Katastrofa – Team Liquid završio sezonu na 9. mestu

LOL 30. mar 202012:05 > 12:07
Riot Flickr

Po prvi put u istoriji LCS lige aktuelni šampion nije uspeo da se plasira u plejof. Team Liquid je nakon četriri vezane titule završio 2020 prolećnu sezonu na pretposlednjem mestu tabele iako su do samog kraja imali šansu da se izbore za plejof.

Team Liquid je u poslednju nedelju LCS lige ušao pod imperativom pobede u preostala dva kola. Čak i tada sudbina nije bila u potpunosti u njihovim rukama, ali su pobedama protiv vodećih ekipa imali šansu da se iskupe za očajan start sezone.

Da od toga nema ništa moglo se zaključiti nakon meča 15. kola u kome su izgubili od ekipe FlyQuest. Iako visoko rangirana, FlyQuest nije tim koji je previše toga pokazao do sada (kao i većina preostalih LCS timova sem Cloud9) i zaista Liquid nema nikakav izgovor za poraz u ovom meču koji je vrlo lako mogao za njih biti presudan.

Nakon ovog poraza Team Liquid je imao još samo teoretske šanse za plejof. Da bi do njega došli Dignitas i Golden Guardians su morali ići 2-0 u preostalim mečevima a Immortals je morao izgubiti od ekipe Evil Geniuses u poslednjem kolu.

Svi ovi rezultati su išli na ruku Liquidu i pomalo nenadano ukazala se poslednja šansa za iskupljenje i to upravo protiv Cloud9. Ekipe koje su toliko puta pobeđivali na putu do trofeja, ekipe koja je danas svetla tačka LCS lige sa samo jednom izgubljenom partijom u celoj sezoni.

Iako je Cloud9 bio apsolutan favorit u ovom meču Team Liquid je zapravo bio u poziciji da pobedi i borili su se žarom koji od njih nismo videli maltene čitave sezone. Cloud9 je imao bolji start, ali je Liquid pronašao formulu za uspeh, vezujući CC na protivničkog supporta i jednom kada je Tahm Kench bio mrtav uspevali su da izađu kao pobednici iz grupnih borbi.

Ipak, do iskupljenja nisu došli. Nisqy je održavao Cloud9 u meču sjajnim Ramble ultijima koji su sprečavali Team Liquid da ih porazi u borbama i vremenom su Olaf i Renekton uspevali da pronađu Doublelifta koji na Ashe nije imao previše zaštite čak i sa QSS, tako da je Cloud9 polako preuzimao kontrolu nad mečom.

Taman kada se činilo da je pred nama poslednja bitka kod Elder Dragona, bot lejn Cloud9 je iskoristio ulti od Tahm Kencha i bacio se na protivnički nexus bacivši hiljade navijača Team Liquida u očaj.

Iako je Team Liquid završio sezonu na devetom mestu, veliki broj analitičara i eksperta LoL espora se slažu da je Cloud9 ovom pobedom izbacio najtežeg protivnika iz plejofa. Oni su sada ogromni favoriti u nastavku borbe za titulu, a nakon tajbrejk mečeva za drugo mesto videćemo ko će im biti prvi rival u plejofu.

Nakon grupne faze tri tima se bore za drugo i šesto mesto, tako da nas danas očekuju četiri tajbrejk meča. U tajbrejku za drugo mesto prvo se sastaju 100 Thieves i FlyQuest, a pobednik igra sa ekipom Evil Geniuses. Za poslednje mesto u plejofu bore se Dignitas i Immortals, a pobednika čeka Golden Guardians nakon čega ćemo znati svih šest ekipa u završnici šampionata.

Evo i kako izgleda tabela LCS lige nakon svih 18 odigranih kola:

1. Cloud9 17-1
2. 100 Thieves 10-8
2. Evil Geniuses 10-8
2. FlyQuest 10-8
5. Team SoloMid 9-9
6. Dignitas 8-10
6. Golden Guardians 8-10
6. Immortals 8-10
9. Team Liquid 7-11
10. Counter Logic Gaming 3-15