke podatke heroja sa Svetskog prvenstva 2019 pa da vam sve bude jasno. Xayah i Kai’Sa su bili u top 6 heroja koji su najviše puta pikovani i banovani, a iznad njih na listi su se našli jedino Pantheon (koji je bio banovan svih 77 partija), Qiyana, Akali i Renekton.

Kai’Su smo gledali u 50 partija uz 12 banova, Xayah je igrana 34 puta uz 30 banova, a na trćem mestu se našao Ezreal sa samo 14 pikova i 9 banova.

A onda je sa završetkom takmičarske devete sezone došao period u kom su izašli novi ADC heroji, ADC/support hibrid Senna i super moćni Aphelios koji na raspolaganju ima čak pet različitih oružija od kojih potpuno zavisi njegov stil igre.

Igrači su kačili snimke onog što ovih heroji mogu da urade u ranked mečevima i molili Riot da ih nerfuje, a kolika je njihova moć videli smo na startu nove sezone.

Nakon samo četiri kola Aphelios i Senna se nalaze u top 5 najviše pikovanih i banovanih heroja. Aphelios je odmah iza omražene Akali koja je banovana u 225 od 240 partija, što dovoljno govori o ovom heroju. Senna zauzima peto mesto, a ispred nje se nalaze Jarvan IV i Rumbe.

Kada je reč o ADC poziciji buffovi koje je Miss Fortune dobila su joj omogućili da održi korak sa ova dva heroja, ali sem nje svi ostali su u velikom zaostatku.

Rekkles je napomenuo kako se Xayah može igrati jedino ako imate Rakana kao supporta, dok je Kai’Sa potpuno nestala sa mape i viđena je u samo 10 od 240 partija u velikim profesionalnim ligama.

Rekkles je rekao da je ovo što se dešava potpuna ludost i da Riot nije smeo da napravi nove heroje koji su toliko gori u smislu dominacije od Xayah i Kai’se, i da mu nije jasno koji je plan Riota jer ovim tempom uskoro više niko neće igrati stare ADC heroje, što je po njegovom mišljenu velika šteta za igru u kojoj postoji toliki broj raznovrsnih i zanimljivih heroja.

Rekkles je samo jedan u nizu vokalnih igrača koji u skorašnje vreme javno izneli svoje nezadovoljstvo, a ukoliko se ovaj trend nastavi Riot će zaista morati da razmotri odluke koje njihovi timovi za dizajn i balansiranje heroja donose.