Fortnite i PUBG zakonom zabranjeni u Iraku

Ostale igre 20. apr. 201914:13 > 14:15
Podeli:
Epic Games

Prema izveštaju Rojtersa u Bagdadu je izglasan novi zakon po kom su popularne Battle Royale esport igre PUBG i Fortnite banovane do daljnjeg.

Zemlja koja je u proteklim godinama prošla kroz građanski rat, okupaciju Amerike i diktaturu lokalnih vlasti je odlučila da su agresivne video igre nešto što ima izuzetno negativan uticaj na mlade. Pomenute igre ometaju mlade u Iraku i loše utiču na njihov fizički i mentalni razvoj, kao i na kulturu nacije.

Iranski Komitet Kulture, Informacija, Turizma i Arheologije je prvi potegao ovo pitanje i izrazio ogromnu zabrinutost fenomena video igara među mladima, pogotovo onih sa agresivnim sadržajem.

Vremenom se umešala i crkva, jedan od najuticajnijih šitskih sveštenika u zemlji Moqtada al-Sadr, koji je inače i član vladajuće partije u zemlji, je dodao na celu situaciju veoma intersantan stav, a to je da nije nasilje u igrama problem već zavisnost od koje mladi ne mogu ništa pozitivno da dobiju. „Šta ćete dobiti ako ubijegte nekoliko osoba u PUBG-u? To nije igra koja će vam razviti inteligenciju ili vas naučiti kako da se zapravo borite.“

Ovo inače nije niti prvi niti jedinstveni slučaj u Aziji. PUBG je još ranije banovan u Nepalu, dok je ista igra zabranjena u školama u Indiji, što je čak dovelo i do hapšenja učenika koji su je igrali prošlog meseca.