Odlazak legende – Uzi zbog zdravlja okončao karijeru

LOL 3. jun 202010:37 > 11:10
Podeli:
Riot Flickr

Jedan od najpopularnijih LoL igrača svih vremena, slavni kineski ADC Jian "Uzi" Zihao, je jutros i zvanično stavio tačku na svoju bogatu esport karijeru.

Kada je juče Royal Never Give Up objavio sastav ekipe za 2020 letnju sezonu u kojoj nema Uzija bilo je jasno da će se zvezda kineske LoL scene najverovatnije penzionisati, nakon što je već propustio prolećnu sezonu.

Iako ima samo 23 godine, Uzi je još od 2012. godine gradio svoju karijeru, za kratko vreme postavši ikona LoL esporta u Kini, kada sa ekipom (Star Horn) Royal Club dva puta stiže do finala Svetskog prvenstva.

Ali slava, status legende, novac i moć su samo jedna strana medalje. U periodu kada je Uzi dominirao LoL esportom on je još uvek bio u začetku i o igračima se nije obraćalo previše pažnje, pogotovo u Aziji. Najbolji igrači Koreje i Kine su konstantno trenirali pod ogromnim pritiskom kako bi ostali u vrhuncu forme, što je značilo i izuzento loš kvalitet života, malo sna i neredovna i nezdrava ishrana.

Upravo sve ovo je dovelo do toga da je Uzi kao vrlo mlad nabacio višak kilograma i prošle godine mu je na rutinskom pregledu konstantovan tip 2 dijabetes. Paralelno sa tim Uzi se već nekoliko godina mučio sa bolom u zglobovima, a već pomenti problem sa težinom je uticao i na to da se sam igrač sve lošije osećao i psihički i fizički.

Uzi je zato rešio da okrene novi list, pauzirao je prošlu sezonu i posvetio se svom zdravlju, a nakon serije konsultacija sa doktorima odlučio je da je za njega ipak najbolje da potpuno prestane sa igranjem.

Po mnogima najbolji ADC svih vremena i drugi najbolji igrač nakon Lee „Faker“ Sanghyeoka, Uzi će ostati između ostalog upamćen i kao najbolji igrač koji nikada nije podigao trofej prvaka sveta. Uzi je za samo 14 dana došao do 100 killova u LPL ligi, u kojoj je postao prvi igrač koji je napravio 1000, 1500, 2000 i 2500 killova.

Koliko je legendaran njegov status u Kini najbolje pokazuje i to da je početkom ove godine osvojio prestižno priznanje na Weibo društvenoj mreži (kineski Tviter) kao ličnost godine u Kini, ispred mnogih slavnih muzičara, glumaca i sportista.

Tokom osam godina igranja Uzi je tri puta osvajao LPL ligu, kao i jedan Mid-Season Invitational, dok je kao što smo već spomenuli dva puta gubio u finalima šampionata sveta, jednom protiv Fakera i SKT T1, a drugi put protiv ekipe Samsung White.

Royal Never Give Up je potvrdio da će Uzi nastaviti da dobija podršku od njih čak i nakon povlačenja i da ovo nije kraj saradnje ekipe i slavnog igrača.