Summer Skirmish: katastrofalan start Fortnite esporta

Ostale igre 18. jul. 201816:48 > 16:52
Podeli:
Epic Games

Lag, dosada i besni igrači. Tako se može opisati u nekoliko reči prvo takmičenje u seriji Summer Skirmish turnira koje nam donosi Epic Games.

Da podsetimo, u pitanju je serija turnira tokom leta sa ukupnim nagradnim fondom od 8 miliona dolara, međutim ocena javnosti i igrača je jednoglasna – katastrofa. Nakon ovog fijaska ponovo se postavlja pitanje – da li Battle Royale igre mogu uopšte biti esport?

Prvi turnir je trebalo da obeleži početak inicijative Epica da Fortnite uđe u esport vode i da prikaže njegove mogućnosti i potencijal. Iako je turnir bio veoma gledan (zvaničan kanal je imao 140.000 istovremenih gledalaca u jednom trenutku) to samo znači da je više ljudi videlo koliko je sve ispalo kako ne treba.

Problemi sa serverom su bili prisutni od početka do kraja, a izgleda da opcija spectate još uvek ne postoji. Na tehničke probleme kao šlag na tortu dolazi činjenica da je format favorizovao plasman u odnosu na kilove što je dovelo do, pogađate i sami, štekanja. Igrači su aktivno izbegavali borbu i samo se trudili da grade što više i prežive što duže. Epic je pokušao da ohrabri igrače da igraju agresivinije ponudivši nagradu od 6.000 dolara za igrača koji bude imao najviše kilova, ali uz nagradni fond koji je iznosio ukupno 250.000 dolara to je očigledno bila premala cifra. Iako je većina igrača reagovala sa kritikama, neki su ponudili i rešenja.

Neki su se pitali, i to sa punim pravom, kako to da kompanija sa toliko resursa nije sprovela probni turnir da vidi kako bi sve to izgledalo uživo?

Verujemo da je Summer Skirmish samo skup eksperiment koji služi da se preleže dečije bolesti jer za razliku od standardno dobre promocije same igre i njenog sadržaja ovaj turnir nije preterano reklamiran van manjih igračkih zajednica.

Nadamo se da je Epic izvukao pouku i da će već od narednog turnira početi da ispravljaju greške koje su bile više nego evidentne u prvom izdanju takmičenja.