Pregled sastava timova devete sezone Esports Balkan Lige

Podeli:
EBL
EBL S9

Deveta sezona Esports Balkan Lige počinje od ponedeljka 14. juna, a ukoliko niste stigli da ispratite promene u ekipama, pripemili smo za vas startne petorke svih ekipa koje će se u narednim nedeljama takmičiti za titulu LoL prvaka Balkana.

U devetu sezonu ulazimo sa nekoliko promena, a nažalost najveća od njih je odlazak šampiona prethodne tri sezone takmičenja, ekipe SuppUp. Oni su odlučili da se ne takmiče ove sezone i svoj slot su pozajmili hrvatskoj esport organizaciji NK Osijek Esport.

Kad smo kod hrvatskih ekipa, još jedna promena je i to da je CR4ZY vratio stari naziv – Valiance, pod kojim se takmičio njihov nekada popularni CS:GO tim. Z10 ESHARK je takođe vratio staro ime i sada se ponovo zovu Zero Tenacity, dok se Nexus Gaming spojio sa ekipom KTRL Knights i sada se zovu Nexus KTRL.

Pošto nemamo šampiona, počećemo od predstavljanja vicešampiona lige. Zero Tenacity je zamenio top i bot lejn dok su igrači na pozicijama jungle i mid ostali isti.

Zero Tenacity:

Top lane: Mario „mumus100“ Szepvolgyi – Mađarska
Jungle: Dušan „Ryuzaki“ Petković – Srbija
Mid lane: Mate „Meight“ Torok – Mađarska
ADC: Alexandru Mihai „mihaibaros“ Zamfirache – Rumunija
Support: Wojciech Stanislav „Wojtus“ Swider – Poljska

Jedna od organizacija koje su potpuno promenile tim je X25 Esports. Povratnik u Esports Balkan Ligu koji je svojoj prvoj sezoni nakon pauze uspeo da se dokopa plejofa je rešio da u devetu sezonu uđe sa mađarskim sastavom u kom se nalazi nekoliko dobro poznatih imena EBL navijačima.

X25 Esports:

Top lane: Szaniszlo „Xeanny“ Baliant – Mađarska
Jungle: Daniel „Frenzy“ Csonge – Mađarska
Mid lane: Kerekgyarto „Sk1nzor“ Krsztian – Mađarska
ADC: Biro „Matebuff“ Mate – Mađarska
Support: Kecskes „hextasy“ Grgo – Mađarska

Valiance se odlučio da nakon prošle sezone u kojoj su eksperimentisali sa novim igračima dovede nekoliko veterana, među kojima su najpoznatiji Aleksa „DoubleAIM“ Stanković i Nikola „Nikola“ Đorđević.

DoubleAIM je propustio osmu sezonu EBL-a nakon što je u sedmoj zaustavljen u finalu igrajući upravo za CR4ZY/Valiance. Nikola dolazi iz redova Z10 i uz dva izuzetno talentovana carry igrača ovaj sastav će bez dileme biti jedan od pretendenata na visok plasman u ligi. Ekipu je kompletirao iskusni Slovak koji se proslavio igrajući u češkoj Hitpoint ligi.

Valiance:

Top lane: Ondrej „Wondro“ Kenda – Slovačka
Jungle: Aleksa „DoubleAIM“ Stanković – Srbija
Mid Lane: Andrija „Nafkelah“ Kovačević – Crna Gora
ADC: Ivan „Paladin“ Delač – Hrvatska
Support: Nikola „Nikola“ Đorđević – Srbija

Kompletnu promenu tima su izvršili i Split Raidersi. Najveće iznenađenje u sastavu je povratak Nemanje „Nemky“ Josimova bivšeg šampiona lige, a uz njega u sastavu gledamo još nekoliko poznatih imena.

Split Raiders:

Top lane: Jovan „zezpez“ Blagojević – Srbija
Jungle: Veljko „Velja“ Čamdžić – Srbija
Mid Lane: Domantas „D0MAS“ Musinas – Litvanija
ADC: Nemanja „Nemky“ Josimov – Srbija
Support: Nejc „KroMAX“ Skok – Slovenija

Kada je reč o rumunskoj ekipi Nexus ona će nastupati maltene u identičnim sastavu kao i prošle sezone, jedina promena je na top lejnu gde će zaigrati Axinte „septico1“ Cristian.

Nexus KTRL:

Top lane: Axinte „septico1“ Cristian – Rumunija
Jungle: Cristea „mrcvl“ Corneliu – Rumunija
Mid Lane: Mrena „Comeback“ Eduard-Cosmin – Rumunija
ADC: Bogdan „Evil“ Huber – Rumunija
Support: Adrian „Maracuica“ Basaraba – Ruminija

Deveta sezona bi mogla proći u znaku velikog povratka posrnulog giganta Crvene zvezde koji je prošlu sezonu proveo boreći se sa ASUS-om za beg sa poslednjeg mesta na tabeli. Zvezda je prošle sezone ostvarila rekordno negativan 2-12 skor u EBL-u zbog čega su izmenili ceo sastav pred novu sezonu.

Crvena zvezda:

Top lane: Aleksa „Nazgul“ Majstorović – Srbija
Jungle: Szymon „Kanna“ Kawecki – Poljska
Mid Lane: Vasilis „Tsiperakos“ Lalas – Grčka
ADC: Stavros „Vaynedeta“ Giannoulakis – Grčka
Support: Igor „TasteLess“ Radusinović – Srbija

ASUS ROG ELITE je proveo poslednje dve sezone na dnu Esports Balkan Lige, ali su spletom srećnih okolnosti i izmenjenih pravila uspeli da ostanu u takmičenju. Izgleda da iz svojih grešaka nisu previše naučili, u ekipu se i dalje ne ulaže i ponovo ulazi u novu sezonu kao kompletan autsajder bez poznatih imena u svojim redovima.

ASUS ROG ELITE:

Top lane: Aleksa „Lexa“ Ilić – Srbija
Jungle: Andrija „Flawless“ Ratković – Srbija
Mid Lane: David „Prince“ Borak – Srbija
ADC: Mihajlo „MrMiks“ Đorđević – Srbija
Support: Miloš „Bona“ Vukadinović – Srbija

Za kraj evo i sastava novajlije u takmičenju NK Osijeka. U pitanju je još jedan sastav sa igračima bez previše iskustva koji teško da će moći da pariraju timovima za koje nastupaju prekaljeni REL igrači.

NK Osijek Esport:

Top lane: Domagoj „Boras““ Boras – Hrvatska
Jungle: Filip „Fiko“ Jovanović – Crna Gora
Mid Lane: Milan „Feit“ Cvetičanin – Srbija
ADC: Peter „Pitar“ Čaleta – Hrvatska
Support: Nikola „Nedara“ Nedić – Srbija

Čini se kao i da u prethodnim sezonama postoji velika razlika u kvalitetu timova i da je lako zaključiti ko će se boriti za titulu i odlazak na EU Masters, a ko za opstanak u ligi. Esports Balkan Liga je očigledno još uvek daleko od toga da ima barem donekle slično jakih osam timova što bi znatno uticalo na neizvesnost najveće regionalne esport lige, ali moramo biti svesno da je ovo izgleda jednostavno kapacitet sa kojim kao regija raspolažemo.

Ostaje da vidimo da li će nas neko od autsajdera konačno pozitivno iznenaditi, kao i koliko će naprasni odlazak SuppUp-a uticati na kvalitet i popularnost lige. Iako je velika šteta što nećemo imati priliku da vidimo kako ih neki tim pobeđuje u finalu i oduzima im titulu, ostaje da se nadamo da će makar manjak jake konkurencije motivisati preostale timove koji imaju pobedničke ambicije da jako zagrizu i pruže nam žestoku borbu za zauzimanje upražnjene pozicije na tronu.

Deveta sezona Esports Balkan Lige počinje u ponedeljak 14. juna u 19 časova u direktnom prenosu na Sport Klub Esports televiziji i Fortuna Esports Jutjub i Trovo kanalu.

Raspored prvog kola:

19:00 NK Osijek – Crvena zvezda
20:00 Nexus – ASUS
21:00 Valiance – Zero Tenacity
22:00: X25 Esports – Split Raiders

Komentari

Vaš komentar