Sport Klub saveti za Svetsko prvenstvo 2020 Pick'em

LOL 2. okt 202018:30 > 18:34
Podeli:
Riot Flickr

Kao i svake godine LoL navijači pokušavaju da predvide ishod Svetskog prvenstva, što sa sobom donosi vredne nagrade unutar same igre. Evo i naših saveta ako ste još uvek u nedoumici koga da izaberete kao favorite za prolaz dalje.

Glavni razlog zašto svake godine viđamo iznenađenja na Svetskom prvenstvu je to što se grupna faza igra u Bo1 formatu. On otvara prostora za timove da u tom jednom gejmu prikažu unikatne taktike na koje protivnici nisu spremni, što može biti dovoljno da se otmu bodovi čak i mnogo jačem rivalu. Ali to je samo jedan od razloga. Unutrašnji nemiri u ekipama koji nikada ni ne isplivaju na površinu do navijača, slab „champion pool“ u aktivnom metagejmu, generalne promene u patchevima koje ubrzavaju/usporavaju igru i samim tim daju prednost ekipama koje forsiraju dominantni stil u tom trenutku, mnogo je razloga zašto je izuzetno teško predvideti šta će se desiti.

Ima naravno i stvari koje su jasne. Ma kakve sitne promene da se dese u međuvremenu, ekipe kao što su Top Esports, JD Gaming, DAMWON pa čak i G2 Esports su jasni favoriti da prođu dalje u svojim grupama. Šampioni tri vodeće svetske lige i JD Gaming aktuelni vicešampion Kine i prvak iz proleća su timovi koje možete bez previše razmišljanja staviti u top 2 u njihovim grupama.

Ovo su ekipe koje su najviše pokazale u sezoni koja je iza nas, sem G2 koji je slabije igrao na startu splita, ali i pored toga su došli do nove titule ubedljivom 3-0 pobedom protiv Fnatica. Njihova forma jeste blago uzdignuta na kraju šampionata, ali sve i da im nije titula pripala ovoga puta bili bi jedan od favorita ne samo zato što su aktuelni vicešampion sveta, već zato što je svima vrlo dobro poznato da postanu sasvim drugi tim jednom kada sednu ozbiljno da igraju i treniraju.

Najveća nedoumica ovog Pick’Em-a je grupa C. Grupa oko koje ni sami analitičari kao ni poznate LoL esport ličnosti ne mogu da se slože. Da LDG nije pokazao izuzetno slabu igru u plejinu sva četiri tima u njoj bi bila u maltene podjednakoj trci za prolaz dalje, ali i pored slabijeg starta LDG-a i dalje ne možemo reći da nemaju nikakve šanse protiv preostalih timova.

Ali kako vas ne bismo zbunili, hajde da počnemo od grupe A, uz malo detaljnije analiziranje te problematične grupe C, nakon što vam pokažemo naš Pick’Em:

Screenshot

Kao i prošle godine G2 Esports predvodi grupu A, uz slične rivale. Team Liquid menja Cloud9, tu je i LMS predstavnik (odnosno PCS kako se sada zove ta liga), najveća je razlika što se umesto ubojitog Griffina sada ovde nalazi Suning. Suning je vrlo solidan kineski tim koji je poput LGD-a ostavio iza sebe prethodna dva šampiona sveta Invictus Gaming i FunPlus Phoenix.

Suning je dva puta savladao LGD 3-0, prvo u plejofu u borbi za treće mesto, potom i u baražu za odlazak na SP 2020. Po svemu što smo od njih videli trebalo bi da mogu da izađu na kraj sa Team Liquid, ali G2 bi ipak trebao da ih nadvlada svojim iskustvom na internacionalnoj sceni. Iako G2 zna ponekad da eksperimentiše i na samom startu velikih turnira, ovoga puta to zasigurno neće raditi kako bi izbegli preostale favorite u četvrtfinalu.

Machi Esports je jedan od timova koje smo najmanje ispratili od svih učesnika na šampionatu, ali to nije razlog zašto smo ih stavili na četvrto mesto. Razlika između njih i Team Liquida ne bi trebala da bude prevelika, ali Liquid ima tu prednost što su se zagrejali u plejinu, a videli smo u prošlosti koliko to ume da znači ekipama. Sa druge strane Machi jeste osvojio PCS ligu, ali sem te ubedljive pobede u finalu nisu ostavili preterano impresivniji utisak od konkurencije.

U grupi B DAMWON i JD zaista ne bi trebali da imaju bilo kakvih problema, sem ako ne dođe do potpuno pogrešnog čitanja mete od strane nekog od ovih timova. PSG Talon i Rogue jednostavno po kvalitetu nisu ni blizu šampionu Koreje i drugom najopasnijem timu zemlje domaćina. Glavni izazov u ovoj grupi je odabrati ko će biti prvi a ko poslednji. DAMWON je zaista prikazao odličnu igru na kraju LCK šampionata zbog čega se i stvara toliko hajp oko njih, i zbog čega ih većina pa i mi stavlja na poziciju broj jedan.

Iako je MAD Lions podbacio u plejinu, ne treba dići ruke od LEC timova. Rogue bi trebalo da pruži jači otpor makar protiv PSG Talona i zauzme utešnu treću poziciju u ovoj grupi.

A sada dolazi na red grupa C. Mnogi računaju da će Fnatic proći dalje jer prema prognozama analitičara imaju najboljeg junglera u grupi. Oskar „Selfmade“ Boderek jeste zaista izuzetno talentovan igrač, i od njegove igre će najverovatnije zavisiti uspeh evropske ekipe. Još jedan izuzetno bitan faktor je mid lejner Tim „Nemesis“ Lipovšek, koji iza sebe ima slabu sezonu koja se pomalo popravila pred kraj. Ako Nemesisu legne mid lejn meta i ako poradi na svojim greškama Fnatic može pronaći uspeh, ali ovoga puta ipak prednost dajemo ekipama Gen.G i Team SoloMid.

Riot Flickr

TSM se pokazao kao zreliji tim od Fnatica na kraju letnje sezone, ali moraju biti oprezni u Bo1 mečevima gde Soren „Bjergsen“ Bjerg neće moći da ih spašava Zileanom u petom gejmu. Ali titula koju su osvojili u LCS ligi je zasigurno dala ogroman vetar u leđa TSM-u koji godinama čeka priliku da popravi gorak utisak koji su ostavljali na prethodnim šampionatima koje su igrali, i nekako predosećamo da će se to ovoga puta i dogoditi.

Gen.G možda nije ispao novi korejski super tim kako se od njih očekivalo na startu godine, ali i dalje su ekipa za respekt koja je počistila slavni T1 u borbi za plasman na Svetsko prvenstvo, i tim od kog se očekuje prolaz dalje.

Najveće iznenađenje šampionata očekujemo u grupi D. Pomalo navijački, pomalo vođeni onim što smo videli u plejinu, pomalo u duhu lucidnosti koju su ruski timovi poput Gambita i Albus Nox Luna prikazivali u prošlosti, očekujemo da će mladi i perspektivni tim Unicorns of Love, miljenik evropske publike i aktuelni šampion Rusije, uspeti da naprave iznenađenje protiv favorizovanih DRX-a, otmu im kartu za četvrtfinale i dodatno učvrste razvoj popularizacije LoL esporta u Rusiji.

Njihova ubedljiva 3-0 pobeda protiv SuperMassive Esportsa, ekipe koja je izbacila LEC predstavnika MAD Lions, nije slučajnost. Jednorozi zaista imaju dara da se bore, možda ne kao LPL giganti ali bolje nego veliki broj timova iz najjačih liga, a pokazali su da im ni pritisak igranja na bini previše ne smeta, zbog čega verujemo da je možda baš ovo godina ljubavi.

Riot Flickr

Svetsko prvenstvo počinje sutra od 10 časova, a evo i rasporeda prvog dana takmičenja:

10:00 FlyQuest – Top Esports
11:00 Unicorns of Love – DRX
12:00 Rogue – PSG Talon
13:00 DAMWON – JD Gaming
14:00 Gen.G – LGD Gaming
15:00 Team SoloMid – Fnatic