ZVANIČNO: Bjergsen se penzionisao, postaje trener TSM-a

LOL 24. okt. 202018:16 > 18:24
Podeli:
Riot Flickr

Legenda Team SoloMida Soren "Bjergsen" Bjerg je večeras izdao zvanično saopštenje da završava svoju igračku karijeru i prelazi na poziciju glavnog trenera ekipe.

Kraj jedne ere.

Kada LoL fanovi kažu TSM, prva asocijacija im je uglavnom slavni danski mid lejner, isto važi i za to kada kažete Bjergen, u 99% slučajeva prvo što će neko pomisliti je Team SoloMid. Koliko ova dva pojma idu zajedno najbolje pokazuje i to što je Bjergsen danas jedan od najtrofejnijih i najpoznatijih LCS igrača svih vremena, iako je u pitanju evropski, odnosno danski igrač, koji je krajem 2013. godine prešao iz Ninjas in Pyjamas u Team SoloMid gde je sve do danas proveo sedam godina igrajući za ekipu.

Bjergsen je prošle godine postao i suvlasnik TSM-a, što je značilo da ne planira u skorije vreme da napusti ekipu, sa kojom ove godine uspeva da povrati titulu šampiona Amerike, ali slavlje je vrlo kratko trajalo i sve vrlo brzo pada u zaborav nakon što je ekipa doživela potpuni fijasko na Svetskom prvenstvu 2020 gde završavaju kao poslednji tim u grupi C bez ijedne ostvarene pobede uz šest poraza.

Izgleda da i pored ponovnog uspeha u LCS ligi TSM nije zadovoljan učinkom ekipe u 2020. godine. U najavi su različiti scenariji i promene, ali istupanje Bjergsena iz prve petorke i završetak njegove karijere kao igrača je nešto što smo znali da će morati pre ili kasnije da se desi, ali i nešto na šta niko nije spreman i zaista je čudno zamisliti LCS bez Bjergsena (kao igrača). 

O problemu Team SoloMida sa trenerskom pozicijom se priča već dugo vremena. Uglavnom je glavna tema to što je teško naći autoritet koji može da upravlja prekaljenim veteranima koji su nastupali za ovu ekipu, a organizacija je rešila da proba da se izbori sa tim tako što će ovu ulogu preuzeti ikona ekipe. 

Ostaje da vidimo da li Bjergsen ima to što je potrebno da izraste u kvalitetnog trenera i kako će se snaći da bude van Rifta. O njegovom iskustvu je zaista suvišno pričati, pitanje je samo kako i u kojoj meri će uspeti da ga prenese na preostale saigrače sada kada će imati mnogo više vremena da se posveti svemu što se dešava van partije, a što je takođe danas od velike važnosti ako želite pobeđivati. 

Bjergsen je tokom svoje igračke karijere sedam puta osvojio titulu šampiona (NA) LCS lige sa ekipom Team SoloMid