Z10 ESHARK Nikola: Timska igra će presuditi u finalu

Z10 ESHARK Nikola
Z10 Nikola

Ostalo je još nešto više od 48 sati do velikog finala osma sezone Esports Balkan Lige u kom ćemo gledati ŠAIM SE SuppUp i Z10 ESHARK. Dva tima koja su obeležila aktuelnu sezonu, a za jedan od njih nastupa igrač koji je nakon dve uzastopne EBL titule gradio karijeru u Brazilu i Turskoj, prešao na drugu poziciju i sada pokušava da se ponovo vrati na tron. U pitanju je Nikola "Nikola" Đorđević, koji je ujedno i naš današnji sagovornik.

„Stari“ EBL fanovi se vrlo dobro sećaju Nikole koji je tada nastupao pod nadimkom Nikola Senpai. Skroman i povučen, po karakteru je pomalo podsećao na svog saigrača Aljošu „Milica“ Kovandžića sa kojim je KlikTechu doneo prve dve titule Esports Balkan Lige, pre nego što se slavni sastav rasuo po svetu.

Nikola je uspešno nastupao za nekoliko internacionalnih timova, najveći deo karijere je proveo u Turskoj, a sada se po drugi put vratio u EBL i to u sastavu koji čini se jedini ima snagu da zaustavi mašinu zvanu SuppUp, aktuelnog vladara Balkana kada je reč o LoL esportu. U razgovoru za Sport Klub on nam je otkrio šta misli da će presuditi u finalu, da li je zadovoljan promenom pozicije, kakvo je njegovo iskustvo sa Z10 organizacijom i kakve savete ima za igrače koji žele jednog dana da postanu profesionalci.

Sport Klub Esports: Nikola tokom tvoje bogate karijere dva puta si osvajao EBL i to na samom početku takmičenja igrajući za KlikTech, potom smo te videli u šestoj sezoni u dresu ekipe ŠAIM SE kada ste neočekivano zaustavljeni u polufinalu, a u međuvremenu si više puta igrao za turske timove, uključujući i sjajnu prošlu sezonu u dresu Galakticosa. Najveća promena u tom periodu je prelazak na support poziciju koja je kao što smo već spomenuli donela dobre rezultate u TCL-u i sada kada se sve sabere, da li si zadovoljan odlukom da promeniš poziciju?

Nikola: Prešao sam na support poziciju sasvim slučajno kada sam dobio poziv da igram za Fenerbache akademiju. Tada mi je odgovarala meta i ispostavilo se da nisam bio toliko loš na supportu. Nakon toga sam igrao jedan split opet kao ADC, ali sam dobio priliku da sa Lugerom sa kojim sam igrao u akademiji zaigram u glavnoj Turskoj ligi za Galakticos. Kada se sve sabere zadovoljan sam prelaskom na support jer mislim da sam uvek više imao taj ‘supportive’ stil igre.

Sport Klub Esports: Pre nego što se pređemo na pitanja o Esports Balkan Ligi, hajde da se još malo osvrnemo na tvoju igračku karijeru kao supporta. Koliko se razlikuje tvoj pogled na samu igru sada kada više nisi carry igrač i da li ima promena u tome kako treniraš, u smislu da li ti je mehanika sada manje bitna i manje igraš Solo Q, dok sa druge strane možda više gledaš snimke drugih timova kako bi bolje pokrivao mapu?

Nikola: Moj pogled na igru se nije toliko promenio. Jedina razlika je što igram drugu poziciju ali način na koji igram je ostao isti. Oduvek sam mnogo gledao lige i kako se ostali igrači kreću po mapi tako da što se toga tiče nije se mnogo promenilo. Uvek treba igrati što vise možete Solo Q. To nam poboljšava mehaniku i vidi se razlika kad support nije dobar mehanički tako da nigde ne sme da se zaostane. Snimke drugih timova sam oduvek gledao i to je jedan od razloga zašto mi se support svideo jer lakše mogu da pokrijem mapu.

Sport Klub Esports: Da li si ste ti i Khantos imali prilike da igrate zajedno pre nego što ste došli na probu u Z10, ili je to bilo vaše prvo zajedničko iskustvo? I kakvi su ti utisci o njemu kao igraču sada nakon što ste odigrali (skoro) celu sezonu zajedno?

Nikola: Khantos i ja nismo igrali zajedno pre Z10 ESHARK-a. Pratio sam njegove partije po raznim timovima i on je uvek igrao dobro. Jedan drugom smo mnogo pomogli tokom celog splita i svaki dan nešto novo naučimo.

Sport Klub Esports: Sada kada si ti jedini član bivše pobedničke petorke KlikTecha koji igra u EBL-u, nekako kao da je na tebi da ih sprečiš da zasene vaš uspeh sa kojim su se izjednačili prošle sezone i postanu prvi i jedini tim u ligi sa tri titule. Koliko je ta tradicija za tebe uopšte bitna i da li ti je ponekad krivo što niste ostali na okupu i nastavili sa potencijalnim osvajanjem titula, ili je jednostavno bilo logično da nakon uspeha nastavite karijere u finansijski stabilnijim ligama?

Nikola: Nije mi toliko bitna ta tradicija. Samo se trudim da postignemo što bolje rezultate možemo u trenutnom sastavu. Period KlikTecha je bio jako zabavan. To je bio prvi EU Masters i meni je drago sto je većina iz tog tima uspela barem na neki period da se probije na viši nivo takmičenja.

Sport Klub Esports: Igrao si tokom svoje karijere protiv velikog broja slavnih igrača, od kojih su neki danas u LEC ligi, neki su imali prilike da igraju u njoj, tako da suvišno je pitati te da li se plašiš bot lejna SuppUp-a, ali nas svakako zanima kakav je tvoj pogled u odnosu na to ko bi trebalo da ima prednost na bot lejnu u finalu, da li očekuješ da će probati da se agresivno postave protiv vas, ili ćemo gledati taktičku igru koja će biti pasivna sem kada se pojave jungleri?

Nikola: Mislim da ce biti dobri gejmovi između nas i ne verujem da će neki individualni igrač napraviti razliku. Bolji tim će pobediti.

Sport Klub Esports: Šta nam možeš reći o Z10 ESHARK kao organizaciji. Oni su relativno nova ekipa na ovim prostorima koja je prošle sezone ušla u EBL i koja tek počinje da gradi svoj brend, šta je ono pozitivno što bi izdvojio iz tvog iskustva sa samom organizacijom tokom ove sezone?

Nikola: Dimitrije (Hebihime) vlasnik Z10-a, je jako uključen u vođenje tima. Sve što treba tu je da pomogne. Tu je takođe sada i Spale da osigura da je sve kako treba da bude. Organizacija ima veliki potencijal, uslovi su odlični, na igračima je samo da se fokusiraju na svoje dnevne obaveze i da vredno rade. Nadam se da ćete uskoro videti kako izgleda cela gejming kuća organizacije i u kakvim uslovima radimo.

Sport Klub Esports: Z10 je prošao kroz važnu promenu tokom sezone, doveden je veteran EBL lige Torok „Meight“ Mate i od tada ekipa igra još odlučnije. Kako je Meight uspeo tako brzo da se uklopi u tim i šta za vas na bot lejnu konkretno znači njegov dolazak, tačnije da li vas je aktivnija igra na midu oslobodila određene doze pritiska protivničkih junglera?

Nikola: Prijatno sam bio iznenađen Meightom. On je uvek igrao dobro u EBL-u ali nikada nisam igrao sa njim u timu tako da sam tek sada mogao lično da se u to uverim. Ume da koristi mnogo heroja i stvarno fenomenalno igra. Definitivno nas je oslobodio i ojačao na bot lejnu.

Sport Klub Esports: Vi ste pobedom u polufinalu izborili plasman na EU Masters, a sada se borite za to da izbegnete plejin fazu i obezbedite direktan prolaz u glavni deo takmičenja. Koliko je po tebi važno proći direktno dalje, i da li smatraš da je igranje većeg broja mečeva kroz plejin možda na neki način i prednost za ekipe da se dodatno uigraju?

Nikola:  Direktan prolaz u glavni deo EU Mastersa znači i pobediti EBL što bih želeo da uradimo! Igrati u plejin fazi može biti prednost, igra se vise partja ako se prođe do glavnog dela i samim tim se igrači više pokažu i više se opuste u mečevima.

Sport Klub Esports: Koliko uspevaš da pratiš dešavanja u preostalim regionalnim ligama tokom sezone? Da li bi sada kada znamo kompletan spisak učesnika EU Mastersa izdvojio neki tim kao favorita za titulu?

Nikola: Pratim većinu regionalnih liga. Volim da vidim kako ostali igrači napreduju i koje heroje igraju. Trenutno bih izdvojio K Corp, Cream Real Betis, BT Excel i Fnatic Rising.

Sport Klub Esports: Ti si od početka tu na domaćoj LoL sceni i tokom celog vremena si uspeo da izbegneš skandale, javne svađe sa drugim igračima i može se reći da si oličenje pozitivnog LoL esportiste. Da li si tako smiren i kada igraš Solo Q i koja je tajna tvog uspeha, tačnije šta je tvoj savet mladim igračima koji žele da krenu tvojim stopama, kako da rade na sebi i izbegnu da se na bilo koji način stave u negativno svetlo?

Nikola: Haha, pokušavam da budem što bolji mogu. Bitno je biti pozitivan i raditi na sebi u tom smislu. Znati kada napraviti pauzu kada zaređate nekoliko poraza. Igrajte određeni broj heroja i pokušajte da ih naučite što bolje. Učite od ostalih pro igrača koji strimuju i koje volite da gledate.

Sport Klub Esports: Ima još dosta pitanja koje bi želeli da ti postavimo, ali znamo da si ovih dana vrlo zauzet tako da ćemo ih ostaviti za neku drugu priliku. Hvala ti na razgovoru i da li bi možda ti još nešto želeo da dodaš za kraj?

Nikola: Hvala Vama na pitanjima. Za kraj bih dodao samo da pratite EBL finale u subotu 27. marta od 17:00 časova i uživate u partijama na Sport Klub Esports televiziji!

Komentari

Vaš komentar